Sigorta reçetesi yazan tüm meslektaşlarının ciddi endişeler içinde bulunduğunu ve kendilerini güvensiz hissettiklerine işaret eden Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, hekimleri, bu güvensiz ortamda sigorta reçetesi yazmamaya çağrı etti.
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yönetim Kurulu bugün Tabipler Birliği Konuşma Salonu’nda Reçete Soruşturması’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Görüşmede Yönetim Kurulu adına hazırlanan basın açıklamasını KTTB Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant okudu. Özant, sonrasında soruları cevapladı.
“Tıp mesleğini icra eden kişileri ufak düşürücü, onur kırıcı ve meslek haysiyetini zedeleyici bir süreç yaşanmakta”
Ahmet Özant, basın açıklamasında, birlik olarak Polis Genel Müdürlüğü nezdinde oluşturulan Hususi Soruşturma Birimi tarafınca sürdürülen “reçete soruşturması”nı yakından izlediklerini kaydederek, bu süreçte adaletin yerini bulması, ülkedeki tüm yolsuzlukların ortaya çıkması ve meydana getirilen tüm usulsüzlüklerin gün yüzüne çıkması icap ettiğini devamlı önemsediklerini ve adaletin yanında durduklarını belirtti.
Ülkede sigorta sisteminde ve ilaç tedarikinde yaşanmış olan sıkıntılardan dolayı halk sağlığı adına yardım amaçlı verilen reçetelere dikkat çeken Özant, bu reçetelerin, haksız kazanç sağlanan reçetelerden değişik bulunduğunu söylemiş oldu.
“Mahkeme salonlarının bulunmuş olduğu binalarda fotoğraf çekmek suçtur”
Ahmet Özant, soruşturma süreci süresince medyada deposu belli olmayan kirli bilgilerin yayıldığını, toplumsal medyada açık isimlerinin, kelepçeli fotoğraflarının çıktığını söyleyerek, bu sürecin tıp mesleğiyle tıp mesleğini icra eden kişileri ufak düşürücü, onur kırıcı ve meslek haysiyetini zedeleyici bir süreç bulunduğunu ve bundan duydukları üzüntüyü dile getirdi.
Mahkeme salonlarında ve salonların bulunmuş olduğu binalarda fotoğraf çekmenin de kabahat teşkil ettiğini hatırlatan Özant, polisi bu hususta vazife halletmeye çağrı etti ve bu tür paylaşımlarda bulunan gazeteleri kınadı.
Şahali’den Arıklı’ya: Hükümetin dalgacı mahmudu
Zanlı olarak tutuklanan hekimlerin tutukluk süresi ve kelepçe takılarak mahkemeye götürülmeleri mevzusunda da eleştirilerde bulunan Özant, gelinen noktada hekimlerin böylesi sürelerle tutuklu kalmalarının soruşturmaya faydası kalmadığını savundu. Özant, hekimlerin kaçma eylemine girmeyeceğini ve başkalarına kişisel zarar vermeyeceklerini de söyleyerek, kelepçe uygulamasını gerektirecek herhangi bir durumun olmadığına dikkat çekti.
“Tutukluluk şartları düzeltilmeli”
Tutuklanıp özgür bırakılan hekimlerden, tutuldukları hücrelerin fena koşullarını öğrendiklerini ve şüpheli kişilerin, hatta suçlu kişilerin bile, bu şekilde ortamlarda barındırılmasının insan hakkı ihlali bulunduğunu söyleyen Özant, şartların ivedilikle düzeltilmesi çağrısında bulunmuş oldu. Özant, bu mevzuya ilişkin Meclis’teki vekillerle de görüştüklerini beyan etti.
“Sorgulanması ihtiyaç duyulan tüm sigorta sistemi.. Toplumsal Sigortalar Dairesi..”
“Reçete soruşturması yalnızca doktor ve eczacıların kusur yada dikkatsizlik yada yasadışı eylemleri kaynaklı değildir. Burada ek olarak sorgulanması ihtiyaç duyulan tüm sigorta sistemi, sorunlu reçetelerin ödemesini meydana getiren Toplumsal Sigortalar Dairesi, denetleme görevini yerine getirmeyen yönetimsel ve siyasal kadrolardır” diyen Özant, daha önceki yıllarda da bu mevzunun gündeme geldiğini duyduklarını sadece bugüne dek hiçbir fiil yapılmadığını kaydetti.
Özant, “Zamanında tedbir alınmış olsaydı, maddi yitik ve şüphelenilen yolsuzlukların boyutu bu olmayacaktı” dedi.
KTTB Başkanı Özant, basın açıklamasının arkasından, soruları cevapladı.
“Mahkemeye çıkan hekimler, mesleklerine devam edebilecekler”
Ahmet Özant, ilgili suali yanıtında, mahkemeye çıkan hekimlerin, mesleklerine devam edebileceklerini, suçu kanıtlanmamış kişilerin suçlanamayacağını ve Birlik üyeliklerinin askıya alınmayacağını belirtti.
Bugüne dek sessiz kaldıklarına dair eleştirilere de yanıt veren Özant, ilk başta yolsuzluğun boyutunu görmek için birazcık bekleyip araştırma yapma ihtiyacı duyduklarını, arkasından 3 basın açıklaması yaptıklarını ve çeşitli programlara katılarak seslerini duyurduklarını söylemiş oldu. Özant, önceki açıklamalarında da ifade ettikleri şeklinde, her türlü haksızlığa karşı duracaklarını ve hakikatı savunacaklarını beyan etti.
Sigortalar sisteminde kayıtlı 92 hekimin fazlaca büyük rakamlarda reçeteler yazmalarının da düzgüsel olabileceğini bundan dolayı tüm yükün kronik hastalarla çalışan 5-10 hekimin üstüne yıkıldığı bir sistem bulunduğunu kaydeden Özant, sistemin toptan düzeltilmesi icap ettiğini, böylece tüm hekimlerin güvenerek sisteme katılmasıyla belli başlı doktorların üstüne yıkılan bu yükün azaltılabileceğini söylemiş oldu.
Sigortalar Dairesi’nin reçetelere ilişkin yeni bir düzenlemeye gidiyor olduğuna ve bunu merakla beklediklerine de değinen Özant, “Bu süreçte tamamımız zarar gördük. Ümit ederim miminum zararla atlatırız” ifadelerini kullandı.
Hekimlerin adları ve fotoğraflarını paylaşan web gazetelerine yönelik bir tedbir alıp alınmayacağı sorusu üstüne de Özant, birlik olarak bu duruma ilişkin bir eylemde bulunma yetkilerinin olmadığı bilgisini aldıklarını sadece mağdur olan kişilerin şahsen bunu yapabileceğini söylemiş oldu.