KTAMS Genel Başkanı Itimat Bengihan yapmış olduğu yazılı açıklamada, asgari ücretle açlık sınırı arasındaki farkın giderek artmasıyla asgari ücretlilerin açlığa mahkum edildiğini ileri sürdü.

Bengihan, yüksek enflasyonun tüm maaşlı kesimlerin alım gücünün hızla erimesine niçin bulunduğunu belirterek, yaşam pahalılığı ödeneğinin 6 ayda bir maaşlara yansıtılmasıyla alım gücünün korunması hedefinden uzaklaşıldığı görüşünü dile getirdi.

Bengihan, KTAMS’ın 4 kişilik bir ailenin sıhhatli beslenmesi için İstatistik Kurumu’nca gönderilen fiyatlar dikkate alınarak hazırladığı rapora gore, 4 kişilik bir aile için Kasım ayı itibariyle açlık sınırının 17 bin 880 olarak hesaplandığını belirtti.

Tatar ve Erdoğan telefonda görüştü

Tatar ve Erdoğan telefonda görüştü

Bengihan, sendikanın yapmış olduğu çalışmaya gore; sıhhatli beslenmek için erişkin bir kadının yapması ihtiyaç duyulan mecburi besin harcama tutarının günlük 151,78, aylık 4 bin 553,4 TL erişkin bir adam için günlük 158,94, aylık 4 bin 768,2 TL, 15-19 yaş çocuk için günlük 170,16, aylık 5 bin 104.8 TL ve 4-6 yaş çocuk için günlük 115,13 TL, aylık 3 bin 453,9 TL bulunduğunu kaydetti.

İstatistik Kurumu’nun resmi rakamlarına gore ülkede 2023 Kasım ayında yüzde 4,42 enflasyon meydana geldiğine dikkat çeken Bengihan, senelik enflasyonun yüzde 81.99 bulunduğunu, maaşlara tesir edecek son beş aylık enflasyonun ise yüzde 40.84 olarak hesaplandığını kaydetti.  

-“HP daha sık aralıklarla maaşlara yansıtılmalı”

Bengihan, “HP’nin daha sık aralıklarla maaşlara yansıtılması talebimizin ne kadar haklı bir talep olduğu ortadadır.  Acilen yasal düzenleme yapılarak asgari ücretle çalışanların maaşlarına da aynen kamu görevlileri ve emeklilerin maaşlarına meydana getirilen sürelerde yaşam pahalılığı oranında artış yapılmalı, asgari ücretliler işverenlerin insafına terk edilmemeli” dedi.