Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, her vesile ile KKTC’ye yönelik meydana getirilen davet ve çalışmaların KKTC’nin statüsünü yükselttiğine dikkat çekerek, “Bu ulusal bir çalışmadır. En güneyde bağımsız bir Türk devleti olarak KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki varlığı, görünürlüğü ve işlevleri arttıkça Türk dünyası da güçlenecektir” dedi.

Tatar, Kıbrıs’a Anadolu’dan su ve kabloyla elektrik getirilme benzer biçimde yatırımlar yardımıyla KKTC’nin Türk yaşamına daha da kuvvetli bağlarla bağlanacağını belirtti.

Cumhubaşkanı Tatar, Kırgızistan temasları kapsamında, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, EkoAvrasya Vakfı, Elektrik Üreticileri Derneği ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin ortak organizasyonuyla Bişkek’te düzenlenen “Kırgızistan’da Enerji Yatırımları ve İş birliği Konferansı” gala etkinliğine katıldı.

“Gençlerin birbirlerini daha iyi tanıyacağı iş birlikleri bizleri geleceğe daha kuvvetli adımlarla taşıyacak”

Cumhurbaşkanı Tatar, burada yapmış olduğu konuşmada, etkinlik öncesinde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile yapmış olduğu görüşmeye değinerek, görüşmede en güneydeki bağımsız bir Türk devleti olarak KKTC’nin varlığının önemi ve ne kadar ulusal bir sorun bulunduğunun ele alındığını kaydetti.

Kırgızistan’ın KKTC için oldukca mühim bir ülke olduğuna vurgu yaparak Kıbrıs Türkü’nün atalarının binlerce yıl ilkin bu topraklardan ilk olarak Anadolu’ya, oradan Kıbrıs’a geçtiğinin altını çizen Tatar, içinde bulunulan yazışma çağlarında da gönül köprülerinin geliştiğini, değişen teknolojinin gelişmesiyle daha da yakınlaşıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, genç nesillerin birbirlerini daha iyi tanıyabileceği iş birliklerinin artmasının geleceğe daha kuvvetli adımlarla gidilmesine katkıda bulunacağını söylemiş oldu.

“Kıbrıs, su projesiyle Türkiye ile bir düğüm daha bağlandı”

Türk Devletleri Teşkilatı’nın günden güne güçlenmekte olduğuna dikkat çeken Tatar, Anadolu’dan su getirilmesi projesiyle beraber Kıbrıs’ın Türkiye ile bir düğüm daha bağlandığını açıkladı. Tatar, kabloyla elektrik getirilmesi projesiyle de Kıbrıs’ın Türkiye ve Türk Dünyası ile bir o denli daha bağlanacağına vurgu yapmış oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin haksız ambargolarla ve her türlü teması engellemeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. “KKTC’nin daha çok kabul görmesi ve dünyaya tanıtılması hepimizin dileği” diyen Tatar, bu çalışmaların ona yönelik bir adım bulunduğunu belirtti.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafınca “onursal başkan” duyuru edilmesine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu çalışmaların ulusal emek harcama bulunduğunu bu sebeple KKTC’nin Doğu Akdeniz’de her anlamda güçlenmesinin Türk dünyasının da kuvvetlenmesine vesile olacağını açıkladı.

“Doğu Akdeniz’de barışın, huzurun ve güvenliğin teminatı KKTC’nin tanınmasından geçer”

Avrupa Komisyonu, “Helik Peyniri”ni korumalı coğrafi işaret ürün ilan etti

Avrupa Komisyonu, “Helik Peyniri”ni korumalı coğrafi işaret ürün duyuru etti

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin yalnız Mavi Vatan’da, denizlerde değil, göklerdeki ulusal güvenliğinin de Kıbrıs’tan geçtiğini belirerek, “Doğu Akdeniz’de barışın, huzurun ve güvenliğinin teminatı Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasından geçmektedir. Asla kimse Türkiye’nin Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nden vazgeçeceğini, ödün vereceğini, başkasına kaptıracağını sanmasın” dedi.

Tatar, etkinliğin düzenlenmesinde alın teri döken ve katılan her insana teşekkürlerini ileterek, sözlerini sonlandırdı,

Cumhurbaşkanı Tatar, konferansın netice bildirgesinin hayırlara vesile olmasını diledi.