DOLAR
32,1913
EURO
35,1183
ALTIN
2.473,14
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Burs miktarları 1 Ocak itibariyle arttı

Burs miktarları 1 Ocak itibariyle arttı
02.12.2023 16:04
1
A+
A-

Özgül Gürkut

Ülkenin gerekseme duyduğu meslek alanlarına paralel, Burs Tüzüğü’nde değişim yapılmış oldu.

Bugüne dek uygulanan “gerekseme fazlası alan sıralaması” yerine yüksek lisans (master) ve doktora eğitiminde ülkenin gerekseme alanları sıralaması yayımlanacak ve verilecek burslarla öğrencilerin tercihlerini buna gore yapmaları teşvik edilecek.

Yüksek lisans ve doktora alanları, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı, YÖDAK, DPÖ, üniversiteler, Tecim ve Endüstri odaları iş birliğiyle belirlenecek.

Gençlerin doğru alanlara yönlendirilmeleri ve bilimsel niteliği olan olarak gereksinim duyulan alanlarda eğitim görebilmeleri amacıyla Yüksek Tahsil ve Dışilişkiler Dairesi (Müessese, Vazife ve Emek harcama Esasları) Yasası altında hazırlanan “Burs Tüzüğü”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

2 BİN 434 ÖĞRENCİ… BURS BÜTÇESİ 30 MİLYON TL

2017-18 Öğretim Yılı’nda 2 bin 434 ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve tıp uzmanlık öğrencisine toplam 30 milyon TL burs verildi.

Burs Tüzüğü mevzusunda TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Yüksek Tahsil ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, değişiklikle, master ve doktora meydana getirecek gençleri doğru ve gereksinim duyulan alanlara yönlendirmeyi amaçladıklarını söylemiş oldu.

“Bugüne dek gerekseme fazlası alan sıralaması yayımlıyorduk ve gerekseme fazlası alanlarda eğitim görenler burstan faydalanamazdı. Bu değişiklikle, master ve doktora için gerekseme alanları sıralaması yayımlayacağız” diyen Öztürkler, gerekseme alanlarının da titiz bir çalışmayla bakanlık, YÖDAK, DPÖ, üniversiteler, Tecim Odası ve Endüstri Odası’nın katılımıyla belirleneceğini deklare etti.

Öztürkler, gerekseme listesini şubat ayında açıklamayı hedeflediklerini açıkladı.

Ziya Öztürkler, tüzük uyarınca halen destek, başarı ve devlet bursları verildiğini kaydederek, şu bilgileri paylaştı:

 

DESTEK, BAŞARI, DEVLET BURSLARI…

“Destek bursu, gerekseme fazlası alanlarda eğitim görmeyen ve ailesinin geliri de asgari ücretin altında olan öğrencilere verilir.

2014’e kadar üçüncü ülkelerde eğitim görenlere burs verilmiyordu sadece yaptığımız değişiklikle 2015’ten beri KKTC ve Türkiye yanında üçüncü ülkelerde eğitim görenlere de burs veriyoruz.

Başarı bursu, eskiden ÖSYM sınavlarıyla ve dereceye girerek Türkiye’de eğitime gidenlere verilirdi. Artık GCE A Level sonuçlarına gore de ilk 10 dereceye girenlere başarı bursu veriyoruz. Derecesi belli bir oranın üstünde olan öğrenciler, aile gelirine bakmaksızın başarıyı teşvik bursu alabiliyor. Amaç, başarı göstermiş öğrencileri ödüllendirip, motive etmektir.

Devlet bursu ise, saptanca olarak belirlenen gerekseme alanlarında eğitim görenlere verilen burslardır.”

 

BURS MİKTARLARI

Yüksek Tahsil ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, başarı bursunun asgari ücretin yüzde 60’ı; destek bursunun Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerinde tahsil gören öğrenciler için asgari ücretin yüzde 40’ı, TC ve üçüncü ülkelerde tahsil görenler için asgari ücretin yüzde 50’si; devlet bursunun asgari ücretin yüzde 55’i, yüksek lisans burslarının asgari ücretin yüzde 65’i; doktora burslarının asgari ücretin yüzde 80’i ve tıp uzmanlık burslarının da asgari ücretin bir buçuk katı kadar bulunduğunu söylemiş oldu.

 

HARÇ ÖDEMELERİ… ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNE DESTEK BURSU

Toplumsal Hizmetler Dairesi himayesindeki öğrencilerin okul harçlarının tamamını, ailesinin aylık geliri asgari ücretin altında olan öğrencilerin okul harçlarının ise yarısını karşıladıklarını kaydeden Öztürkler, “Ülkedeki ara eleman açığını ortadan kaldırmak için de ön lisans eğitimi gören KKTC uyruklu öğrencilerin tümüne, aile gelirlerine bakmaksızın destek bursu veriyoruz” diye konuştu.

Yüksek Tahsil ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, 2017-18 Öğretim Yılı’nda toplam 2 bin 434 öğrenciye burs verdiklerini, bu amaçla 30 milyon TL kaynak kullanıldığını da deklare etti.

 

1095’İ KIBRIS’IN KUZEYİNDE, 986’SI TÜRKİYE VE 353’Ü DE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE

Öztürklerin verdiği bilgiye gore, burs alanların 1095’i Kıbrıs’ın kuzeyinde, 986’sı Türkiye ve 353’ü de üçüncü ülkelerde yüksek tahsil görüyor.

Ön lisans eğitimi gören ve burs alan 240 öğrencinin 180’i Kıbrıs’ın kuzeyinde, 60’ı da Türkiye’de eğitim alıyor.

Burs alanlar listesindeki 1620 lisans öğrencisinin 795’i Kıbrıs’ın kuzeyi, 690’ı Türkiye ve 135’i de üçüncü ülkelerdeki üniversitelerde tahsil görüyor.

Yüksek lisans burslarından faydalananların sayısı 40’ı Kıbrıs’ın kuzeyi, 108’i Türkiye ve 110’u da üçüncü ülke üniversitelerinde olmak suretiyle toplam 258.

Doktora eğitimi görüp burs alan 277 öğrenciden 80’i Kıbrıs’ın kuzeyindekiüniversitelerinde, 97’si Türkiye üniversitelerinde, 100’ü ise üçüncü ülkelerde bulunuyor.

Türkiye’de tıp uzmanlık eğitimini sürdürüp bursu alan 31; üçüncü ülkelerde ise 8 şahıs var.

 

BAŞVURULAR ONLINE

Yüksek Tahsil ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, yüksek öğrenimdeki gençlerin burs işlemlerini internet sayfası üstünden kolaylıkla yapabildiğini, istenen belgeleri de bu siteye yükleyerek bakanlığa gitmelerine gerek kalmadan burs alabildiklerini söylemiş oldu.

Burs işlemleri, daireye ilişkin https://yobis.mebnet.net/ adresli internet sayfası üstünde yapılabiliyor.

 

1 OCAK İTİBARIYLA BURS MİKTARI ARTIYOR

Ziya Öztürkler, burs miktarlarının 1 Ocak itibarıyla arttığını da deklare etti.

Buna gore, 870 TL olan destek bursu 1048 TL, 1087 TL olan destek bursu 1310 TL, 1196 TL olan devlet bursu 1441 TL, 1305 TL olan başarı bursu 1572 TL, 1413 TL olan yüksek lisans bursu 1703 TL, 1740 TL olan doktora bursu da 2096 oldu.

Tıp uzmanlık bursları ise 3 bin 262 TL’den 3 bin 930 TL’ye terfi etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.