DOLAR
32,2445
EURO
34,7217
ALTIN
2.444,67
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsias Otel enkazını ve Adıyaman’daki Zelzele Şehitleri Mezarlığı’nı ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsias Otel enkazını ve Adıyaman’daki Zelzele Şehitleri Mezarlığı’nı ziyaret etti
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş’ın peşinden gittiği Adıyaman’da, Şampiyon Melekler’in yaşamını kaybetmiş olduğu İsias Otel enkazını ziyaret ederek, araştırmalarda bulunmuş oldu, basına konuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsias Otel enkazı önünde yapmış olduğu açıklamada, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve “Asrın Felaketi” olarak anlatılan depremde, o esnada Adıyaman’da bulunan voleybol şampiyonları Şampiyon Melekler, bazı öğretmen ve ailelerinin İsias Otel’in yıkılmasıyla yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, o gün itibarıyla Kıbrıs Türk halkının bu acıyı ailelerle beraber yaşadığını kaydetti.

Otel içinde başka vatandaşların, rehberlerin bulunduğunu ifade eden, genel anlamda ise ortalama 53 bin kişinin bu depremde yaşamını kaybettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yaşamını kaybedenlere Tanrı’tan rahmet, ailelerine sabır, Türk milletine ise başsağlığı dileklerini yineledi.

“İsias’la beraber milletimizin yüreği parçalanmıştır, canlar yanmıştır. Bu acıyı halen yüreklerimizde taşıyoruz. Yaşadığımız sürece, bu acıyı da yaşamaya devam edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, adada Rum-Yunan ikilisine karşı verilen mücadelede yaşananların getirmiş olduğu acıyla Kıbrıs Türk halkının bugünlere geldiğini sadece 6 Şubat’ın Kıbrıs Türk halkı için fazlaca büyük bir acı bulunduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu kadar evladı bu şekilde bir bina altında kaybetmeyi kabul etmek kolay değildir. Bu acı hep olacaktır. Bu acı hep yüreğimizi parçalayacaktır” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta depremin yıl dönümünde Türkiye ve KKTC’de çeşitli törenlerle, kaybedilenlerin anıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Şampiyon Melekler’in kabirlerini ve öteki kaybedilenlerin kabirlerini ziyaret ettiklerini, ortak bir anma töreni yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Adıyaman halkıyla bugün burada tekrardan bu acıyı paylaştığını ifade ederek, 6 Şubat sabahı Adıyaman valisi, belediye başkanı ve o dönemin Hakkaniyet Bakanı Bekir Bozdağ ile yapmış olduğu görüşmeleri ve yaşananları dün şeklinde hatırladığını söylemiş oldu, “Bu acıyı beraber yaşadık. Acımız, yüreklerimizi dağlayarak bizi yakınlaştırmıştır. 6 Şubat 2023 zamanı devamlı yüreğimizde olacaktır. Her yıl hep beraber kaybettiklerimizi anacağız. Acımız büyüktür, acımız milletindir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, depremin derhal peşinden meydana getirilen değerlendirmeler sonucu Sulh Kuvvetleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlıkları, Sivil Müdafa Teşkilatı, fazlaca sayıda sıhhat çalışanı ve gönüllülerin Adıyaman’a gelip, yedi gün süresince burada canları kurtarmak için muhteşem bir gayretle çalıştıklarını fakat canlı birine ulaşamadıklarını da hatırlattı.

Devam eden İsias Otel yargı sürecine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, şunları kaydetti:

“Şu anda bir yargı süreci var. Geçen haftalarda duruşma yapılmış oldu. Başbakanımız, milletvekillerimiz, aileler, hepsi buradaydı. Hepimiz yakinen bu süreci izliyor. Bizim için duyarlılık fazlaca büyüktür zira ailelerin feryadı, ailelerin, evlatların rahatlık bulabilmesi için, adaletin yerini bulması içindir. Adaletin yerini bulması için de normal olarak bağımsız Türk yargısı mutlak surette gereğini yapmış olacaktır. Lüzumlu raporlar ve incelemeler makamlara sunulmuştur. Ailelerin beklentisi bu vakada bir ‘kasıt’ olduğu yönündedir. Hakikaten bu enkaza ve etrafındaki binalara bakmış olduğunuzda, çevredeki binalar dimdik ayakta duruyor. Sadece bu bina, kum yığınına dönüşmüş ve burada canlar gitmiştir.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bağımsız Türk yargısına duydukları güvenin de altını çizdi.
En büyük temennilerinin bu şekilde acıların tekrar yaşanmaması için bundan sonraki süreçte yetkililerin fazlaca daha kırılgan ve dikkatli bir halde davranması ve binaların en iyi şekilde yapılması bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, lüzumlu derslerin çıkarılması çağrısında bulunmuş oldu.

Bu yaşanmışlıklardan sonrasında KKTC’de de her şeyin gözden geçirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs için de Cenup Anadolu’dan gelen, İskele, Gazimağusa ve Baf’a kadar giden bir fay hattından bahsedildiğini belirterek, ilgili tüm düzenlemelerin yapılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, İsias Otel enkazının bulunmuş olduğu yerin peşinden Adıyaman’daki Zelzele Şehitleri Mezarlığı’nı ziyaret etti, kabirlere çiçek bırakarak, yakarma okudu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.