Iktisat ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, KKTC’nin İslam ülkeleriyle ortaklaşa iş yapmak istediğini dile getirdi.

Bakan Amcaoğlu, İstanbul Kurultay Merkezi’nde düzenlenen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Sürekli Komitesi’nin (İSEDAK) 39’uncu toplantısına katıldı.

Bakan Amcaoğlu, KKTC adı ve Bayrağı ile yer almış olduğu görüşmede bir konuşma yapmış oldu.

Bakan Amcaoğlu, bu mühim görüşmede bulunmaktan kendisi ve ekibi adına duydukları mutluluk ve onuru dile getirirken, “Kıbrıs Türkü’nün 1974’ten bu yana oldukca ciddi ekonomik ve toplumsal bir harp verdiğini” söylemiş oldu.

Iktisat ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Kıbrıs Türkü’nün İslam ülkeleriyle ortaklaşa iş yapmak istediğini, bu ülkelere bilhassa helal besin bağlamında ürünler satılabileceğini kaydetti. 

Bakan Amcaoğlu, İslam Konferansı Örgütü Üyesi Ülkeler Içinde Tercihli Tecim Sistemi Çerçeve Anlaşması’nı (TIPSOIC) hatırlattı ve 2002’de yürürlüğe giren bu çerçeve ve niyet anlaşmasının, KKTC’yi kapsayacak şekilde geliştirilmesini istedi. 

Erhürman: Memleket altımızdan kayıp gidiyor

Erhürman: Memleket altımızdan yitik gidiyor

Bakan Amcaoğlu, bu senenin hususi mevzusunun İslam ülkeleri içinde Tercihli Tecim Sistemi’nin yaşam bulmasının sağlanması bulunduğunu söylemiş oldu. Şu ana kadar Türkiye, İran, Ürdün, Bangladeş, Malezya’nın hayata geçirdiği bu sistemle artık İslam ülkeleri içinde oldukca daha süratli ve kolay tecim yapılabileceğinin altını çizen Bakan Amcaoğlu, Bahreyn, Fas, Kuveyt, Umman, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri benzer biçimde ülkelerin de Tercihli Tecim Sistemi’ne 2024 senesinde dahil olacağını belirtti. Bakan Amcaoğlu, KKTC’nin de bu sisteme dahil olabileceğini ve böylece ihracat yapabilme imkanımızın oldukca üst seviyelere taşınabileceğine işaret etti.

Bakan Amcaoğlu, bilhassa bu senenin mevzusu olan “İslam ülkeleri içinde yeni oluşturulmaya çalışılan  ekonomik gümrük birliğinin” bizim için büyük fırsatlar taşıdığının altını çizdi. 

E-Tecim kapsamında KKTC’den katma kıymeti yüksek ürünlerin hiçbir engelleme ile karşılaşmadan satışının yapılabileceğini özetleyen Bakan Amcaoğlu, bu mevzuda bakanlığının ve hükümetin tüm enerjisi ile çalıştığını söylemiş oldu.

Bakan Amcaoğlu, konuşmasının sonunda, devamlı Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve Türkiye Tecim Bakanı Ömer Bolat’a teşekkür etti.