DOLAR
32,2124
EURO
34,7937
ALTIN
2.416,77
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Korukoğlu: “Rum tarafının amacı Pile köyünü GKRY’nin bir parçası yapmaktır”

Korukoğlu: “Rum tarafının amacı Pile köyünü GKRY’nin bir parçası yapmaktır”
21.08.2023 22:44
3
A+
A-

[ad_1]

 Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, “Birleşmiş Milletler, Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) çeşitli ara bölge içindeki ihlallerine hep sessiz kalmıştır. Rum tarafının amacı Pile köyünü GKRY’nin bir parçası yapmaktır” dedi.

 

 

 
Pile köyünde yaşayan 500’ün üstünde vatandaşın KKTC topraklarına ve geçimlerini sağladıkları arazilerine ulaşmalarına olanak sağlamak için mevcut olan Pile-Yiğitler yolunun genişletilmesi, iyileştirilmesi çalışmalarının yapıldığını söyleyen Büyükelçi Korukoğlu, “Mevzu bundan ibaret. Bu tamamen insani bir mevzudur. Pile’de yaşayan Rumlar hiçbir kontrolden geçmeden GKRY’ye gidip gelme olanağına haiz. Bunu da vurgulamak isterim. Pile’de yaşayan yurttaşlarımız ise KKTC’ye gidebilmek ve dönebilmek için İngiliz egemen üs bölgesinden kontrollerden geçerek gitmek ve dönmek zorundadırlar. İngiliz egemen üs bölgesi yetkilileri bilhassa korona virüs döneminde Pile’de yaşayan yurttaşlarımızın KKTC’den geçişlerine ve geri dönüşlerine oldukca ciddi kısıtlayıcı engeller koyduklarını oldukca iyi hatırlıyorum” ifadelerini kullandı.

Bu yolun yapımı mevzusunda 25 senedir beklediklerini hatırlatan Korukoğlu, “Mevzuya ilişkin haklı taleplerimiz hep geçiştirildi bugüne dek. Bu yolun iyileştirilmesi tamamen insani bir sorun. Kesinlikle yanlış, değişik bir şey anlaşılmaması gerekir. GKRY 1996 senesinde Larnaka-Dikelya-Aya Napa yolunu yapmış oldu. Türk arazilerini sistemli bir halde kamulaştırma etti. Bu yolun bir kısmı ara bölgeden geçiyor. GKRY ara bölgedeki faaliyetleri bununla sınırı olan değil. Yasa dışı faaliyetleri bununla sınırı olan değil. 2004 yılı Pile-Voroklini 2012 Pile’de her yıl genişleyen üniversite, açık hava sineması bunların örnekleridir. Maalesef BM GRKY’nin çeşitli ara bölge içindeki ihlallerine hep sessiz kalmıştır. Rum tarafının amacı Pile köyünü GKRY’nin bir parçası yapmaktır” diye konuştu.

 

[ad_2]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.