Tatar, Kıbrıs meselesine oldukça hakim olan ve bir süre Kıbrıs’ta da yaşayan Caparov’un Kıbrıs Türk halkının sıkıntılarını ve meydana getirilen haksızlıkları fazlaca iyi anladığını söylemiş oldu.

Instagram hesabı çalınan Denktaş, takipçilerini uyardı 

Instagram hesabı çalınan Denktaş, takipçilerini uyardı 

Cumhurbaşkanı Caparov’un milletvekiliyken Kırgızistan-KKTC Dostluk Grubu’nda bulunduğunu ve o dönemde temaslarda bulunup, futbol maçı yaptıklarını kaydeden Tatar, Caparov’un, ilişkilerin daha da ilerletilmesi için milletvekillerine vazife vereceğini dile getirdi.

Tatar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile görüşmesinin arkasından değerlendirmelerde bulunmuş oldu.

“Baş başa görüştük, arkasından heyetler arası görüşmeye geçtik”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, değerlendirmesinde, bugün Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile ilk olarak baş başa görüştüğünü ve arkasından heyetler arası görüşmeyle devam ettiklerini kaydetti. Tatar, görüşmelerde Kıbrıs mevzusunun geldiği aşamayı, Kıbrıs Türk halkına meydana getirilen haksızlıkları, iki devletli siyasetin nedenini ve Türk Devletleri Teşkilatı altında meydana getirilen emek harcamaları ele aldıklarını belirtti.

Tatar, aşama aşama desteklediği Kıbrıs Türk halkının hak etmiş olduğu noktaya gelebileceğini Cumhurbaşkanı Cabarov ile paylaştıklarını kaydederek, Cabarov’un mevzuya hakim bulunduğunu ve sıkıntıların bilincinde bulunduğunu beyan etti. Tatar, Cabarov’un Kıbrıs’ta bulunmuş olduğu vakit ve milletvekili iken yapmış olduğu temasları aktardığını söylemiş oldu.

Ulaşımdaki kolaylıklardan dolayı bu süreçte iki ülke içinde talebe ve gezim amaçlı ziyaret akışının artabileceği yönünde görüş paylaşımında bulunduklarını vurgulayan Tatar, direkt uçuşların en büyük temennisi bulunduğunu kaydetti.

Benzer bir görüşmeyi bir ay ilkin de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığını anımsatan Tatar, kendisine daha ilkin Kırgızistan’da yaşamış Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın eşlik ettiğini beyan etti.

“Kırgızistan ziyaretimizin bizim için zamanı bir kıymeti var.. Bağların güçlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

Bu sabah saatlerinde Kazakistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde senato kararıyla fahri doktora unvanı aldığını hatırlatan Tatar, orada yapmış olduğu konuşmaya işaret ederek, “Kırgızistan ziyaretimizin bizim için zamanı bir kıymeti var. Bağların güçlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Konuşmasında, devletler arası münasebetlerin geliştirilmesi için kültürel, ekonomik, ticari ve gezim şeklinde alanlarda çalışmaların artması icap ettiğini belirten Tatar, bilhassa asrın projesi su yatırımı, Kıbrıs’ın her iki tarafının yararına olacak, hatta öteki pazarlara ulaşabilecek Türkiye’den kabloyla elektrik getirme emek harcaması  ve Birleşmiş Milletler üstünden Cenup Kıbrıs’a iletilen ortaklık önerilerini paylaştığını aktardı.

“Kırgızistan ziyaretimiz fazlaca başarıya ulaşmış geçiyor” diyen Tatar bugün bir araya gelmiş olduğu kişilerin gözlerinde heyecanı, verilen mücadelenin ne kadar kıymetli bulunduğunu gördüğünü kaydetti ve bundan duyduğu memnuniyeti paylaştı.  

“Denktaş’tan ortalama 20 yıl sonrasında bir KKTC Cumhurbaşkanı buraya geldi”

Kendisinden ilkin Kırgızistan’a Cumhurbaşkanı olarak son olarak 2005 senesinde Rauf Raif Denktaş’ın gelip, Manas Üniversitesi’nde konuşma verdiği bilgisini aldığını belirten Tatar, ortalama 20 yıl sonrasında gelen kendisinin de ata yurdunda Kıbrıs Türk halkının sesini duyurduğunu söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, son olarak, gündemde olan BM temsilcisi atanmasına ilişkin değerlendirme yaparak, atanacak kişin bir kişisel temsilci olacağını ve bir tek ortak yerin olup olmadığı noktasında değerlendirme yapacağını kaydetti. Tatar, bu sürecin takip ettiklerini belirterek, 3 senedir Birleşmiş Milletler ile yaptıkları görüşmelerde daima iyi niyetli olduklarını, hiçbir vakit masadan ve iletişimden kaçmadıklarını sadece resmi müzakerelerin bir tek eşitlik ve eşit internasyonal statünün teyidiyle olabileceğini vurguladıklarını söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın temasları bu akşam ve yarın da devam edecek.