DOLAR
34,5761
EURO
36,2187
ALTIN
2.984,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

‘10 YIL ÜNİVERSİTE İZNİ VERİLMESİN’ YASA ÖNERİSİ!

27.08.2023 13:17
7
A+
A-
‘10 YIL ÜNİVERSİTE İZNİ VERİLMESİN’ YASA ÖNERİSİ!

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi’nin Bağımsız Milletvekilleri’nden Hasan Taçoy, ‘Yeni üniversite kurma girişimlerinin 10 yıl süreyle askıya alınmasına’ ilişkin Yasa Önerisi hazırladı, Cumhuriyet Meclisi’ne sundu.

Taçoy, halkın bu konudaki hassasiyeti ve mevcut üniversitelerin ekonomiye katkısını göz önünde bulundurularak yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınmasıyla ilgili yasa değişim önerisinin hazırlandığını duyurdu.

Yasa Önerisi’ne ilişkin YENİDÜZEN’e izahat icra eden Taçoy, Tavsiye’nin 8-9 milletvekilinin imzası ile Meclis’e sunulduğunu, tüm partilerin de Yasa Önerisi ile ilgili bilgilendirildiğini açıkladı.

8-9 imza var…

Yasa Önerisi’ne ilişkin YENİDÜZEN’e izahat icra eden Taçoy, Tavsiye’nin 8-9 milletvekilinin imzası ile Meclis’e sunulduğunu, tüm partilerin de Yasa Önerisi ile ilgili bilgilendirildiğini açıkladı.

Taçoy, Meclis’in ortak bir irade göstereceği beklentisini de belirttiği Yasa Önerisi ile ilgili bu süreçte, tüm kesimlerin yardımıyla yeni tartışmaların gündeme gelmemesi adına yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınmasının da büyük ehemmiyet arz ettiğinin altını çizdi.

Taçoy, Yasa Önerisi ile ilgili Meclis’in ortak bir irade göstereceği beklentisini dile getirirken, bu süreçte, tüm kesimlerin yardımıyla yeni tartışmaların gündeme gelmemesi adına yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınmasının da büyük ehemmiyet arz ettiğinin altını çizdi.

Meclis’e sunuldu…

Hasan Taçoy toplumsal medya hesabından duyurduğu Yasa Önerisi’ne ilişkin şu açıklamayı da paylaştı:

“Ülkemizin geleceğinde büyük ehemmiyet taşıyan üniversitelerimizin, gelişimine destek sağlamak amacıyla, Yüksek Tahsil Yasasında değişim yapılmasına yönelik tavsiye Meclisimize sunulmuştur. Meclisimizin, ortak bir irade göstereceği beklentisini taşıdığımız bu süreçte, tüm kesimlerin yardımıyla yeni tartışmaların gündeme gelmemesi adına yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınması büyük ehemmiyet arz etmektedir”.

Yasa Önerisi, 10 yıl süreyle yeni üniversite açma izni verilmemesini düzenliyor…  Yükseköğretim kurumlarının hisselerinin ve/ yada ‘Açma Ön İzinleri’nin hissedarlar haricinde, satılması yada devredilmesinde de üniversitenin faaliyete geçmesinden EN AZ 10 yıl sonraya ‘Bakanlar Kurulu onayı’ şartı getiriyor…

Sayıdaki süratli artış, kaliteyi sorgulatıyor…

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişim) Yasa Önerisi’nin genel gerekçesinde, üniversitelerin sayısının son zamanlarda süratli bir halde artmasının, hem kamuoyu, hem de rekabette olduğumuz öteki ülkelerde, ülkemizdeki eğitim standardını sorgulatır hale getirmiş olduğu ifade edildi.

Bunu etkisiyle ülkedeki yükseköğretim kurumlarına ilginin azalabileceği ve ciddi ekonomik kayıpların da yaşanabileceği endişesi paylaşılırken, üniversite açılması süreçlerine getirilecek belirli bir süre kısıtlamanın, pozitif yönde sonuçlar yaratacağı görüşü de kaydedildi.

Yasa Önerisi ne diyor?

Satma yada hisse devretme de, ‘ÖN İZİN’ devretme de 10 yıl sonrasında!

Yasa Önerisi, Yükseköğretim kurumlarının hisselerinin, mevcut hissedarlar haricinde devredilmesi ve/yada satılmasının, faaliyete geçtikten minimum 10 yıl sonrasında Bakanlar Kurulu sonucu ile olabilmesine ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Ek olarak Yasa Önerisi, ‘AÇMA ÖN İZİN’lerinin de hisselerinin, mevcut hissedarlar haricinde devredilmesi yüksek öğretim kurumunun faaliyete geçmesinden itibaren minimum 10 yıl geçtikten sonrasında Bakanlar Kurulu sonucu ile olabileceğine ilişkin hükümler içeriyor.

Yasa Önerisi’ndeki ‘geçiçi’ madde ile, bu yasa yürürlüğe girmeden ilkin alınan yada müracaat meydana getirilen AÇMA ÖN İZİNLERİ de bu değişim yasası kapsamına alınıyor.

Yasa Önerisi’ndeki ‘geçiçi’ madde ile, bu yasa yürürlüğe girmeden ilkin alınan yada müracaat meydana getirilen AÇMA ÖN İZİNLERİ de bu değişim yasası kapsamına alınıyor.

10 yıl İZİN, ÖN İZİN YOK!

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişim) Yasa Önerisi’nin Geçici 2. Maddesi ise, bu yasanın yürürlüğe girmiş olduğu tarihten itibaren 10 YIL SÜRE İLE KKTC dışındaki bir yükseköğretim kurumu ile Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir üniversite açılaması için antak kalma yapamayacağını, “AÇMA ÖN İZNİ”, ve/yada ‘Yüksek Öğretim Kurumu Açma İzni’ verilemeyeceğini düzenliyor.

Yasa Önerisi’ne gore, ülkede yükseköğretim kurumu açmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere de 10 YIL SÜRE İLE İZİN VERİLEMEYECEK.

Ön Denetleme Kurulu’nun Pazartesi toplantıya çağrıldı

Öte taraftan, Eski TC’li bakan Egemen Bağış’ın da heyetlerinde yer almış olduğu Internasyonal Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunmuş olduğu yeni üniversite başvurularını görüşecek olan Ön Denetleme Kurulu’nun Pazartesi toplantıya çağrıldığı da öğrenildi.

Yükseköğrenimde yeni üniversite başvurularını görüşmek suretiyle geçtiğimiz hafta Cuma günü toplanması beklenen Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurul toplantısı iptal edilmişti.

Eski TC’li bakan Egemen Bağış’ın heyetlerinde yer almış olduğu Internasyonal Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunmuş olduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusunu görüşüleceği ileri sürülen toplantının, Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın rahatsızlığı sebebiyle yapılmayarak, ileri bir tarihe alındığı öğrenilmişti.

Üniversite başvuruları için 29 Ağustos’ta yapılması beklenen ilk toplantı da iptal edilmiş, 22 Eylül’e ertelenmişti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.