Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını 18.30 sıralarında tamamladı.

Güncel konuşmalarla devam eden genel kurulda son olarak Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, CTP Milletvekili Sami Özuslu, DP Milletvekili Serhat Akpınar, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, CTP Milletvekili Erkut Şahali, UBP Milletvekili Ziya Öztürkler ve UBP Milletvekili Hasan Minik konuştu. Bu konuşmalardaki eleştirileri yanıtlamak suretiyle Maliye Bakanı Özdemir Berova, Ziraat Bakanı Hüseyin Çavuş ve İçişleri Bakanı Dursun Oğuz konuşma yapmış oldu.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 23 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Baybars

Meclis Genel Kurulu Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars’ın, “Özelleştirme, Yatırım İklimi ve Nüfus Politikası” mevzusundaki konuşmasıyla devam etti..

Genel kurulda ilgili bakanların olmamasını eleştiren Baybars, limanların iyi mi özelleştirileceğini öğrenmek istediklerini kaydetti.

Ellerinde yalnız 12 Ekim’de alınmış bir karar bulunduğunu, detayların bulunmadığını ifade eden Baybars, limanların bölgesel kalkınma için önemine işaret etti. Baybars, dünyadaki örneklerine değinerek, deniz limanlarının özelleştirilmesinde ortaya çıkabilecek sıkıntılara dikkat çekti.

Deniz limanları mevzusunda bir fizibilite raporu olup olmadığını soran Baybars, limanların ülkede ekonomik ömrünü tamamladığını, yenilenmesinin mühim bulunduğunu sadece özelleştirme yapılmadan Limanlar Dairesi Yasası’nın güçlendirilmesi icap ettiğini altını çizdi.

İşletme haklarının devrinden bahsedildiğini, bunun iyi mi olacağını öğrenmek istediğini ifade eden Baybars, şimdi hangi yönteme başvurulacağı mevzusunda informasyon istedi.

Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova, limanlarla ilgili Bakanlar Kurulu kararının özelleştirme idaresine ön rapor hazırlamayı öngördüğünü belirterek, şartnamenin iyi mi olacağını sonrasında belirleyeceklerini söylemiş oldu.

Bu alanlarda uzman kişilerden hizmet alacaklarını ve ön raporu da paylaşacaklarını kaydeden Berova, bu raporun sorunların tespitini de kapsayacağını belirtti.

Göreve geldiği ilk gün Mağusa Limanı ve gümrüğünde yaşanmış olan sorunları yerinde incelediklerini ve alt yapıdaki sorunları tespit ettiklerini söyleyen Berova, limanların özelleştirilmesinin de bu sorunların çözümü için bir seçenek bulunduğunu beyan etti.

Özdemir Berova, Ercan sözleşmesinin ilk uygulama bulunduğunu ve orada yaşananların tekrarlarının yaşanmaması için şartnamelerin daha dikkatli hazırlanması icap ettiğinin bilinciyle çalıştıklarını söylemiş oldu.

Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu “Gençlerin Sesini Duyan Var Mı?” temalı güncel konuşmasında, unutulan bir kesime bakmak istediğini ve gençlerin sesinin duyulmasını sağlamayı umduğunu belirtti.

Özuslu, hükümet programında gençlerle ilgili vaatleri okuyarak, bunlardan herhangi birinin yapılıp yapılmadığını sordu.

Gençlerin yaşamış olduğu çeşitli sorunlara değinen Özuslu, yapılmayanların yanı sıra, tek söz edilmeyen karma evliliklerden doğan çocuklar ve göç benzer biçimde problemler da bulunduğunu altını çizdi.

Gençlerin yalnız siyasete değil ülkeye ve geleceklerine de itimat duymadığını korumak için çaba sarfeden Özuslu, düzenlenen Gençlik Kongreleri sonrasında piyasaya sürülen kararları örnekler vererek, hükümetten tek bir yetkilinin bile bu yapılanlardan haberdar olmadığını söylemiş oldu.

