Fehime ALASYA
Geçtiğimiz haftalarda ülkede en yüksek seviyeye çıkan olay artışı ve mahalli bulaşın bu hafta hız kesmesiyle gözler karşı karşıya eğitimin başlamış olacağı öngörülen 1 Ekim’e çevrildi.
Eğitim Bakanlığı ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, okulların 1 Ekim’de açılıp açılmayacağına dair bilinmezliğini hala korurken sıhhat çevreleri de endişeli…
Tüm bunların yanında ülkedeki olay sayısının düşmesi ve mahalli bulaşın bu hafta giderek azalması okullarda karşı karşıya eğitimin açılıp açılmayacağına dair merak uyandırdı.
Ülkedeki mahalli bulaşın seyrini takip eden Eğitim Bakanlığı’nın Cuma gününe kadar Sıhhat Bakanlığı ile bu durumu görüşeceği konuşulurken, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin de genel tavrının mahalli bulaşın düşmesi durumuna gore olacağı yönünde.
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bu haftaki olay seyrini de takip edeceği ve Pazartesi günü eğitim mevzusunda rapor hazırlayacağı öğrenilirken, sıhhat çevreleri ‘önlemli açılım’ mevzusunda uyarıda bulunmuş oldu, devamlı kapalı kalmaktansa çözüm üretilmesi icap ettiğini belirtti.
Tüm bunların yanında ülkeye girişlerin karantinalı şekilde devam etmesi icap ettiğinin de altını çizen sağlıkçılar, tedbirlerin arttırılması icap ettiğini söyledi.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Hasret Gürkut:
“Devamlı kapalı kalmak yerine entegre bir eğitim modeline geçmeliyiz”
Göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan en mühim hususun sıhhat kapasitesini aşmamak bulunduğunu ifade eden Gürkut, bazı eleştiri sınıfların karşı karşıya eğitime başlatılmasından yana bulunduğunu kaydetti.
Eğitim için lüzumlu düzenlemelerin yapılmasının arkasından okullarda bilhassa bazı sınıfların karşı karşıya eğitime başlamasının gerekseme olduğuna değinen Gürkut, “Devamlı kapalı kalmak yerine lüzumlu şartları, alt yapıyı, olanakları oluşturup entegre bir eğitim modeline geçmeliyiz” dedi.
Hem karşı karşıya eğitim hem de online eğitimin uygulanabileceği bir programla eğitime başlanabileceğini kaydeden Gürkut, özetle şunları belirtti:
Önümüzdeki süreçte vakaların daha da artmasını bekliyoruz fakat devamlı kapalı kalmak yerine lüzumlu şartları, alt yapıyı, olanakları oluşturup entegre bir eğitim modeline geçmeliyiz. Hem karşı karşıya hem online eğitimi beraber kullanmak gerektirecek benzer biçimde gözüküyor. Bilhassa son yılı olan ve sınava girecek olanlar yada ilk yılı olan öğrenciler benzer biçimde bunlara yönelik online eğitim yetersiz duracak, başarılarını etkileyecek, bunun için ne olursa olsun öğretmen sendikaları ve velilerle bir istişare kurulu oluşturulmalı. İhtiyaca yanıt verecek şekilde hareket edilmeli.
Hepsi için okullarda lüzumlu şartları oluşturmak gerek. Çocuklarımızı gönderelim de hasta olsunlar değil doğal olarak ki… Lüzumlu şartlar oluşunca bununla beraber online eğitim ile de desteklenmeli. Fakat en azından eleştiri sınıflar karşı karşıya eğitime başlatılabilir.
Kış aylarıyla beraber yakıcı hastalıklar artar, bu yüzden olay sayıları sıfırı görmeyecektir diye düşünüyorum. Eğer hepimiz önlemli yaşamayı öğrenirsek ve yurt dışı gelişlerde karantina uygulamasını devam ettirirsek kontrollü şekilde ilerleyeceğiz diye düşünüyorum. Esas göz önünde bulundurmamız ihtiyaç duyulan sınır ise sıhhat kapasitemizi aşmamak, bunu zorlamamaktır.
TIP-İŞ Başkanı Ahmet Varış:
“Birkaç gün sonrasında bu durum netlik kazanacaktır”
Dünyadaki örneklere bakılmış olduğu vakit lüzumlu düzenlemeler yapılarak okulların bir an ilkin açılması icap ettiğini dile getiren TIP-İŞ Başkanı Ahmet Varış, okulların karşı karşıya eğitime başlaması mevzusunda birçok etkenin rol oynadığını söyledi.
Bu süreçte meydana getirilen en mühim adımın ülkeye gelişlerin kısıtlanması ve karantinalı giriş uygulaması bulunduğunun altını çizen Varış, buna bağlı olarak olay sayılarının düşmesiyle Eğitim Bakanlığı’nın lüzumlu tedbirleri alarak eğitime başlaması icap ettiğini savundu. Varış, ülkedeki olay sayılarının düşmesi ve mahalli bulaşın hız kesmesi ile durumun birkaç gün sonrasında netleşebileceğine değindi.
