Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) toplantısında yapmış olduğu konuşmada, KKTC’nin, “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” adıyla Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) üç gözlemcisi içinde yer aldığına işaret ederek, gözlemcilerin tüm EİT toplantılarına ve zirvelerine çağrı edilmeleri ve izahat yapmalarına izin verilmesi icap ettiğini kaydetti.
Bakan Fidan, “Bu doğrultuda, Kıbrıs Türk Devleti’nin Taşkent’teki EİT Zirvesi’ne çağrı edileceğinden eminiz” ifadesini kullandı.
Fidan, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Dışişleri Bakanları 27. Toplantısı’nda konuştu.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun da katılarak bir konuşma yapmış olduğu toplantıya, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu, Pakistan Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirociddin Muhriddin ile İran ve Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcıları da katıldı.
Adice katlettiler…
Türkmenistan ise görüşmede Azerbaycan nezdindeki Büyükelçisi tarafınca temsil edildi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, burada yapmış olduğu konuşmada, Şuşa’da bulunmaktan sevinç duyduğunu dile getirerek, “Toplantının kadim Şusa’da yapılabilmesi büyük bir mutluluk ve gurur deposu. Azerbaycanlı kardeşlerimizi, otuz senelik işgali müddetsiz olarak sona erdirdiği ve zamanı bir adaletsizliği onardığı için alkışlıyoruz. Şimdi EİT coğrafyasının stratejik çekirdeğini oluşturan Cenup Kafkasya’da tüm çabaları kalıcı sulh, istikrar ve güvenliğe odaklamanın zamanı” dedi.
“(İsrail-Filistin çatışması) Sivillere yönelik saldırıları kınıyoruz”
Bakan Fidan, İsrail ile İzzeddin el-Kassam Tugaylarının başı çekmiş olduğu Filistinli gruplar içinde hafta sonu başlamış olan çatışmaların daha ilkin yaşanmadığını sadece tamamen şaşırtıcı da olmadığını belirtti.
“Sivillere yönelik saldırıları kınıyoruz ve bölgede sükunetin sağlanmasını oldukça önemsiyoruz” diyen Fidan, küresel ölçekte güvensizliğe ve istikrarsızlığa yol açabilecek her türlü coğrafi gerilimin önlenmesi icap ettiğini altını çizdi.
Fidan, bölgede şu an yaşananların Orta Doğu’da sürdürülebilir ve adil sulh için tek yolun iki devletli çözüm bulunduğunun bir öteki göstergesi bulunduğunu kaydederek “Bu, jeopolitik değişimlerin ve gerilimlerin çağı. Jeo-ekonomik görünüm da buna nazaran değişiyor. Küreselleşen dünyada, bölgesel dinamikler ve bölgesel entegrasyon daha da ehemmiyet kazanmıştır. EİT bu amaç için çalışıyor” dedi.
Bakan Fidan, EİT’in, bölgesel ortaklaşa iş, ekonomik gelişme, istikrar ve refah için başarıya ulaşmış bir platform bulunduğunu kanıtladığını söylemiş oldu.
Yeni dönemde, ekonomik entegrasyonu teşvik etmeye, ticareti sağlamaya ve bağlantıyı artırma yönündeki ortak çabaların yararlı olacağına dikkati çeken Fidan, engelleri azaltmanın, gümrük prosedürlerini kolaylaştırmanın ve yatırımları teşvik etmenin önemine işaret etti.