DOLAR
32,2104
EURO
34,7705
ALTIN
2.450,25
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
19°C

Kırgızistan’ın Bişkek kentinde ve peşinden İstanbul’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yurda döndü.

Kırgızistan’ın Bişkek kentinde ve peşinden İstanbul’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yurda döndü.
A+
A-

Kırgızistan’ın Bişkek kentinde ve peşinden İstanbul’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yurda döndü.

 
Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, Sıhhat Bakanı Hakan Dinçyürek, Tuğgeneral Kadir Bayraklı ve öteki yetkililer karşıladı.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, burada yapmış olduğu konuşmada, ilk olarak gittiği Kırgızistan’daki temaslarını değerlendirerek, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin enerji yatırımlarına yönelik yapmış olduğu konferansa katılarak, konuşma yaptığını söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, bu Konuşma çerçevesinde meydana getirilen toplantılarda, Türk Devletler Teşkilatı’nın (TDT) çalışmalarıyla bölgedeki ülkelerin enerjilerinin Türkiye Cumhuriyet’i üstünden birbirine bağlanabileceğine ve batıya ulaştırılabileceğine yönelik ciddi değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin de burada KKTC’nin Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olarak bu büyük çalışmanın parçası olabileceğini, Türkiye’ye çift yönlü kabloyla bağlanarak, aslına bakarsan mevcud iletim hatlarıyla Avrupa Birliği’ne bağlanılabileceğini ilettiğini söylemiş oldu.
 
Toplantılarda, bu yönde Cenup Kıbrıs’a meydana getirilen öneriyi de dile getirdiğini ve oradaki uzmanların bu önerinin en doğru ve en makul olduğu görüşünü paylaştıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Cenup’e başka yollarla enerji bağlantısının milyar dolarlara mal olacağını kaydederek, mevcud iletim hatları üstünden hem Şimal hem Cenup olarak Türkiye vasıtasıyla AB’ye bağlanılabileceğini dile getirdi.
 
Kırgızistan’da olduğu süre süresince kendisine Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde tarafınca düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, burada yapmış olduğu konuşmada da KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatının bir parçası bulunduğunu vurguladığını ve TDT vasıtasıyla Kıbrıs Türk halkı için çeşitli düzeylerde ve alanlarda yeni fırsat ve pencerelerin açıldığını ifade ettiğini söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile yapmış olduğu görüşmeye de değinerek, Caparov’un daveti üstüne Cumhurbaşkanlığı’nda hususi görüşme yaptıklarını ve peşinden heyetle yemeğe katıldıklarını belirtti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ile görüşmesinde bundan sonraki süreçte çeşitli alanlarda yapılabilecek iş birliği mevzularını ele aldıklarını söylemiş oldu; toplantıya katılan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’ya da gayretlerinden dolayı teşekkür etti.
 
Ata Yurdu Kırgızistan’da halkın gösterdiği yakınlık ve sıcaklığa dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, iki ülke içinde ortak kültür, din, dil ve anane vurgusu yapmış oldu. Kırgızistan’da seneler ilkin meydana getirilen zulmü özetleyen ve kaybedilen kişiler için meydana getirilen anıt Ata-Beyit’e yapmış olduğu ziyarete de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, yaşadıklarından dolayı da iki halkın ortak noktada buluştuğunu kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kırgızistan peşinden geçmiş olduğu İstanbul’da da ilk durağının İstanbul’un en köklü üniversitelerinden, 250 yaşını doldurmuş olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bulunduğunu belirterek, burada kendisine fahri doktora unvanı verildiğini söylemiş oldu, unvana layık görülmesinden duyduğu mutluluğu beyan etti.
 
İTÜ’de düzenlenen fahri doktora töreninde yapmış olduğu konuşmada Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesinin içinde bulunmuş olduğu son durumu ve yeni siyaseti ayrıntılarıyla anlattığını söylemiş oldu.
 
Peşinden İstanbul Tecim Odası’yla (İTO) birlikte kendi çekmiş fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisini açtıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin tanınması, ülkenin çevresi, doğası ve her türlü güzelliklerini yansıtan bu serginin turizme katkısı olacağına inanç emare. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve tüm üyelerine teşekkürlerini yineledi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’daki temasları kapsamında Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu’nun düzenlemiş olduğu konferansta, Kıbrıs mevzusuna ilişkin seçkin davetlilere bir konuşma yaptığına işaret ederek, Kıbrıs’ta geçmişten gelen, federasyon dahil tüm fırsatların tüketilmiş bulunduğunu ve iki devletli siyasetin çözümün tek anahtarı bulunduğunu vurguladığını, orada bu siyasetin kamuoyu tarafınca destek bulduğunu gördüğünü kaydetti.
 
Bugün sabah ise, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katılmış olduğu Iktisat Zirvesi’nde bir konuşma yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında, dünyanın içinde bulunmuş olduğu zor koşullara karşın Türkiye Cumhuriyeti’nin seneler itibarıyla yapmış olduğu yatırımlara ve ekonomik gelişimine dikkat çektiğini söylemiş oldu.
 
Bu kapsamda KKTC’nin ekonomik durumuna da değindiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, turizmde pandemi öncesi rakamların yakalandığını anımsatarak, Türkiye’nin KKTC’nin arkasında durduğu sürece KKTC’nin daha da güçleneceğini beyan etti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.