Posta Dairesi personeline dijitalleşme eğitimi...

Posta Dairesi personeline dijitalleşme eğitimi…

Görüşmede; Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Thalassaemia Derneği, Kıbrıs Türk MS Derneği, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Derneği, Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Cenk Vakfı, Alzheimer Hastaları Derneği ile Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkan ve temsilcileri yer aldı. 

VAROĞLU
Kabulde söz alan Sıhhat Dernekleri Platformu Dönem Başkanı Ahmet Varoğlu, mevcud hasta problemlerine çözüm arayışı ve ortak emekler yapmak için 11 örgütün bir çatı altında araya gelmiş olarak birleştiğini söylemiş oldu. 

Platform içinde yer edinen sivil cemiyet örgütlerinin sorun ve beklentilerini de dile getiren Varoğlu, bilhassa hastaların, büyüyen ilaç ve tıbbi araç-gereç eksikliklerinden kaygı duyduğunu belirterek “Sizde bir tabip olarak bilirsiniz ki, hastalarımız için ilaç ve tıbbi malzemeler yaşamsal ehemmiyet taşıyor. Ve erişemediğimiz ilaçlar mevcut. Yapısal yanlışlardan dolayı mağdur olan hastalarımız var. Doktor kimliğinizi de göz önünde bulundurarak duyarlı bir Bakan olmanız hasebiyle, sesimize cevap vereceğinize inanıyoruz” dedi. 

Sıhhat Dernekleri Platformu Dönem Başkanı Varoğlu’nun konuşmasının peşinden görüşmede yer edinen temsilcilerde söz alarak, sıkıntılarını dile getirdi. 

İlaç sıkıntısının yanı sıra, tıbbi malzemeye ulaşımında karşılaşılan zorluklar, hastalık ve risk gruplarını belirlemede ek olarak hastalıkların bir kısmını oluşmadan engelleyebilecek istatistiksel verinin olmayışı ve hususi gereksinimli bireylerin erişim, ulaşım ve istihdam mevzuları da gündeme taşındı. 

BEROVA: “BU SESİ DUYMAMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Platform üyelerinin konuşmalarını not alarak dinleyen Maliye Bakanı Özdemir Berova sonrasında açıklamalarda bulunmuş oldu. “Normal olarak çeşitli sivil cemiyet örgütleri bir araya gelmiş olarak dertleri ortaklaştırması ve sorunların çözümüne yönelik emekler yapması oldukça mühim. Ve bu sesi duymamak da mümkün değil” dedi. 

Maliye Bakanı Berova, ilaçla ilgili geçmişte oldukca ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, pandemi, akabinde gelen zelzele felaketi, dünyadaki savaşlar ve ekonomik sıkıntıların tümünün süreci tetiklediğini sadece sıkıntının giderilmesi için hükümetin çeşitli önlemler aldığını, 2024 Bütçe kalemleri içerinde de en oldukca arttırılan kalemin bu yönde olduğuna dikkat çekti. 

İlaca ulaşım mevzusunda bazı ilaçlarda sıkıntının küresel olduğuna da işaret eden Maliye Bakanı Berova şöyleki konuştu; “İlaca ulaşım problemi ciddi bir sorundur ve şuan için yalnız ülkemizin yaşamış olduğu problem da değildir. Dünyada bu mevzuda sıkıntılar mevcut. Tek problem para da değil. Dünya’nın geçirdiği bu pandemik süreç içinde ilaç üretimlerinde de ciddi sıkıntılar oluştu. Bazı ilaçlara ulaşım mevzusunda bizlerde güçlük yaşıyoruz.” 

Bir doktor olması vesilesi ile de ilaç mevzusunda duyarlı bulunduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Özdemir Berova; “Doğru hastaya, doğru ilaç kullanımı da oldukça ehemmiyet arz ediyor. İsraf ülkemizin kaldırabileceği bir husus değildir. Bu bakımdan da otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi gerekir. Bu mevzuda da adım atılacak ve kesinlikle iyileştirme sağlanacaktır” diye konuştu.