Arıklı ek olarak, adanın bir bilişim adası olması için kısa sürede icraata geçileceğini, 2024’te her eve fiber kablo döşenmesini hedeflediklerini kaydetti.

Bakanlık’tan verilen bilgiye nazaran, TBD tarafınca Antalya’da “Organik Afetlere Dayanıklı Eleştiri Altyapılar” teması ile düzenlenen, Türkiye’de kamu ve {özel sektör} bilişimi alanında en kapsamlı etkinliklerden olan “Kamu-BİB’26 ve BİMY’30 Bütünleşik Etkinliğinin” açılışında konuştu.

– “Devlet ve halk olarak suçlu olanların peşini bırakmayacağız”

Arıklı konuşmasında, 6 Şubat depreminde Şampiyon Melekler’in bir adam öldürmeye kurban gittiğini, devlet ve halk olarak suçlu olanların peşini bırakmayacaklarını belirtti.

Tema olarak “Organik Afetlere Dayanıklı Eleştiri Altyapılar”ın seçilmesinin isabetli bulunduğunu, 6 Şubat depreminde yaşanmış olan acıların Türk milletini derinden sarstığını, 50 binden fazla insanoğlunun yaşamını yitirdiğini ve 800 binden fazla konutun yıkıldığını anımsatan Arıklı, “Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde depremin acısını en derinden hissettik. 24 tanesi şampiyon voleybolcu çocuklarımız olmak suretiyle 49 canımız yaşamını yitirdi. Doğal olarak depremler kaderdir fakat depreme dayanıksız evlerde, konutlarda yaşamak bir tercih, yaşatmak aynı şekilde sorumsuzluktur” dedi.

Arıklı, “depremlerin, Tanrı’ın doğa kanunu olarak sunmuş olduğu bir vaka bulunduğunu sadece bunu devamlı yazgı olarak benimseyip insanlarımızı depremlerde kaybetmenin doğru bir yaklaşım olmadığını” beyan etti.

 -“İbret verici bir ceza olarak adlandırılamaz”

Ercan'da uçuşlar durdu... Hava trafik kontrolör mekanizması devre dışı!

Ercan’da uçuşlar durdu… Hava trafik kontrolör mekanizması dönem dışı!

 İsias Hotel’de kolonların kesildiğini belirten Arıklı, “Şimdi o cinayeti işleyen insanların 22 yıl ile yargılanması ve günün sonunda 10-12 yılda hapisten çıkması öğrenek verici bir ceza olarak adlandırılamaz. Bu vesile ile ve siz değerli üyelerimizin vasıtasıyla, Türkiye kamuoyuna duygularımızı ifade etmek isterim” dedi. 

 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, etkinliğin açılışından ilkin 25 bin kelimeden oluşan “bilişim terminolojisini” Türkçe’ye ve Türkiye’ye armağan eden Türkiye Bilişim Derneği’ne çalışmasından dolayı teşekkür etti.

 Arıklı şöyleki konuştu:

 “Uzun zamandan beridir değişen teknolojinin Türkçeyi teslim aldığını ve adeta Türkçeyi katlettiğini söyler dururuz. Bu mevzuda Türk Dil Kurumu’nun yapmış olduğu emekler yetersiz kalmıştı. Aslına bakarsanız ‘bilişim’ sözcüğünü ilk ortaya atan da sevgili Aydın Köksal başkanımdır. Aydın Köksal beyin kurduğu derneğin bu şekilde bir etkinlik yapması tam da kendine yakışan bir vaka olmuş, bir kez daha kutlama ediyorum”

-Bir Yol Bir Dönem Projesi

Azerbaycan’da katılmış olduğu Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ulaştırma Bakanları toplantısında Çin’in geliştirdiği ve Çin’den İngiltere’ye uzanan 24 trilyon dolarlık “Bir Yol Bir Dönem Projesi’nin” konuşulduğunu belirten Arıklı, “Bu tecim yolu projesinin 3 tane alternatifi vardı. Birincisi Rusya-Kazakistan üstünden geçen hat, ki Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle bu akamete uğradı; diğeri cenup kuşağı ki İran üstünden gidiyordu ve fazlaca güvenli bulunmadı. Üçüncüsü ise Türk Dünyasının içinde bulunmuş olduğu coğrafyadan geçen yol ki tek alternatif olarak bu kaldı. Çok büyük bir gelecek bizi bekliyor. Dünya tekrardan kuruluyor ve 1 millet 7 devletten oluşan yüce Türk milleti, o kurulacak dünyada yerini almaya hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

Arıklı, bundan dolayı Türk devletlerinin kuvvetli olması icap ettiğini, bunun için teknolojiye yatırım yapmanın koşul bulunduğunu altını çizdi.

