Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye gore Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kabulde yapmış olduğu konuşmada, CHP Genel Başkanlığı’na seçilen Özgür Hususi’i kutlama ederek, partisine ve Türkiye Cumhuriyeti’ne hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs adasının Osmanlı İmparatorluğunun peşinden İngiliz yönetimine girdiğini sonrasında İngiltere’nin adadan ayrılmasıyla Kıbrıs’ın bir Helen adası olması için Rum-Yunan ikilisinin uğraş verdiğini bir tek Kıbrıs Türkü’nün, Türkiye’nin desteğiyle savaşım verip direndiğini söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Akdeniz’de Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği ve çıkarları için örgütsel, ekonomik ve siyasal anlamda Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemine dikkat çekti. 

Türkiye’nin desteklediği yeni siyaset olan ‘Kıbrıs’ta iki ayrı devletin iş birliğine dayalı bir antlaşma’ istediklerini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve eşit statünün kabul edilmemesi durumunda resmî müzakerelere geçilemeyeceğini kaydetti.

Kıbrıs Türklerinin haksız ambargolarla dayatma bir çözüme zorlandığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün ortadan kaldırılması ve asker bulundurmasına son verilmesinin kabul edilemez bulunduğunu dile getirdi. 

 Hususi

CHP Genel Başkanı Özgür Hususi de kabulde yapmış olduğu konuşmada, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı yılını ve 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

CHP Genel Başkanı seçildikten sonrasında ilk yurt dışı ziyaretini Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağını açıklamasıyla büyük bir destek aldığını ifade eden CHP Genel Başkanı Hususi, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran CHP’nin ilk genel başkanı Mustafa Kemal Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi olarak Kıbrıs Türklerinin bir devlet sahibi olmasının önemine dikkat çekti.

Internasyonal cemiyet tarafınca Kıbrıs Türklerine geçmişte verilen sözler düşünüldüğünde halen daha engelleme uygulanmasının bir samimiyetsizlik olduğuna işaret eden CHP Genel Başkanı Hususi, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin internasyonal toplantılara davet edilmesi ve gözlemci üye olarak katılmasını önemseyip, desteklediklerini kaydetti

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne “kardeş vatan” tanımlaması yaptıklarını ifade eden CHP Genel Başkanı Hususi, muhalefette olmalarına rağmen Türkiye’nin ve Kıbrıs’ın çıkarına olan mevzularda daima yapıcı olmaya devam edeceklerini aktardı.

Ertuğruloğlu: Sorun iç politikadır

Ertuğruloğlu: Sorun iç politikadır

CHP Genel Başkanı Hususi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkilileri ile kurulan resmî ve sıcak ilişkililerin devam etmesini temenni etti.

Kabulde, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil ve Cumhurbaşkanı İdari Daire Müdürü Osman Çağakan hazır bulunmuş oldu.