Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmaların peşinden bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Bir sonraki toplantı pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak. Genel Kurul’da 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı ele alınmaya başlamış olacak.

Şahiner

Güncel konuşmaların ilkini meydana getiren CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “Hükümetin Görmezden Geldiği Tarımsal Üretim” temalı güncel konuşmasında, Güzelyurt ve Lefke bölge halkının tedirgin bulunduğunu dile getirerek, mandora ürününden bir tek kilo dahi satılmadığını söylemiş oldu.

Ziraat ve Hayvancılık Platformu’nda 20 dönüm narenciye bahçesinin, branşında ürünüyle beraber satılığa çıkarıldığına işaret eden Şahiner, durumun sürdürülebilir olmadığını, insanların arazilerini ve bahçelerini satılığa çıkarmaya başladığını beyan etti.

“Narenciye branşında kalamaz. Hükümet lüzumlu tedbirleri zamanında almalıdır. Mali tedbirler şarttır” diyen Şahiner, tedbir alınmazsa hükümetin bunun altında kalacağını savundu.

40 gün benzer biçimde bir süre içinde 50 bin ton ürünün hasat edilmesi ihtiyaç duyulan bir yıl bulunduğunu söyleyen Şahiner, “Arpa fiyatına mandora, valensiya satıp da üretici ayakta durması imkansız” dedi.

Şehit evladı arsalarıyla ilgili bir suç duyurusu olduğuna da değinen Şahiner, alt yapısı tamamlanmış olan arazilerle ilgili koçan alınamadığını ifade ederek, şehit evlatlarının koçan problemininin çözülmesini istedi.

Çavuş

Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise Şahiner’i yanıtladığı konuşmasında, bölgeyle ilgili kaygıların dile getirildiğine işaret ederek, “Doğrudur, zor bir süreçten geçiliyor. Bilhassa de narenciye sektöründe” dedi.

Sektörü takip ettiklerini, narenciye birlikleriyle istişare içinde olduklarını ve her türlü kolaylığı sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Çavuş, ellerindeki imkanları doğru zamanda kullanmak arzusu içinde olduklarını beyan etti.

Ellerinde rekabet ortamını sağlayacak unsurlar bulunduğunu belirten Çavuş, bu argümanları günü ulaştığında kullanacaklarını kaydetti. Tarihte ilk kez narenciyede gübre desteği verdiklerini ifade eden Çavuş, “Şu an için 16 bin 500 dönüme kesintisiz su veriyoruz ve toplam verdiğimiz arazi su miktarı da 19 bin dönüme ulaştı” diye konuştu.

Ürünün pazarlanmasıyla ilgili Cypfruvex üstünden verecekleri destek ve teşviklerle ürünün branşında kalmayacağını vurgulayan Çavuş, narenciyenin tamamını alacaklarını belirtti.

Hamzaoğulları

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise, “Atama Hükümet ve İskele-Karpaz” temalı güncel konuşmasında toplu taşımacılıkta yaşanmış olan sorunlara değindi. Toplu taşımacılığın seneler ilkin ikiye bölündüğünü dile getiren Hamzaoğulları, şoförlerin yaşamış olduğu sorunları aktardı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinde mevzuyla ilgili 3 saat konuşacağını söyleyen Hamzaoğulları, hükümetin sorunları çözeceğine inanmadığını söylemiş oldu.

“Bigün gelecek köylerden yolcu taşıyacak otomobil bulamayacaksınız” diyen Hamzaoğulları, uzak köylerden Lefkoşa’ya gelen otobüs şoförlerinin para kazanmadığını ve sigortalarını ödeyemediğini belirtti.

Yarın yada cumartesi günü otobüs şoförleriyle görüşülmezse, şoförlerin pazartesi günü öğleden sonraki seferlerini tamamlamayacağını kaydeden Hamzaoğulları, ihtiyaç duyulan duyarlılığın gösterileceğine inanmak istediğini söylemiş oldu.

Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali “İrade Yoksunluğu Övünç Sebebi Olursa” temalı güncel konuşma yapmış oldu.

“İrade yoksunluğunun, hükümetin genel tavrı haline geldiğini” korumak için çaba sarfeden Şahali, bunun Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile başladığını ifade ederek, akaryakıt alımındaki yerleşik düzenin bozulduğunu belirtti. Şahali, “İyi yapılmakta olan işleri bozup da onları Türkiye’ye havale etmek eğer hükümet etmek ve makam sorumluluğunu yerine getirmek sayılacaksa orada iradesizliğin artık abidesi dikilmiş anlama gelir” dedi.

“UBP’de yaşananların irade yoksunluğunu kanıtladığını” kaydeden Şahali, “İrade yoksunluğu kabul edilebilir değil… ‘Türkiye bizi istiyor, Türkiye bizi seviyor, biz varsak Türkiye, Kıbrıs Türk halkının yanındadır’ demek korkulu bir riyadır, yalandır” şeklinde konuştu.

Senelerdir ülkeye Türkiye’den öğretmen getirildiğini dile getiren Şahali, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kurulmasıyla beraber Ulusal Eğitim Bakanlığının uhdesi dışındaki bir eğitim kurumu benzer biçimde bir davranış gösterildiğini söylemiş oldu.

Ülkede müdür muavini olmanın birinci koşulunun kıdem, ikincisinin ise Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) sınavlarında başarı göstermiş olmak ve Eğitim Bakanlığı tarafınca atanmak bulunduğunu kaydeden Şahali, KHK’dan terfi almamış öğretmenin Eğitim Bakanlığı tarafınca müdür muavini atanamayacağını söylemiş oldu. Şahali, “Bu, irade yoksunluğunun tipik bir göstergesidir” dedi.

Din İşleri Başkanının yurttaş olmasının ülkede hüsnü kabul görmüş olduğu anlamına gelmediğini kaydeden Şahali, “Benim derdim Ahmet Ünsal değildir. Benim derdim Ahmet Ünsal gibilerin, kendinden namzet müdür muavinlerinin bizim gündemimize geliş biçimidir” dedi.

Kırsal kesim arsalarının altyapı eksiklerinin giderilmesine ilişkin TC Büyükelçisinin açıklamalarının ise manidar bulunduğunu ifade eden Şahali, TC Büyükelçisinin görevlerinin belli olduğuna işaret etti. 

Şu anki Bakanlar Kurulu sebebiyle fazlaca ciddi mağduriyet yaşandığını korumak için çaba sarfeden Şahali, Kıbrıs Türk halkının bunu hak etmediğini söylemiş oldu.

Çavuş

Hellim Koordinasyon Kurulu toplandı...

Hellim Koordinasyon Kurulu toplandı…

Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş eleştirilere cevaben yapmış olduğu konuşmada, Ulusal Eğitim Bakanlığı ile taşımacı birlik içinde geçmişte de bazı sıkıntılar yaşandığına değinerek, bu konudaki müzakerelerin devam ettiğini ve en kısa zamanda bir sonuca varılacağını söylemiş oldu.

Kırsal kesim arazileri için İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler döneminde bir ekip çalışmaların yapıldığını ve geriye kalan çalışmaların 2024 senesinde devam edeceğini belirten Çavuş, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na meydana getirilen eleştirileri doğru bulmadığını da sözlerine ekledi. 

Güncel konuşmaların tamamlanmasının peşinden genel kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi’nin gelecek birleşimi 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın ele alınacağı 11 Aralık Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak. Genel kurulda Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Bütçeleri ele alınacak.