“Teknolojiyi ne kadar erken yakalarsak ve bizimle rekabet içinde olan ülkelerle kıyasıya savaşım verir öne geçersek, işte o süre çocukluğumuzdan beri hayalini kurduğumuz Türk cihan hakimiyetinde bir adım öne geçeriz” diyen Arıklı, bundan dolayı bu ve benzer toplantıların sunmuş olacağı kıymetli bilgiler bulunduğunu, bir araya gelip istişare etmenin ve yeni adımlar atmanın oldukça mühim bulunduğunu beyan etti.

-“Bilişim adası için kısa sürede icraata geçilecek”

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için bir ideal geliştirdiklerinin atını çizen Erhan Arıklı, bundan birkaç ay ilkin Türkiye Cumhuriyeti Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile görüştüğünü ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bilişim adası haline getirmek için neler yapılması icap ettiğini konuştuklarını söylemiş oldu. Mehmet Fatih Kacır ile mevzuyu görüşmeye devam edeceklerini aktaran Arıklı, kısa süre içinde icraata geçileceğinin altını çizdi.

-“5 yıl içinde 5 G’ye geçeceğiz”

 Arıklı mevzuyla ilgili şunları söylemiş oldu:

 “Doğrudur, şu anda teknolojiyi yakalamada KKTC oldukça geri. Daha 4.5G’ye yeni geçtik. 5 yıl içinde 5G’ye geçeceğiz. Fakat teknolojideki gelişmeyi görünce iki GSM operatörümüze ‘5G’yi bırakın 6G’ye hazırlık yapın’ dedim. Bu sebeple şu anda dünyanın birçok ülkesi 5G’yi kullanıyor fakat 6G hazırlıkları var. Biz 5G’yi 5 yıl içinde geçtiğimizde dünya kim bilir 6G’yi kullanmaya başlamış olacak. Bu baş döndürücü teknolojik gelişimleri yakalayabilmenin bu toplantıların sonucu olarak karşımıza çıkmasını umuyorum.”

-“Her eve fiber optik kablo 2024’te”

KKTC’nin bilişim adası olabilmesi için ilkin altyapının oluşturulması icap ettiğini kaydeden Arıklı, “Büyük seviyede teknolojik eksikliklerimiz var, mevzuat eksikliklerimiz var ve bunlarla ilgileneceğiz. Şimdi 2024 senesinde her eve fiber-optik kablo projemizi gerçekleştireceğiz inşallah ve tüm talibi teknopark duyuru edeceğiz. Doğu Akdeniz Üniversitesi ve ODTÜ Şimal Kıbrıs Kampüsü’nde teknoparkımız var fakat üniversitelerde teknopark oluşturmak yerine tüm talibi teknopark duyuru ederek adadaki her türlü teknolojik gelişmeyi değerlendirir ve bu tarz şeyleri devlet yardımı ile teşvik kapsamına alırsak 2025-26 yıllarında bilişim adası olma yönünde fazlaca mühim mesafe kaydedeceğiz” dedi. 

Arıklı, Kamu-BİB’26 ve BİMY’30 Bütünleşik Etkinliği çerçevesinde düzenlenen “KKTC Ufuk 2033 Bilişim Adası Kapalı Vizyon Toplantısı”na atıfta bulunarak “Buraya sizlerden öğrenmeye geldik, sizleri dinleyeceğiz. Konuşmalarınızdan sonrasında ortaya çıkacak raporları büyük bir zevkle okuyup bundan sonraki yol haritamızı oluşturacağız” dedi.

-Yöneticilere rehber durumunda rapor hazırlanacak

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, himayelerinde dün düzenlenen KKTC Ufuk 2033 Bilişim Adası Kapalı Vizyon Toplantısı’nda, KKTC’nin bilişim adası olabilmesi için neler yapılması gerektiği tartışılırken; mevzunun uzmanları, akademisyenler ve {özel sektör} yöneticilerinin talep, beklenti ve tavsiyeler alındı.

Toplantı esnasında elde edilmiş bilgiler ışığında KKTC’nin modern dünya ülkeleri ile aynı düzeyde, son olarak gelişen bilişim ve kontakt teknolojilerinden yararlanması, bilişim teknolojileri ve yüksek teknoloji ürün ve hizmetlerin üretildiği bir üs haline getirilmesi için yapılması gerekenler mevzusunda siyaset üreticilerine rehber durumunda bir rapor hazırlanacak.

Kamu-BİB’26 ve BİMY’30 Bütünleşik Etkinliği’ne Bakan Arıklı’nın yanı sıra BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, BTHK Başkan Yardımcısı Tayfun Aydınlı, BTHK Yönetim Kurulu Üyesi Feridun Üstün ve Bakan Arıklı’ın Hususi Kalem Müdürü Hande Güzoğlu katıldı.