KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer’in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, milletvekilleri, Azerbaycan’da etkinlik gösteren Türk kurum ve kurumlarının temsilcileri, iş insanları ve oldukça sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan Ulusal Marşı’nın okunduğu resepsiyonda, vatan için canlarını feda eden şehitler ve hayatta olmayan devlet büyükleri için saygı duruşunda bulunulmuş oldu.

Etkinlikte konuşan Turganer, 15 Kasım 1983’ün Kıbrıs Türk halkının şanlı tarihinde dönüm noktası bulunduğunu, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın 40 yıl ilkin Kıbrıs Türk halkının meşru ve önüne geçilmesi olanaksız talep ve iradesine tercüman olarak KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak kurulduğunu dünya ve tarih önünde duyuru ettiğini söylemiş oldu.

Turganer, KKTC’nin kuruluşuna giden sıkıntılı mücadelelerden, Kıbrıs Türklerine karşı uygulanan kırım ve baskılardan ve bugüne dek yaşanmış olan süreçlerden bahsederek, “Internasyonal toplumun, Kıbrıs Türk halkına senelerdir uyguladığı haksız ve insanlık dışı engelleme ve izolasyonlara karşın, demokratik, laik ve modern kurumlarıyla kökleşen bir devlet olan cumhuriyetimiz, 40. senesinde da halkımızın iradesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yardımı ile günden güne gelişerek güçlenmekte ve kalkınmaktadır.” dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin Rum tarafının uzlaşmaz tavrı sebebiyle sonuçsuz kaldığını hatırlatan Turganer, “Internasyonal cemiyet tarafınca Ada’da mevcut iki tarafın statüsü içinde yaratılan eşitsizlik Kıbrıs mevzusunun esas nedenidir. Bu gerçeklikten hareketle, Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ın liderliğinde, anavatan Türkiye’nin desteklediği egemen eşitlik ve eşit internasyonal statüde, iki ayrı devlet esasına dayalı bir çözüm kaçınılmazdır.” ifadelerini kullandı.

 Turganer, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türk halkına desteklerinden, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olmasından bahsederek, “Doğu Akdeniz’de, en güneydeki Türk devleti olan KKTC’nin Türk dünyasındaki jeopolitik görevi ve önemi her geçen gün artmaktadır. KKTC’nin Türk dünyasının Doğu Akdeniz’deki, Mavi Vatan’daki temsilcisi, sulh ve istikrarın anahtarı olduğu yadsınamaz bir gerçektir.” diye konuştu.

 Cumhurbaşkanı Tatar’ın Azerbaycan ziyaretinden de bahseden Turganer, “Bu mühim ziyaret, Azerbaycan ile olan zamanı ve kadim bağlarımızın her alanda daha da güçleneceğine olan inancımıza yeni bir ivme kazandırmıştır.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar ve eşi Sibel Tatar “15 Kasım Cumhuriyet Resepsiyonu” verdi

Cumhurbaşkanı Tatar ve eşi Sibel Tatar “15 Kasım Cumhuriyet Resepsiyonu” verdi

– “Azerbaycan da Kıbrıs Türklerinin yanındadır”

Azerbaycan Ulusal Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Samet Seyidov, etkinlikte yapmış olduğu konuşmada, kardeş ülke KKTC’nin 40. müessese yıl dönümünü kutladı.

Seyidov, KKTC’nin müessese yıl dönümlerini Azerbaycan’da kutlamanın artık güzel bir anane haline geldiğini belirterek, “2. Karabağ Savaşı’nda elde ettiğimiz zafer, KKTC ile ilişkilerimizi yeni aşamaya yükseltmeye yeni olanaklar, yeni ufuklar açtı. Siyasal ilişkilerimiz giderek gelişiyor. KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olmasını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ‘zamanı vaka’ şeklinde nitelendirmişti. Artık dünya bilmelidir ki Türkiye ile beraber Azerbaycan da Kıbrıs Türklerinin yanındadır.” ifadelerini kullandı.

Resepsiyonda, konuklara Türk mutfağından çeşitli tatlar ikram edildi.