Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, BRT ekranlarında gösterilen ‘Güne Yansıyanlar’ adlı programa katılarak, mühim açıklamalar yapmış oldu.

Bakan Gardiyanoğlu, yasaların güncellenmesinin önemine işaret ederek, bu konudaki çalışmaların tamamlanmak suretiyle bulunduğunu söylemiş oldu.

13’üncü maaşlar mevzusundaki çalışmalara değinen Gardiyanoğlu, “Bu mevzuda da çalışmalarımızı tamamladık ve ödeme tarihini kısa sürede duyuracağız. Kendi kaynaklarımızı ve Maliye Bakanlığı’ndan alacağımız avanslarımızı kullanacağız. Herhangi bir borçlanmaya gidilmeyeceği planlanıyor. Bu mevzu 10 gün içinde netleşecek” dedi.

“Ciddi bir savaşım içerisindeyiz”

Bakan Gardiyanoğlu, kayıt dışılık ile ciddi bir savaşım içinde olduklarını ifade ederek, “Bu mevzuda verilen ön izinleri denetime aldık. Firmaların toplumsal sigorta ihtiyat sandığı borcu var mı yok mu bu tarz şeyleri araştırıyoruz. Kaç Türkiye Cumhuriyeti, kaç çalışanı var bu tarz şeyleri denetliyoruz. Bu iş yerinin işlem hacmi nedir bunlara bakıyoruz. Oluşturulan bir komite var ve bu komite bu mevzularda gelen başvuruları değerlendiriyor” ifadelerini kullandı.

“Hem çalışanı hem de işvereni koruyacak yeni yasalar hazırlanıyor”

Hem çalışanı hem de işvereni koruyacak yeni yasaların hazırlandığını açıklayan Gardiyanoğlu, emek verme affı mevzusunda da yeni yasanın hazırlandığını söylemiş oldu.

Gardiyanoğlu, “Bu emek verme affının öteki muhaceret aflarından en büyük farkı, asgari ücretin yüzde 50’si kadar bir oranda bu kişiler başvuracak ve sistemden yararlanabilmeleri için bir işverenle bizlere gelmeleri gerekiyor. Kişisel olarak gelip kaydını yaptıracak ve verilen 45 günlük süreç içinde bir işverenle beraber işlemlerini tamamlaması gerekiyor, doğrusu iş bulması gerekiyor. Kabul edecek olan şahıs de minimum 6 ay süresince çalışanı kendi kadrosunda tutma zorunluğu var” şeklinde konuştu.

Bakan Gardiyanoğlu, kurallara uymayan çalışanların yakalandıkları an deport olacaklarını kaydederek, işverenlerin de oldukça ciddi yasal cezaları olacağını belirtti, denetimlerin de emek verme affından sonrasında sıklaşacağını altını çizdi.

Endüstri Odası ile iş birliği protokolü imzalanacak

Üstel Meclis'te konuştu: UBP kurultayı CTP'yi bağlamaz

Üstel Meclis’te konuştu: UBP kurultayı CTP’yi bağlamaz

Mahalli işgücüne yönelik en büyük sıkıntının ara eleman açığı bulunduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, bu konudaki sıkıntıların sona ereceğini Endüstri Odası ile iş birliği protokolü hazırlayacaklarını kaydetti.

“Salı günkü toplantıdan sonrasında netleşecek”

Asgari ücret mevzusuna da açıklık getiren Bakan Gardiyanoğlu, bu mevzuda da değişik bir emek harcamaları bulunduğunu söyleyerek, bu konudaki çalışmaların Salı günkü ilk toplantıdan sonrasında netleşeceğini kaydetti.

“Kim suçluysa yargı önünde cezasını alsın”

Bakan Gardiyanoğlu, düzmece reçete mevzusunda kendi bakanlığına bağlı dairelerde soruşturmanın devam ettirdiğini vurgulayarak, “Bu mevzuda benim içim rahattır. Malum bir şey var ise hepimiz kabahat duyurusunda buluna bilir. Kim suçluysa yargı önünde cezasını alsın” dedi.

Kaynak: BRT