Gündem Kıbrıs- PELİN YÜKSELAY

Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplandı. 

Toplantı açılışında konuşan Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, ayakları yere basan veriler üstünde yeni asgari ücretin belirlenmesi için uğraş vereceklerini belirterek, ‘işçi işverensiz, işveren de işçisiz olması imkansız’ dedi.
Toplantıyı oy birliği ile alınan bir kararla tamamlamak istediklerini belirten Gardiyanoğlu, yaşam pahalılığı verilerinin ortaya konmasıyla, halkın daha yaşayabilir bir tutara kavuşturulmasını sağlamayı amaçladıklarını söylemiş oldu.

Serdaroğlu: Yoksulluk sınırı 45 bin 165 TL’dir
İşçi temsilcisi Ahmet Serdaroğlu da 2023’ün üçüncü asgari ücretini belirlemek için toplandıklarına vurgu yaparak, toplantı çağrısını gerçekleri görmek ve göstermek için yaptıklarını söyledi. 

Aylardır zamlar olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, ‘bu zamlar olurken işletmelerin geliri artmadı mı?’ diye sordu. 

İşveren tarafının zamlara ses çıkarmadığına değinen Serdaroğlu, şöyleki devam etti:

Bisiklet Federasyonu'ndan trafik güvenliği eylemi: "Trafikte biz de varız!"

Bisiklet Federasyonu’ndan trafik güvenliği eylemi: “Trafikte ikimiz de varız!”

“Asgari ücretli eziliyor. Toplantı çağrısı yaptık, işverenler derhal ‘batıyoruz’ açıklamaları halletmeye başladı. Artık sistemimizi tamamen oturtmamız lazım. Oldukca büyük bir tehditle karşı karşıyayız. İşçi yok, kalite düştü. Bunun yanında bir de açlık sınırı var. Bu açlık sınırı bir tek gıdayı içeriyor. Bunun içinde elektrik, barınma vs. yok. Açlık sınırı 18 bin TL idi geçtiğimiz ay. Biz İstatistik Kurumu’ndan yoksulluk sınırını istiyoruz. Bunu bilmek istiyoruz. Bizim çalışmalarımız sonucu çıkan yoksulluk sınırı 45 bin 165 TL’dir. Elektrik, su, kira, akaryakıt, ilaç giderleri, toplumsal aktiviteler ve vergi ödemeleri var bunun içinde.”

“Önümüzde yüzde 48.50 yaşam pahalılığı var”
Meydana getirilen zamlara asgari ücretlilerin de yanıt verebilmesini dilediklerini belirten Serdaroğlu, Maliye Bakanlığı’nın açıklamış olduğu yüzde 48.50’lik yaşam pahalılığının ortada bulunduğunu bu oranla masada olduklarını kaydetti.

Metin Arhun: Asgari ücretin gündemde olmasından hoşlanmıyoruz
İşveren temsilcisi Metin Arhun da, asgari ücretin oldukça fazla gündemde tutulmasından hoşlanmadıklarını belirterek, bunun ülkeye zarar verdiğini altını çizdi. Maliye Bakanının yüzde 48.50 açıklamasını da ‘şundan’ bulduklarını belirten Arhun, bunun üstüne tüm işletmelerin sıkıya girdiğini kaydetti. Şu an tüm işletmelerin asgari tutara yüzde 50 zam gelecekmiş şeklinde hareket ettiklerini belirten Arhun, pahalılığının sebebinin bu bulunduğunu söylemiş oldu.

“Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçim rakamı değildir”
 

Arhun, şöyleki devam etti: 
Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçim rakamı değildir. Yasamıza gore bakılacak olanlardan biri yaşam pahalılığı, bir diğeri döviz kurları diğeri de besin kalıpları. Biz senelerdir bu besin kalıplarına bakmadık. Gelmiyor zira önümüze. Açlık sınırı, yoksulluk sınırı deniyor… Bakın ihmal etmeyin biz asgari tutarı ödüyoruz. En düşüğü belirliyoruz. Hepimiz müsterih olsun, kayıpların ortadan kaldırılmasını en oldukça biz istiyoruz. En iyi şekilde asgari ücret verilecektir”