DOLAR
32,2094
EURO
34,7529
ALTIN
2.426,19
BIST
10.203,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Çanakkale’de fahri doktora verildi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Çanakkale’de fahri doktora verildi
A+
A-

Cumhurbaşkanı Tatar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2023-2024 Bilimsel nitelikli Yıl Açılış Töreni’ne katıldı ve “Mavi Vatan İçerisinde KKTC’nin Stratejik Önemi ve Konumu” temalı ilk dersi verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, fahri doktora töreninin arkasından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Talebe Yurdu İnşaatı Temel Atma Törenine de katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar’ı, üniversiteye gelişinde rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu karşıladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk, tabanca arkadaşları ve tüm şehitler anısına meydana getirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla süregelen törende, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için hazırlanan marş okundu, Çanakkale ve KKTC’ye ilişik iki türkü seslendirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kara Yusuf Kurultay Merkezi’nde yer edinen törende açılış konuşmasını rektör Erenoğlu yapmış oldu. Erenoğlu, yeni bilimsel nitelikli senenin başarıya ulaşmış geçmesini diledi, dünyada ve bilhassa Filistin’deki insanlık onuruna aykırı saldırıları kınadı, bir an ilkin son bulması temennisinde bulunmuş oldu. Erenoğlu, üniversite ve emek harcamaları hakkında da informasyon verdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın hitabı öncesinde, Cumhurbaşkanlığı tarafınca hazırlanan Kıbrıs’taki iki devletli çözümü içeren  yeni politika ve son gelişmelerle ilgili video vizyonu yapılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın özgeçmişinin okunmasının arkasından Cumhurbaşkanı Tatar’a fahri doktora tevdi edildi. Cumhurbaşkanı Tatar, sonrasında üniversitede yeni bilimsel nitelikli senenin açılış dersini verdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kendisine fahri doktora verilmesinden duyduğu gururu ve mutluluğu dile getirerek başladığı konuşmasında, Çanakkale şehitlerini andı, Kıbrıs Türk halkının selamlarını iletti, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutladı ve yeni yüzyılın başarılarla geçmesini temenni etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Çanakkale’de verilen destansı mücadeleye değinerek, burada kazanılan zaferin Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturduğunu altını çizdi. Kıbrıs Türk halkının da bu mücadelede oranı bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, bu mücadelede Mustafa Kemal Atatürk yanında yer aldığına işaret ederek, Gazimağusa’da Çanakkale şehitlerinin yattığını belirtti.

Türk ve Kıbrıs Türk tarihinin acılar, savaşlar, mücadeleler ve zaferlerle dolu bulunduğunu ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının devamlı, her şartta Türk milletinin kopmaz bir parçası olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni yanında bulduğunu, bölgedeki ulusal ulusal çıkarların korunduğunu söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz sömürge döneminde Kıbrıs Türk halkının fazlaca sıkıntılar yaşadığını, Çanakkale’deki esirlerin Kıbrıs’a getirildiğini, Kıbrıs’tan Türklerin Anadolu’ya döndüğünü, tamamı yaşanırken İngiltere’nin Osmanlı’dan kiraladığı adanın Türklere geri verilmek yerine Rum ve Yunan’a bırakılmak istediğini söyledi, adada Türk varlığının korunması için verilen mücadelelerin önemini altını çizdi.

“Kıbrıs Türk’tür Türk kalacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, ulusal savaşım döneminde Kıbrıs’ta da destan yazıldığını, şimdi de KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı olarak Kıbrıs Türk halkının haklı davası için savaşım verdiğini ve haklarını korumak amacıyla çalıştığını kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin müessese aşamasını özetleyen ve 1960 cumhuriyetinin kurucu ortağı olan Kıbrıs Türk halkının Rumlar kadar Kıbrıs’ta egemen bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu cumhuriyetin garantörü olduğuna işaret etti.

Ulusal savaşım yıllarında Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmadığını, şimdi de dünyaya Türkiye’nin desteğiyle iki devletli çözüm siyasetini anlattıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 Sulh Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkı açısından dönüm noktası bulunduğunu belirtti.

KKTC’nin bu yıl 40. Yıldönümünü kutlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkına internasyonal toplum tarafınca haksızlıkların sürdüğünü, Rumların AB’ye tek yanlı üye alındığını, ortaya çıkan anlaşmalara “evet” diyen Kıbrıs Türk halkının cezalandırıldığını ve verilen sözlerin tutulmadığını söylemiş oldu.

Bundan dolayı şimdi iki devletli çözümü savunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bağımsızlık ve egemenliğin yanı sıra Türkiye’nin garantörlüğünden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Tatar, ulusal bir politika olarak yerini alan yeni siyasetin, baskılara karşın sürdürüldüğünü, federal bir çözüm için görüşme masasına oturmayacaklarını söylemiş oldu.

Filistin’de yaşananların ortada bulunduğunu ve insanlığa meydana getirilen çirkinliğin kabul edilemez bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Filistin halkına karşı meydana getirilen saldırıları kınadı, Türkiye’nin sesiyle beraber kendilerinin sesinin duyulduğunu, o yüzden Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kesimlerine teşekkür etti.

Gazileri de saygıyla yad eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması, varlığının devamı için Türkiye’nin garantörlüğünün olmazsa olmaz bulunduğunu altını çizdi.

Kıbrıs meselesinin gençler tarafınca gelecek için öğrenilmesi, bilinmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC devletinin bölgesinde, mavi vatanda gelişmesi, güçlenmesi için Türkiye’nin güvenliği için çalışmaya devam ettiklerini söylemiş oldu.

Herkesi Kıbrıs’ı görmeye çağrı eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin geleceğinin parlak bulunduğunu, o yüzden hep beraber KKTC’ye haiz çıkacaklarını altını çizdi.

Tatar, KKTC’nin Türk dünyası için de ulusal çıkarlar için önemine vurgu yapmış oldu, birlik beraberlik içinde mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, fahri doktora töreninin arkasından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Talebe Yurdu İnşaatı Temel Atma Törenine de katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, burada yapmış olduğu konuşmada da, yeni yurdun öğrencilere ve üniversiteye hayırlı olmasını dileyerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine imza atan üniversite ve öğrencilerini kutladı, Çanakkale ruhunun devamlı yaşamasının önemine vurgu yapmış oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.