DOLAR
32,3452
EURO
34,8546
ALTIN
2.389,46
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’daki temasları çerçevesinde Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu (ASAD) tarafınca düzenlenen “Türkiye Yüzyılında KKTC Perspektifi” konferansına katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’daki temasları çerçevesinde Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu (ASAD) tarafınca düzenlenen “Türkiye Yüzyılında KKTC Perspektifi” konferansına katıldı.
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’daki temasları çerçevesinde Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu (ASAD) tarafınca düzenlenen “Türkiye Yüzyılında KKTC Perspektifi” konferansına katıldı.

 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konferansta yapmış olduğu konuşmada, Kıbrıs mevzusu hakkında bilgiler vererek, adanın 350 yıl süresince Osmanlı adası olduğuna dikkat çekti, “Kıbrıs Türk adasıdır” dedi.
 
‘Kıbrıs meselesi hepimizin meselesidir milletin meselesidir” dedi, bunu ziyaret etmiş olduğu öteki Türk devletlerinde de ifade ettiğini söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türklerine uygulanan engelleme ve izolasyonları kınamasının ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınma zamanının geldiğini ifade etmesiyle Kıbrıs Türkü’nün elinin güçlendiğini kaydetti.
 
KKTC’nin Türkiye’den bir tek 40 mil uzaklıkta, Anadolu’nun adeta bir parçası bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, asma borularla adaya Türkiye’den su getirildiğini, bu suyun ilerleyen yıllarda petrolden oldukca daha mühim olacağını altını çizdi.
 
KKTC ile Türkiye arasındaki bağın ulusal siyasetin ötesinde bir bağ bulunduğunun, KKTC’nin her yönden bağımsızlığı için Türkiye’nin dokunuşlarının öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, gelecek günlerde Türkiye üstünden enterkonnekte sistemle adaya elektrik getirilmesinin çalışmalarının yapıldığını, ekonomik toplumsal ve gelecekle ilgili planlama ve programların devam ettiğini kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin KKTC için hem anavatan hem garantör devlet bulunduğunu, Kıbrıs için basit bir ülke olmadığını altını çizdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde eşit kurucu ortak olarak yer aldığını anımsatarak “bugünkü politika de bunun temelidir” dedi.
 
60 senedir Kıbrıs Türkü’nün devlet sahibi bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC, Kıbrıs Türk halkının varlığının, bağımsızlığının, hürriyetinin ve her türlü hakkının ifadesidir” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin öneminin her geçen gün daha da arttığını kaydederek, Doğu Akdeniz, Mavi Vatan, hava sahanlığı, Türkiye’nin güvenliği benzer biçimde birçok mevzuda Kıbrıs’ın stratejik önemi bulunduğunu kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs’ta nihai bir çözüm bulunana kadar iki devletin her türlü iş birliği yapılması çağrısını hatırlatarak, bir enerji projesi olan ve hem Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de Cenup Kıbrıs’ın enerji sıkıntısını kökten çözebilecek olan adanın enterkonnekte sistem ile elektrik problemininin çözülmesi önerilerine öteki tarafınca cevap bulamadığını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar “Neymiş Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘ni tanımıyorlarmış, fakat tanıyacaklar” dedi.
 
Kıbrıs Türk halkının egemen bir halk olarak kendi geleceğini belirleme etme hakkı bulunduğunu ve bu bağlamda 50 seneden fazla federalizm temelinde bir antak kalma için çalışmalarda bulunduğunu belirten, sadece buna karşın Rumların iyi niyet göstermediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, artık federasyon defterinin kapandığını, federasyon temelinde sıfır asker, sıfır güvence, çoğunluğun azınlığı yönettiği, Kıbrıs’tan Türk askerini çekme benzer biçimde zorlamaları olan bir öneriye onay vermelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki devletin iş birliği ile bazı işlerin yapılabileceğine işaret ederek, naturel kaynakların beraber araştırılması çağrısında bulunmuş oldu. KKTC’nin hafife alınmaması icap ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “minimum onlar kadar meşru, minimum onlar kadar yapabileceklerimiz vardır” dedi.
 
“Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti vardır bizi kimse yalnız görmesin. Türkiye ile aramızda mukaddes kadim bağlarımız elbet pekiştirilmeye devam edecektir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’yi tanımasının, 100 ülkenin tanımasına karşılık bulunduğunu kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, ulusal bir kıymet olan KKTC’nin Doğu Akdeniz’de Türk dünyasının serhat bekçileri bulunduğunu beyan etti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.