DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Canaltay’a ‘düzmece mezuniyet belgesi’ suçlaması

08.11.2023 17:55
2
A+
A-

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Resmiye Canaltay’ın, web üstünden online eğitim veren ve “mezuniyet belgesi denkliği olmadığı” iddia edilen Breyer State Üniversitesi’nden almış olduğu belgeyle DAÜ’de ‘yüksek lisans’ programına katılarak {mezun olduğu} belgelendi.

YENİDÜZEN’e konuşan Canaltay “DAÜ’den mezunum” derken, DAÜ ise “Breyer State Üniversitesi’nden mezun” bilgisini veriyor.

Ayşe GÜLER

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Resmiye Canaltay’ın, web üstünden online eğitim veren ve “mezuniyet belgesi denkliği olmadığı” iddia edilen Breyer State Üniversitesi’nden almış olduğu belgeyle DAÜ’de ‘yüksek lisans’ programına katılarak {mezun olduğu} belgelendi.
YENİDÜZEN’in ulaşmış olduğu milletvekili Resmiye Canaltay “DAÜ’den mezunum” derken,
DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Murat Aktuğralı ise “yüksek lisans” için kendilerine müracaatın “Breyer State Üniversitesi’nden alınan belge ile yapıldığını” deklare etti.

Breyer State Theology University, çeşitli internasyonal kaynaklar tarafınca “Hususi, online, akreditasyonu olmayan ve para karşılığı mezuniyet belgesi elde eden tanrı bilim (Theology) üniversitesi” olarak tanımlanıyor.
Breyer State University’nin Türkiye Yüksek Tahsil Kurumu (YÖK) ya da KKTC Yüksek Tahsil Kurumu (YÖDAK) tarafınca tanınmadığı iddia edildi sadece bu iddiayı araştıracak makamlara ulaşmak mümkün olmadı.
Yüksek Tahsil Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Akile Büke ise “toplantısı sebebiyle mevzu hakkında hemen sonra izahat yapabileceğini” söylemiş oldu.

 

HANGİSİ DOĞRU?
 

  • DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Murat Aktuğralı: “DAÜ’ye yüksek lisans müracaatı, Breyer State Üniversitesi’nden almış olduğu belgeyle yapılmış oldu. Yüksek lisans başvurularında üniversite denkliği olup olmadığına değil, evrakların düzmece olup olmadığına bakılıyor.”
     
  • UBP Milletvekili Resmiye Canaltay: “DAÜ’den aldığım diplomayla başvurdum, iddialar sığ ve pişmemiş.”
     
  • “İnternet üstünden yaşam koçluğu dahil birçok eğitim aldım, söz mevzusu yerden de tanıtım, pazarlama, işletme eğitimi aldım.”
  • DAÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Rızaner: “Başvuruda uygunsuzluk yok”

 

 

Nereden nereye?

Canaltay’ın YENİDÜZEN’le paylaşılan “Yüksek Tahsil Dosyası”na gore DAÜ’ye 1996 ve 1998 yıllarında ‘hususi talebe’ olarak kayıt yaptırdı. Bir dönem sonunda devam etmeyerek okulu terk etti.  Canaltay, 2016-17 bahar döneminde İletişim Fakültesi’ndeki gene hususi talebe olarak DAÜ’ye kayıt yaptırıp, üç lisans dersi aldı.

Arkasından, 2017-18 Bilimsel niteliği olan senesinde İletişim ve Medya Emek harcamaları Türkçe Master Programına başvurdu.

Canaltay’ın müracaatı sonrasında lüzumlu değerlendirmeyi icra eden İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Ersoy’un, “başvuruya diplomanın da eklenmesi gerektiğine” dikkat çekmiş olduğu, sadece “Lisansüstü Enstitüsü’nün” başvuruyu kabul etmiş olduğu kaydedildi.

Aynı başvuruda İngilizce yeterliliğin onaylansa da bu mevzuda herhangi bir belge sunulmadığı da öğrenildi.

Gene aynı müracaatta Canaltay’ın lisans mezuniyet belgesinin Breyer State University’den aldığını beyan etmiş olduğu görüldü.

Canaltay’a ulaştık, sorduk

YENİDÜZEN’e konuşan milletvekili Canaltay, DAÜ’den almış olduğu diplomayla İletişim Fakültesi Master Programına başvurduğunu açıklasa da üniversite, müracaatın Breyer State Üniversitesi diplomasıyla yapıldığını doğruladı.

DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Murat Aktuğralı, DAÜ’nün yüksek lisans başvurularında üniversite denkliği olup olmadığına değil, evrakların düzmece olup olmadığına baktığını aktardı.

DAÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Rızaner ise Canaltay’ın yapmış olduğu başvuruda herhangi bir uygunsuzluk olmadığını belirtti, talep edilmesi halinde belgelerin Rektörlük’ten alınabileceğini beyan etti.

Başvurular, YÖK denkliği kıstası ile değerlendirmiyor…

Öte taraftan DAÜ’de görevli bir yetkiliden alınan bilgiye gore; Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü’nde yüksek lisans için meydana getirilen başvurular YÖK denkliği kıstası ile değerlendirilmiyor.

Enstitüde; web üstünden eğitim veren kurumlarla ilgili olan bir sıralama bulunuyor.

Yüksek lisans başvuruları iyi mi yapılır?