Özuslu, Teknecik’de değişmeyen filtrenin değiştirilmesinin de gençlerin de gündeminde olduğuna işaret ederek, kongrelerde alınan kararlar içinde “hususi eğitime yeterince katkı yapılması, ülkede yeterince branş öğretmeni olduğundan Türkiye’den gelmesine gerek olmadığı ve istikrarlı bir para birimi ihtiyacı”nın bulunduğunu belirtti.

Sami Özuslu, hep ambargolardan yakınma edildiğini hatırlatarak, “Türkiye’nin KKTC’li gençlere uyguladığı spor amborgolarının ne süre kaldıracağının” sorulup sorulmadığına açıklık getirilmesini istedi.

Akpınar

DP Milletvekili Serhat Akpınar da “KKTC’de Yükseköğretimde Sürdürülebilirlik ve Yükseköğretimde Kamu ve Finans Müesseselerinin Kıskacı” temalı güncel konuşma yapmış oldu.

Akpınar, İsrail-Hamas içinde yaşananların kendilerini derinden üzdüğünü ve dünyanın bu yaşananlara sessiz kalmasının vicdanlarını rahatsız ettiğini vurgulayarak, ateşkesin bir an ilkin sağlanması çağrısında bulunmuş oldu.

Filistin halkına taziyelerini sunan Akpınar, bu insanlık dramını kabul edilemez bulduklarını belirterek, “Daha çok insanlığa gerekseme var” dedi.

Ukrayna-Rusya savaşının niçin olduğu kriz devam ederken dünya ekonomisini yeni krizlerin beklediğine işaret eden Akpınar, yüksek öğrenimde içinde bulunulan durumu değerlendirdi.

KKTC’de bu yıl 110 bin öğrencinin tahsile başladığını ve bu başarının akreditasyon mevzusunda verilen sıkıntılı mücadelenin sonucu bulunduğunu belirten Akpınar, bunun ekonomiye katkısının azımsanamayacağını söylemiş oldu.

Serhat Akpınar, pandemi döneminde yüksek öğrenimin finansal olarak desteklenmemesinden dolayı sonrasında yaşananların süreci zora soktuğunu ve kayıt dışılığı artırdığını kaydetti.

Plansız meydana getirilen değişimler ve göç yasaları sebebiyle yaşanmış olan ekonomik kayıplara işaret eden Akpınar, içinde bulundukları kıskacın Türkiye’deki bankalar tarafınca da zorlaştırıldığını savundu.

Bu sürece yetkililerin bir an ilkin dahil olması ve sorunların ivedilikle çözülmesi icap ettiğini dile getiren Akpınar, üniversitelerin, dünyadaki benzerlerinin yaşamadığı sorunlarla da başa çıkmak için savaşım ettiğini belirtti.

Akpınar, üniversitelerin uygar eğitim vermek için desteklenmesi icap ettiğini yineleyerek, bankalar başta olmak suretiyle üniversitelere uygulanan finansal baskının azaltılmasının mecburi bulunduğunu söylemiş oldu.

Hamzaoğulları

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın, “Cenup ve Şimal’de Vasıta Muayene Şekli” temalı güncel konuşmasında, Cenup Kıbrıs ve KKTC’deki vasıta muayene şeklinin birbiriyle taban tabana zıt bulunduğunu dile getirdi. AB’deki uygulamanın getirilmesi için emek verme yapıldığını hatırlatan Hamzaoğulları, bu çalışmanın hayata geçirilmesini talep etti. Hamzaoğulları,  birilerine rant sağlanması için ihaleye çıkılmadığı yönünde duyumlar aldığını söylemiş oldu.

Biray Hamzaoğulları, birden fazla yerde muayene yapılmasının sağlayacağı kolaylıklara işaret ederek, her ilçede yap işlet devretle muayene bölgeleri oluşturulabileceğini altını çizdi.

Toplu taşımada rahatlık sağlamak için yapılabilecekler mevzusunda da Cenup Kıbrıs’tan örnekler veren Hamzaoğulları, doğru meydana getirilen işlerin bir yerden başlaması icap ettiğini söylemiş oldu.

Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali “Toprak Ürünleri Kurumu Ne İşe Yarar” temalı konuşmasında, bir çok süre yaşamış olduğu sorunlarla gündeme gelen TÜK’ün “1992 yılından beri batak bir kurum” olarak hizmet verdiğini savundu.

TÜK’ün üreticinin yanında duramayacak bir konumda tutulduğunu söyleyen Şahali, bugünkü konuşmasının Sayıştay başkanlığına açık bir suç duyurusu teşkil ettiğini belirtti.

Şahali, alım kararlarında şike bulunduğunu onlarca defa söylediğine işaret ederek, kamu ihale yasası hükümlerine karşın son 4 senedir tadı kararlar alındığını ve kaynakların çarçur edildiğini ileri sürdü.

KIBTEK’in de bu sistemle kamu kaynaklarını iç ettiğini iddia eden Şahali, TÜK’de de aynı yöntemlerle halkın parasının heba edildiğini savundu.

İhalesiz alımlar, yetkisiz işlemler ve uygun olmayan ürün alımı benzer biçimde kurallara uymayan adımlar atıldığın ileri devam eden Şahali, “denetleyecek olanların denetlenecek olanın işini yapmasıyla” her şeyin birbirine karıştığını belirtti.

Bir tek mali değil yönetimsel soruşturma açılmasının da kaçınılmaz bulunduğunu iddia eden Şahali, Ziraat Bakanından da birlik başkanıyken davranılmış olduğu benzer biçimde davranmasını beklediğini söylemiş oldu.

Şahali, Çiftçiler Birliği’ne, her zamankinden sessiz olduğu ve yaşanmış olan onca olumsuzluğa karşın sesinin çıkmadığı yönünde ziraat çevrelerince eleştiri yapıldığına işaret etti.

Gardiyanoğlu: Kalkanlı Yaşam Evi için 7,3 milyon TL’lik kaynak ayrıldı

Gardiyanoğlu: Kalkanlı Yaşam Evi için 7,3 milyon TL’lik kaynak ayrıldı

Tohumluk ürünün çimlenme garantisi olmadan satıldığını söyleyen Şahali, tohumluk mevzusunda geçmişte yaşanmış olan problemleri anlatarak, Genel Ziraat Sigortası’nın parasının da hala Maliye Bakanlığı tarafınca rehin tutulduğunu ileri sürdü.

Şahali, tarımsal kiralama meydana getirilen arazilerin Ziraat Bakanlığına devredilmesi icap ettiğini ve Bakanlar Kurulu kararıyla Bafra’daki orman arazilerinin yasaya aykırı şekilde solar maksatlı kiralanmasından vazgeçilmesi icap ettiğini kaydetti.

Çavuş

Ziraat Bakanı Hüseyin Çavuş, göreve geleli daha 2 ay olmadığına işaret ederek, kendisini de huzursuz eden mevzular bulunduğunu, 2022 yılının bütçesinin sıkıntılı bulunduğunu ve geçmişte kendisinin de esasen uyarılarda bulunduğunu söylemiş oldu.

Çavuş, yönetimsel zafiyetlerin gereğinin yapılacağını kaydederek, kendi vazife süresince üreticiye olan sorumluluklarını yerine getirdiğini belirtti.

Hüseyin Çavuş, tohumlukla ilgili sıkıntılar bulunduğunu ve geçmişte yaşananların tekrarlanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını söylemiş oldu.

Eleştirilerden dersler çıkararak yollarına devam etmeyi uygun bulduklarını belirterek, programda söz verdikleri mevzularda yapılanları özetleyen Çavuş, çim saha ve dereceye giren sporculara verilen ödülleri sıralayarak, uyuşturucuyla savaşım kapsamında yaptıklarını dile getirdi.

Çavuş, göreve geldiği günden itibaren meydana getirilen ödemeleri sıralayarak, ödeme planıyla ilgili informasyon verdi ve soruları yanıtladı.

Çavuş, Bafra’daki arazinin de Bakanlar Kurulu kararıyla olması gerektiği şekilde kiralandığını belirtti.

