DOLAR
32,3075
EURO
34,9694
ALTIN
2.445,13
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 7’nci İstanbul Iktisat Zirvesi’nde konuştu:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 7’nci İstanbul Iktisat Zirvesi’nde konuştu:
A+
A-

Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’daki temasları kapsamında Çırağan Sarayı’nda meydana getirilen 7’nci İstanbul Iktisat Zirvesi’nde açılış konuşmasını yapmış oldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, burada yapmış olduğu konuşmada, KKTC’den Türkiye baktığında umutlandığını söyleyerek, Türkiye’de istikrarın devamıyla, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde potansiyelin yakalanması ile, geleceğe bakıldığında öngörülebilirliğiyle ve alınan kararlarla, yeni yüzyılda her şeyin daha iyi olacağına inanç emare.

Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin de bir iktisatçı bulunduğunu kaydederek, gelişme ve refahın sadece istikrar, itimat, insan deposu ve altyapının bir araya gelmiş olarak potansiyelin yakalanması ile olabileceğini altını çizdi.
Bu kapsamda adaletin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, zenginin aşağıya hor bakmış olduğu durumda çatışma olabileceğini, adaletin sağlanması için gelir dağılımı ve kaynakların sürdürülebilirliği gerekliliklerinin altını çizdi.

Bugünkü nesiller ve gelecek nesiller içinde dengenin kurulması icap ettiğini de söyleyen  Cumhurbaşkanı Tatar, “Bugün her şey bizim elimizde” diyerek, her şeyin tüketilmesiyle geleceğe borç bırakılmasının gelecek nesillere büyük bir haksızlığa niçin olacağı uyarısında bulunmuş oldu; potansiyelin yakalanmasında çevre, tabiat ve kültürün muhakkak korunması icap ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin potansiyelinin sınırlarının belli bulunduğunu, sadece değerinin her geçen daha da ortaya çıkıyor bulunduğunu belirterek, “Biz KKTC’ye haiz çıkmamız icap ettiğini her gün tekrarlamaya devam ediyoruz” dedi; yeni siyasetin bu aşamada önemine dikkat çekti.

Federal anlayışın getirebileceği tehlikelere işaret eden Tatar, “Annan Planı” dahil geçmişten gelen deneyimlerle artık Cenup’in; Kıbrıs Türk halkı ile tek çatı altında bir ortaklık yapmasının mümkün olamayacağını söylemiş oldu. 

Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu anlayışı reddediyoruz, reddedeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin yetkilerinin korunması ve güvenliğinin sağlanması bakımından, KKTC’ye ilişkin elbet söz sahibi bulunduğunu ifade ederek, kimsenin Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den dışlayamayacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’deki istikranın devamı, zenginliklerin dengeli paylaşımında Türk-Yunan ilişkilerinin de oldukça mühim bulunduğunu kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyareti öncesinde organik kaynakların paylaşımına ilişkin iş birliği çağrısını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin de bu yönde Birleşmiş Milletler üstünden yapmış olduğu çağrıları hatırlattı.

1571’den 1878’e kadar Kıbrıs’ın yöneticilerinin kesintisiz olarak Türkler bulunduğunu hatırlatarak, şimdi de onların torunları olan Kıbrıs Türklerinin de adadaki yönetim tarihinin 60 yılı bulduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, tanınma ve siyasal çözümden ilkin Kıbrıs’taki birçok mühim mevzunun iki devlet içinde iş birliği yapılmasıyla ele alınabileceğini belirterek, sadece bu anlayışla Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılabileceğini söylemiş oldu.

Bunun yanında bir antak kalma için kırmızı çizgilerinin Türkiye’nin garantörlüğü ve adada Türk askerinin devamı bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu çerçevede bir çözümün Kıbrıs’ın her iki tarafı için ekonomik anlamda büyük yansımaları olacağına işaret etti, Türkiye Cumhuriyeti’nin limanları ve hava sahasının Cenup Kıbrıs’a açılmasıyla, ortaya büyük kazançlar çıkacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 1963 senesinde senelik şahıs başına düşen gelirin 300 dolar civarında bulunduğunu, bu rakamın 1974’ten sonrasında 500 dolara çıktığını, şimdi ise tüm olumsuzluklarına karşın 15 bin civarında bulunduğunu kaydetti.

Pandemi sürecinin KKTC için büyük bir yıkım bulunduğunu sadece alınan tedbirlerle sürecin başarıyla yönetilebildiğini belirten Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük desteğiyle meydana getirilen yeni havalimanı yardımıyla, rakamların pandemi öncesi yılları geçtiğini, artmaya devam edeceğini söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, pandemi, Ukrayna Savaşı, 6 Şubat Depremi’nin hepsinin ülkede olumsuzlukları bulunduğunu sadece geleceğe umutla bakabilme azmi ve tavrı içinde, TC’nin de desteğiyle KKTC’nin bir çekicilik merkezi olmaya devam edeceğini beyan etti.
Ülkede ciddi yatırımlar yapılıyor bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Engelleme ve izolasyonlara meydan okuyarak yatırımlar halletmeye devam edenleri kutluyorum” dedi.

2015’te tamamlamış olan başarı göstermiş Anadolu’dan Su Temin Projesi yardımıyla, ileride oldukça daha kıymet kazanacak olan suyun daha verimli aktığını dile getiren Tatar, şu anda kablo ile elektrik projesiyle enerji meselesinin kökten çözümü için emekler yapıldığını hatırlatarak, Cenup Kıbrıs’a “gelin birlikte kullanalım” çağrısında bulunmuş oldu; Cumhurbaşkanı Tatar, “Bundan daha düzgüsel ne olabilir?” diye sorarak, sürdürülebilir gelecek için adaya yön verme vurgusu yapmış oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs bizim için millidir, oldukça kıymetlidir” diyerek sözlerini sonlandırırken, iki ülke arasındaki dayanışma ve iş birliğinin sürdürülmesiyle daha da kuvvetli olunması temennisinde bulunmuş oldu; organizasyonun hayırlara vesile olmasını dileyerek, katkı koyanları kutlama etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.