DAÜ’de yüksek lisans başvuruları “Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü’ne” online olarak yapılıyor.  Başvurunun değerlendirmeye alınması için talep edilen lüzumlu tüm belgeler elektronik ortamda meydana getirilen müracaat esnasında sisteme yüklenmesi isteniyor.

Noksan belge olması durumunda aday uyarılıyor ve bu noksan bilgilerin sisteme elektronik olarak yüklenmeleri sağlanıyor.

Sitede yayımlanmış şartlar ve istenilen belgelerde eksiklik devam etmesi halinde başvurular değerlendirmeye alınıyor.

Personel değerlendirmesi…

Meydana getirilen müracaat, ilgili bölümün bilimsel niteliği olan mensubunun değerlendirmesine sunuluyor.

Sunum, elektronik olarak DAÜ portalında yapılıyor ve her akademisyen kendi hesabından giriş yaparak başvuruları tek tek değerlendiriliyor.

Bölümün pozitif yönde değerlendirmesi neticesinde Talebe İşleri Müdürlüğü ve Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, adaya kabul mektubu gönderip programa kayıt hayata geçirmeye çağrı ediyor.

Kaydın yapılabilmesi için adayın başvuruda sunmuş olduğu/sunması ihtiyaç duyulan tüm belgelerin orijinalleri yada tasdikli kopyaları Talebe İşleri Müdürlüğü tarafınca denetim edilerek teslim alınıyor.

Kayıt sadece bu şekilde gerçekleşebiliyor.

Bilinmiş olduğu suretiyle yükseköğrenimde denklik mevzusunda yetkili kurul YÖDAK…

YÖK’ün akredite etmediği bir kuruma ve denklik vermediği bir diplomaya YÖDAK’ın denklik vermesi mümkün gözükmüyor.

o-universite_.jpg

 


İLGİLİ TARAFLAR NE SÖYLEDİ?
 

DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Murat Aktuğralı:
“Müracaat Breyer State Üniversitesi’nden almış olduğu belgeyle yapılmış oldu”

DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Murat Aktuğralı, Canaltay’ın yüksek lisans müracaat müracaatın Breyer State Üniversitesi’nden almış olduğu belgeyle yapıldığını söylemiş oldu.

Canaltay’ın kontakt üstünden yüksek lisans mezuniyet belgesi aldığını belirtti.

DAÜ’nün yüksek lisans başvurularında üniversite denkliği olup olmadığına değil, evrakların düzmece olup olmadığına baktığını kaydeden Aktuğralı, meydana getirilen başvuruların Online Yüksek Lisans Ensitüsü’nden geçerek, ilgili fakülteye gittiğini beyan etti.

Aktuğralı, müracaatların fakülte tarafınca onaylandığını ya da reddedildiğini dile getirdi.


DAÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Rızaner:
“Başvuruda uygunsuzluk yok”

DAÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Rızaner ise Canaltay’ın yapmış olduğu başvuruda herhangi bir uygunsuzluk olmadığını belirtti, talep edilmesi halinde belgelerin Rektörlükten alınabileceğini beyan etti.

d1-065.jpg

d2-057.jpg

UBP Milletvekili Resmiye Canaltay:
“DAÜ’den aldığım diplomayla başvurdum, iddialar sığ ve pişmemiş”

UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, yüksek lisansa DAÜ’den almış olduğu diplomayla başvurduğunu söylemiş oldu, iddiaları ‘sığ ve pişmemiş’ olarak değerlendirerek, tepki gösterdi.

Canaltay, DAÜ’ye 1978 senesinde girişinin bulunduğunu ifade ederek, arkasından okulu terk ettiğini belirtti.

Elektrik Elektronik Kısmı’nde okuduğunu, süreç içinde noksan derslerini tamamladığını kaydeden Canaltay, yüksek lisansa web üstünden almış olduğu mezuniyet belgesi ile başlamadığını, DAÜ’den almış olduğu diplomayla başvurduğunu kaydederek, yüksek lisanstan mezun bulunduğunu aktardı.

İnternet üstünden yaşam koçluğu dahil birçok yerden eğitim aldığını dile getiren Canaltay, Breyer State Üniversitesi’nden ise tanıtım, pazarlama, işletmeyle ilgili eğitim aldığını belirtti.

 


Canaltay’ın yükseköğrenim dosyası

  • Canaltay, 10 Ekim 1996’da “hususi talebe” olarak DAÜ’ye kayıt yapmış oldu.
  • “Hazırlık” için kayıt yaptırdı, devam etmedi, 4 Mart 1997’de “TERK” durumuna düştü.
  • 2 Mart 1999’da bu kez “DAÜ Gezim Otelcilik Yüksek Okulu”na kayıt oldu.
  • 21 Eylül 1999’da devam etmedi, kayıt yenilemedi.
  • 2016-17’de ‘hususi talebe’ olarak bu kez DAÜ İletişim Fakültesi’nden üç lisans dersi aldı.
  •  2017-18’de bu kez DAÜ İletişim Master Programı’na başvurdu.
  • Başvuruda “lisans mezuniyet belgesi” istendi
  • Britanya’daki Breyer State University’den lisans mezuniyet belgesi almış olduğu beyan edildi.
  •  Resmiye Canaltay İletişim Fakültesi DAÜ “master programı”ndan mezun oldu.

 

d3-034.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.