Trafik kazaları, ülkenin en büyük problemlerinden biri olmaya devam ederken, trafikte ölümlerin bilançosu da yükseliyor.
Polis verilerine nazaran, “sürat, alkollü vasıta kullanmak ve seyir halindeyken cep telefonu kullanmak”, kaza riskini artıran sebepler içinde yer alırken, sürücülerin trafikte cep telefonu kullanımı hızla gelişen teknolojinin gelişmesiyle beraber artarak, devam ediyor.
Sürücülerin, bilhassa trafiğin durağan olduğu yerlerde artan cep telefonu kullanımı, çember ve trafik ışıklarında kazaların meydana gelmesine sebep oluyor.
PGM Lefkoşa Trafik Şube Amiri Başmüfettiş Mehmet Şençağ, bir aracın güvenli şekilde yol alabilmesi için en güvenli yolun cep telefonunu asla kullanmamak bulunduğunu vurgulayarak, cep telefonu kullanan sürücülerin daha çok hata yaptığını dikkat çekti.
-Şençağ sayıları paylaştı
Tatar, Lacroix’yı kabul etti
Şençağ, BRT’de “Sabah Haber” programına canlı bağlantıyla yapmış olduğu değerlendirmede, geçen hafta 5 bölgedeki trafik kontrollerinde 13 bin 510 aracın denetim edildiğini ve toplam 2 bin 883 vasıta sürücüsünün rapor edildiğini bildirdi.
Rapor edilen sürücülerin 98’inin alkolden ceza aldığını ifade eden Şençağ, hafta içinde toplam 67 olmak suretiyle 53 hasarlı, 17 yaralanmalı ve bir ölümlü trafik kazası meydana geldiğini kaydetti.
2023 yılı içinde dün itibarıyla toplam 36 ölümlü trafik kazası bulunduğunu ve bu kazalarda 39 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Şençağ, geçen hafta meydana gelen ölümlü kazada bir kişinin yaşamını kaybettiğini hatırlattı.
-“Aracın güvenli şekilde yol alabilmesi için en mühim şey cep telefonunu asla kullanmamak”
Sürüş esnasında cep telefonu kullanmanın sürücülerin dikkatinin dağılmasına ve konsantrasyonun bozulmasına yol açtığına dikkat çeken Şençağ, “Aracın güvenli şekilde yol alabilmesi için en mühim şey, cep telefonunu asla kullanmamaktır” dedi. Kaza riskini önlemek için sürücülerin önlemler alabileceğini dile getiren Şençağ, vasıta içinde cep telefonunu kapalı tutmanın en etkili önlemlerden biri bulunduğunu söylemiş oldu.
Cep telefonu kullanırken sürücülerin daha çok hata yaptığını kaydeden Mehmet Şençağ, sürücülerin bazı tehlikeli durumların ya asla farkına varamadığını ya da tedbir almakta geciktiğini dile getirdi. Şençağ, meydana getirilen bir araştırmaya nazaran bu gecikmenin çevresel koşullara, aracın hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak arttığını beyan etti.
-Telefon görüşmesi bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza riski 4.8 kat artıyor
Kolay bir aramada yüzde 20, zihni oldukça fazla meşgul eden mühim bir görüşme yapıldığında ise yüzde 29-30 oranında tehlikenin arttığını belirten Şençağ, 699 sürücü üstünde meydana getirilen bir başka araştırmada ise telefon görüşmesi bittikten 5 dakika içinde kaza olma olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha çok bulunduğunun tespit edildiğini söylemiş oldu.
-“Araca bağlı olarak kullanılan telefonlar da kaza riskini önleme açısından hiçbir yarar sağlamıyor”
Öte taraftan birçok araştırmaya nazaran ele alınmadan, araca bağlı olarak kullanılan telefonların da kaza riskini önleme açısından hiçbir yarar sağlamadığına işaret eden Şençağ, “Şu sebeple sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü, telefonun fizyolojik özellikleri değil konuşmanın yoğunluğu ve içeriğidir” dedi.
Araştırmalarda sıkça rastlanan bir başka bulgunun ise sürücülerin cep telefonu kullanırken hızlarını azaltmaları bulunduğunu dile getiren Şençağ, sadece bunun tehlikeleri ortadan kaldırmak için kafi olmadığını söylemiş oldu.
Cep telefonu kullanan kişilerin trafikte asla tepki vermeme olasılığının da bulunduğunu kaydeden Şençağ, bunun yüzde 12’ye kadar ulaşabilen ve trafik güvenliği açısından göz ardı edilmemesi ihtiyaç duyulan yüksek bir oran bulunduğunun altını çizdi.
Sürücünün deneyimli olmasının riski azaltmadığını ifade eden Mehmet Şençağ, bu kişilerin 2-3 kat daha çok hata yaptığını belirtti. Şençağ, son yıllarda meydana getirilen araştırmaların cep telefonu kullanımının kişiyi fizyolojik olarak meşgul etmesinden oldukça, artan zihinsel etkinlik ve buna bağlı olarak dikkatin dağılması, konsantrasyonun bozulması sebebiyle kaza riskini artırdığını söylemiş oldu.
-“Trafiğin durağan olduğu yerlerde cep telefonu kullanımı artıyor”
Trafiğin durağan olduğu yerlerde cep telefonu kullanımının arttığını dile getiren Şençağ, bunun bilhassa çember ve trafik ışıklarında arkadan çarpmayla meydana gelen kazaların artmasına sebep bulunduğunu kaydetti. Cep telefonu kullanımını trafik kontrolleriyle sona erdirmelerinin mümkün görünmediğini ifade eden Şençağ, sürücülerin bundan vazgeçmesi icap ettiğini altını çizdi.