“Cenup de İngiltere de okulları açtı”
Sürecin başlangıcında iken okulların yeni eğitim yılına sorunsuz başlaması icap ettiğinin altını çizen Varış, “Ülkede ilk olay 10 Mart’ta görüldü, o süreden bu yana Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca neler yapılmış oldu buna bakmalıyız. Devlet olarak, okullarımızda neler yapılmış oldu, ne kadar düzenleme yapılmış oldu? İlgili uzanmaların önereceği tarama testleriyle beraber okulların eğitime çoktan açılması gerekiyordu aslına bakarsan.
İngiltere bile okullarını açtı, güneyde de bir ekip tedbirlerle okullar açıldı.” dedi.
“…yoksa çocuklar bunu oldukça ağır geçirmez”
Karşı karşıya eğitimin başlaması için okullarda alınacak olan bazı tedbirlere de değinen Varış, okulların açılmaması halinde ne benzer biçimde sıkıntılar yaşanacağına da değindi.
Varış, “Bizde de sınıflardaki oturma düzenlemesi ve havalandırma koşuluyla eğitim yılına başlanabilirdi. Bizde okullar açıldığı vakit esasen bulaştan korkuluyor.
Günümüzdeki şartlardan dolayı okul sonrası evlatların bakımını üstelenen ileri yaşta ebeveynine bu virüsü taşımasından korkuluyor.
Hem enfeksiyonun yayılması hem de ailelere bulaştırılmasından korkuyoruz. Yoksa çocuklar bunu oldukça ağır geçirmez.
Okullar kapalı kalmaya devam ederse çalışan aileler, evlatların bakımını iyi mi üstelenecek. Bu da eğitimin öteki yönü…” dedi.
“Birkaç gün sonrasında bu durum netlik kazanacaktır”
Ülkedeki olay sayısının da giderek düştüğünü anımsatan Varış, “Ülkeye girişlerin karantinalı olması da bu vakaların gidişatında, vakaların azalması ve sıfırlanması açısından oldukça mühim bir adımdır.
Yoğun bakımdaki hastaların sayısı, pandemideki olay sayılarının azalması, ülkedeki mahalli bulaşın önünün alınmasıyla ilgili tüm bu ayrıntılar da göz önünde bulundurulmalı. Bu bağlamda şu anda oldukça yüksek bir öngörümü de maalesef bulunmuyor.
Bundan tam 2 hafta ilkin uçuşlar durdurulmuştu, tedbirler arttırılmıştı, akabinde karantinalı girişler başlamıştı, bunun ikinci haftasındayız ve olay sayıları giderek azaldı. Bu yüzden birkaç gün sonrasında bu durum netlik kazanacaktır. Ümit ederim daha güvenli ortamda eğitim mevzusunda hizmetler kısa sürede adım atar.” şeklinde konuştu.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Nesil Bayraktar:
“Karşı karşıya eğitim için oldukça yürekli olduğumuzu düşünüyorum”
Eğitimde bilhassa ilk ve orta eğitimdeki iki grubun karşı karşıya eğitime başlamasını kaygı verici olarak değerlendiren Covid-19 hastaları ile ilgilenen doktorlardan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Nesil Bayraktar, gerekçeleriyle beraber “Karşı karşıya eğitim için oldukça yürekli olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
İlk ve orta eğitimde seyreltilmiş eğitim yada devamlı online eğitim benzer biçimde temassız yada daha azca temaslı bir eğitim modeliyle bu sürecin atlatılması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Bayraktar, mevzuyu özetle şu şekilde değerlendirdi: “Ortaokul ve kreşlerde okul açmak için oldukça yürekli olmamalıyız. Random testleri hemen hemen oldukça sık yapmıyoruz. Bunun okulda öğrencilere ve öğretmenlere oldukça sık yapılması gerek. Ülkeye giriş çıkışları kısıtladık sadece talebe girişlerini sağlayacağız, akabinde yurt dışı uçuşları başlayacaksa bu riskli olur. Bu yüzden karşı karşıya eğitim için oldukça yürekli olduğumuzu düşünüyorum. Direkt temas ile 14 günde, yüzeylerden temas ile bulaşıcılığı 36 güne kadar devam eden bir virüstür ve lüzumlu tedbirler alınmadan okullar açılmamalı. Kaldı ki sendikaların açıklaması da bu mevzuda onay vermezken beni bu durum oldukça endişelendiriyor. Bir süre daha ilk ve orta öğretimi online yada seyreltilmiş eğitim ile düşünülmeli. Bunlar ise eğitim bakanlığının çözüm üreteceği mevzular.
Bu bence kaygı vericidir. Devamlı bir açılıp kapanma süreci yaşarken okulları açmak ve açıldıktan sonrasında gene kapatmak oldukça daha fena.
Bilhassa ilk ve orta eğitimdeki bu iki grubun bir biriyle teması olduğundan okulların altyapısını oluşturmak oldukça zor. Seyreltilmiş eğitim yada devamlı online eğitim benzer biçimde temassız yada daha azca temaslı bir eğitim modeliyle bu süreci atlatmak bence en doğrusu.”