DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

Bakanlıktan izinsiz ‘Ramazan Ajandası’ dağıttı!

Bakanlıktan izinsiz ‘Ramazan Ajandası’ dağıttı!
31.08.2023 10:03
9
A+
A-

Ertuğrul SENOVA

Türkiye’den görevlendirme yöntemiyle Kıbrıs’ın kuzeyinde Din ve Terbiye Bilgisi dersleri vermeye gelen öğretmenin, Lefkoşa’daki Meral – Vedat Ertüngü Lisesi’nde, Eğitim Bakanlığı ve okul yönetiminden habersiz şekilde öğrencilere “Ramazan Ajandası” dağıttığı ortaya çıktı.

Okul yönetimi tarafınca YENİDÜZEN’e doğrulanan ve hakkında soruşturma başlatılmış olduğu açıklanan öğretmenin, söz mevzusu ajandaları geçtiğimiz Çarşamba günü bir 6’ncı derslik öğrencisine vererek “al bu tarz şeyleri arkadaşlarına dağıt” diyerek dağıtımını gerçekleştirdiği öğrenildi.

Değişik okullarda da eğitim veren öğretmenin, öteki okullara da benzer şeyler dağıtıp dağıtmadığı hemen hemen bilinmiyor.

Okul yönetimi, vakadan birkaç gün sonrasında haberdar olunduğunu ve mevzunun Eğitim Bakanlığı’na iletildiğini, öğretmen hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını söylemiş oldu.

Söz mevzusu ajandalarda, namaz saatlerine ilişkin içi doldurulabilen kutular, o günkü orucun yarım ya da tam gün tutulup tutulmadığının işaretlenebileceği kutular, günün duası ve duygu – düşüncelerin yazılabileceği bir alan yer ediniyor.

“Tuveyba” adlı gösterim evi tarafınca tasarlanan kitapta, Tuğba Metin Uluç adlı bir psikolog tarafınca yazıldığı ifade ediliyor. “Tuveyba” adlı markanın toplumsal medya hesaplarında, çocuklar için dini içerikli materyaller ürettiği görülüyor. Üretilen materyaller içinde, namaz seti benzer biçimde dini içerikler yer ediniyor.

Mevzuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Ozan Elmalı, okullarda dağıtılacak herhangi bir evrakta bile izlenmesi ihtiyaç duyulan yasal bir prosedürün bulunduğunu belirterek, “Bakanlıktan izin alınmadan dağıtılan her materyal kabahat teşkil eder, gereği yapılmalı” dedi.

 

“Al bu tarz şeyleri arkadaşlarına dağıt”

Söz mevzusu okulda geçtiğimiz Çarşamba gün dağıtılan ajandaların, Türkiye’den görevlendirme yöntemiyle Kıbrıs’ın kuzeyine gelen Din ve Terbiye Bilgisi dersi öğretmeni tarafınca temin edilmiş olduğu öğrenildi.

Öğretmenin, ajandaları 6’ncı derslik bir öğrenciye vererek “Al bu tarz şeyleri arkadaşlarına dağıt” söylediği, çocuğun da ilkin arkadaşlarına, peşinden da öğretmenlere dağıtmaya başladığı, bunun üstüne okul yönetiminin vakadan haberdar olduğu öğrenildi.

 

Okul yönetimi: “Hakkında disiplin soruşturması başlatıldı”

YENİDÜZEN’e konuşan okul yönetimi, olayın geçtiğimiz Çarşamba gün yaşandığını, bir süre sonrasında bilgilerine gelmesinin peşinden Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na haber verildiğini ve öğretmen hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını deklare etti.

Okul yönetimi, disiplin soruşturmasına ilişkin ilerleyişin, Eğitim Bakanlığı’ndan takip edilebileceğini bildirdi.

 

Talim ve Terbiye’den onay alması gerekiyor

Yasa gereği, okullarda dağıtılacak herhangi bir materyalin, Talim ve Terbiye Dairesi Müdürlüğü bünyesindeki kuruldan geçmesi gerekiyor. Sadece söz mevzusu ajandalara ilişkin bu şekilde bir iznin alınmadığı ifade ediliyor.

İlgili Yasa’da şu ifadelere yer veriliyor:

“Şahıs yada kuruluşlarca eğitim ve öğretim maksadı için hazırlanan ders kitabı, destek ders kitabı, vasıta ve gereçleri inceleyerek değerlendirir ve uygun olup olmadıkları hususunda Bakanlığa görüş verir.”

 

Ajandanın içinde ne olduğu…

“Tuveyba” adlı gösterim evi tarafınca tasarlanan ajandada, Tuğba Metin Uluç adlı bir psikolog tarafınca yazıldığı ifade ediliyor. “Tuveyba” adlı markanın toplumsal medya hesaplarında, çocuklar için dini içerikli materyaller ürettiği görülüyor. Üretilen materyaller içinde, namaz seti benzer biçimde dini içerikler yer ediniyor.

Söz mevzusu ajandalarda, namaz saatlerine ilişkin içi doldurulabilen kutular, o günkü orucun yarım ya da tam gün tutulup tutulmadığının işaretlenebileceği kutular, günün duası ve duygu – düşüncelerin yazılabileceği bir alan yer ediniyor.

 

KTOEÖS Başkanı Elmalı: “Kabahat teşkil ediyor, ihtiyaç duyulan yapılmalı”

Mevzuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Ozan Elmalı, okullarda dağıtılacak herhangi bir evrakta bile izlenmesi ihtiyaç duyulan yasal bir prosedürün bulunduğunu belirterek, “Bakanlıktan izin alınmadan dağıtılan her materyal kabahat teşkil eder” dedi.

Elmalı, “Ihtiyaç duyulan yapılmalı. Başıboşluktan dolayı gelip, istedikleri benzer biçimde davranabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“Kıbrıslılar bizim paramızı çatır çatır yiyor” diyen öğretmenin ataması geri çekildi…

Geçtiğimiz günlerde Özgür Gazete’nin gündeme getirmiş olduğu, çekmiş olduğu video ile “Kıbrıslılar bizim paramızı çatır çatır yiyor, çalışmıyor” diyerek tepki toplayan Türkiye’den görevlendirme bir başka öğretmenin ataması geri çekilmişti.

Mevzuyla ilgili BRT’ye izahat meydana getiren Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, mevzudan haberdar olmalarının peşinden öğretmenin ders programını iptal ettiklerini ve sınıfa girmesini durdurduklarını söyleyerek, Türkiye ile lüzumlu prosedürleri başlattıklarını ifade etmişti.

yd-destek-gorseli-2-20230410095508.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.