Oğuz

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, TÜK’ün finansal bir deposu olmadığını, geçmişte kabiliyeti artsın diye borç alındığını ve görevini yapabildiğini belirterek, aynı şekilde de hizmet vermeye devam ettiğini söylemiş oldu.

Oğuz, TÜK’ün iyi mi alım yaptığını anlatarak, kar marjını minimize ederek ürün sağlamak için elinden geleni yaptığını kaydetti.

Tarımsal kiralarla ilgili usulleri de açıklayan Oğuz, alışılagelmiş düzeni kendisinin de doğru bulmadığını ve “komisyonculuk” yapanları engellemek için emek verme yapılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Oğuz, kimi zaman seviye bozmanın doğru noktaya yetişmesi için sancılı bir süreçten geçmek icap ettiğini söyleyerek, “Mühim olan hakkaniyetli gitmek” dedi.

Öztürkler

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’dan sonrasında söz alan UBP Milletvekili Ziya Öztürkler, “İlkim Değişikliği ve tesirleri” mevzusunda konuşma yapmış oldu.

Ziya Öztürkler, İsrail-Filistin savaşına değinerek, 11 gündür bir yıkım yaşandığını belirterek, Gazze’de yaşanmış olan çatışmaların içlerini acıttığını söylemiş oldu. Öztürkler, insanların temel gereksinimlerine ulaşabilmesi ve savaşın son bulması temennisini dile getirdi.

Öztürkler, iklim değişikliğinin sebeplerine değinerek, hidrokarbon ve karbon içeren ürünlerle sera gazının yoğunlaşmasının iklim değişikliğini birebir etkilediğine işaret etti.

Ziya Öztürkler, iklim değişikliği mevzusunda hem devlet, hem de mahalli yönetimlerin ciddi emek harcamalar yapması icap ettiğini belirterek, iklim değişikliği mevzusunda BM’nin yapmış olduğu çalışmalara da değindi.

Dünyada olduğu benzer biçimde ülkede de sera gazı yoğunluğunun azaltılması mevzusunda emek harcamalar yapılması icap ettiğini vurgulayan Öztürkler, Türkiye’den gelen suyun doğru kullanılması icap ettiğini beyan etti.

Öztürkler, düzmece reçete soruşturmasına değinerek, sertlik ve terör yoksa kelepçeye gerek olmadığını söylemiş oldu. Öztürkler,  bu mevzuda yasal mevzuatta değişim yapılması gerekiyorsa bunun bir an ilkin yapılması icap ettiğini kaydetti.

Minik

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Hasan Minik “Organik Afetler, Yaşanılan Travmalar ve Cemiyet Psikolojisi” mevzusunda yapmış olduğu güncel konuşmada, İsrail-Filistin savaşının bir an ilkin bitmesi temennisinde bulunmuş oldu.

Ruh sağlığının halk sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret eden Minik, Psikologlar Yasası’nın senelerdir tamamlanmadığını belirterek, yasanının bir an Meclis’ten geçirilmesi icap ettiğini kaydetti.

Tedbirler üstünde durulması icap ettiğini ve yasada buna ilişkin düzenlemeler bulunması icap ettiğini ifade eden Minik, halkın ruh sağlığı mevzusunda daha kurumsal hizmet alabilmesinin sağlanması icap ettiğini söylemiş oldu.

Ruh sağlığının bozulmasının fizyolojik sağlığı da bozduğunu belirten Minik, 6 Şubat depremi ve kayıplarımızın tüm toplumun acısı bulunduğunu kaydetti.

Depremin ne kadar koşulduğunu, bu travmanın yaşanması sonrasında alınan tedbirlerin neler bulunduğunu soran Minik, Dünya Sıhhat Örgütü’nün yapmış olduğu çalışmalara değindi.

Türk Psikologlar Birliği Yasası hakkında Meclise bir yasa önerisi sunacağını ifade eden Minik, düzmece reçete soruşturmasına da değinerek, tabip ve eczacıların bir an ilkin bu durumdan çıkması temennisini dile getirdi.  

Konuşmaların arkasından Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi, 23 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.