Çavuş, biyoçeşitliliğe saygılı, daha çevreci ve naturel kaynakları daha verimli kullanan sürdürülebilir ziraat uygulamalarını benimsemenin de geleceğe yapılabilecek en büyük yatırım bulunduğunu kaydetti.

Ziraat ve Organik Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, “Dünya Besin Günü” dolayısıyla bildiri yayımladı.

Çavuş’un mesajı şu şekilde: 

“Bugün Dünya Besin Günü. Dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, her insanın besin güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak  Kamuoyunun bilinçlendirilmesi, besin yitik ve israfının azaltılması amacıyla her yıl dünyada 150’den fazla ülkede etkinliklerle kutlanan Dünya Besin Günü, hem de 16 Ekim 1945 tarihinde kurulan Birleşmiş Milletler Besin ve Ziraat Örgütü’nün de kurum yıldönümüdür.

Dünya Besin Günü için 2023 yılı teması, ‘Su Hayattır’, ‘Su Gıdadır’ ve ‘Kimseyi Geride Bırakmayın’ üzerinedir. Tema; suyun yaşam için ne kadar elzem bulunduğunu ve gıdaya ulaşımda ne kadar eleştiri görevi bulunduğunu ortaya koymakta olup Dünya’daki süratli nüfus artışı, ekonomik problemler ve iklim krizi, suyun zekice sürdürülebilir kullanımını ön plana çıkarmakta ve bu mevzuda küresel farkındalığın artırılması amaçlamaktadır.

Ülkemizin, kısıtlı su kaynaklarına haiz olması ve içinde bulunduğumuz coğrafyanın da iklimsel koşulları gereği uzun seneler su sıkıntısı çeken ülkemiz, ortaya konulmuş olan vizyon ve Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin mühim katkılarıyla meydana gelen “Asrın Su Projesi” yardımıyla can suyuna kavuşmuştur.

Bu bağlamda gerek evsel kullanım gerekse tarımsal kullanım amaçlı olarak Anavatan Türkiye’den gelen su, ülkemiz tarımına mühim katkı sağlayacak olup güvenli, sıhhatli, kafi gıdaya ulaşılmasına büyük katkı elde edecektir.

Gerek pandemi, gerek savaşlar gerekse iklim krizi, ziraat sektörünün ve güvenli gıdaya ulaşımının insanlık için yaşamsal bir önemi bulunduğunu bir kez daha acı bir halde ortaya koymuştur. Bu süreçte ziraat ve besin sistemlerine verilen desteklerin önemi, tüketicilere uygun fiyata, besleyici ve güvenli besin erişimi sunmanın ne kadar elzem olduğu, daha oldukça görünür hale gelmiştir. 

Bir doktor, iki eczacı daha tutuklandı!

Bir hekim, iki eczacı daha tutuklandı!

Kırsal kalkınmanın en mühim yapı taşlarından olan tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak, kırsaldan merkeze olan göçü engellemek ve üreticilerin tarlasından, bahçesinden, bağından kopmadan üretime devam edebilmesine yönelik olarak, Bakanlığımız, gereksinim duyulan destekleri sağlamaya iş yapmaktadır.

Ek olarak Bakanlığımıza bağlı Daireler; tüketicilere çiftlikten sofraya kadar tarımsal ürünlerin güvenli bir halde ulaştırılması için;  et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, bitkisel ürünler ve bazı besin ürünlerinde denetimler sürdürmektedir. Meydana getirilen denetimlerin neticeleri kamuoyuyla paylaşmakta olup güvenli gıdanın üretilmesine yönelik olarak ek olarak çiftçilerimize eğitimler verilmektedir.

 Devletimizde, sürdürülebilir ziraat için uygun maliyetli teknolojik gelişmelere ve eğitime daha oldukça yatırım yapılmasının, uzun solukta pozitif değişikliklere yol açabileceğine inanıyoruz. Biyoçeşitliliğe saygılı, daha çevreci ve naturel kaynakları daha verimli kullanan sürdürülebilir ziraat uygulamalarını benimsemek de geleceğe yapılabilecek en büyük yatırımdır.

Bu duygu ve düşüncelerle,  daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam için adımlar atmaya devam edeceğimizin sözünü verir, tüm halkımızın Dünya Besin Gününü kutlarım.”