DOLAR
32,2855
EURO
34,8109
ALTIN
2.452,26
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C

CTP KADIN ÖRGÜTÜ AÇIKLAMA

CTP KADIN ÖRGÜTÜ AÇIKLAMA
07.11.2023 17:30
4
A+
A-

CTP Hanım Örgütü, UBP-DP Azınlık Hükümeti tarafınca atanan DAÜ VYK üyelerinin, güzellik yarışmalarında birinci gelenlere üniversite bursu verilmesi yönünde karar almış olduğu iddiaları ile ilgili izahat yapmış oldu.

Izahat şu şekilde:

Mevcut hükümetin trajikomik, cinsiyetçi yükseköğrenim politikaları dünyada eğitimden görevli merciler,“genç nesli iyi mi daha iyi yetiştiririm, iyi mi kaliteli eğitim veririm, öğretim elemanım, öğretmenim iyi mi kaliteli ve üretken ortamlarda bilime ve topluma katkı yapar?” diye kafa yoran eğitim politikaları ile dünyaya nesiller kazandırıp, topluma katkı yaparken, vatanımızda mevcut hükümet, mevcut eğitim bakanı, eski bakanları yada eğitimden görevli yönetim kurulları ise iyi mi daha gülünç ve bayağı duruma düşerim gayesi ardında koşmaktan kendilerini alamıyorlar. Bir ülkenin gerek üniversite, gerekse mesleki okullarda yetişen ve tahsil gören gençlerine iş alanı yaratmak ve bu gençler o ülkede iyi mi o ülkenin geleceğini inşa eder sorusuna kafa yormak, o ülkenin eğitim politikalarının strateji mühendisliği ile sonuca yetişmesi için planlanan devlet-eğitim politikası olmalıdır.

 Kabiliyetine, becerisine nazaran eğitim yada ülkenin gereksinimlerine yönelik eğitim politikaları yerine, günü kurtaran ve gelecek nesiller için hiçbir planlama yapılmaksızın meydana getirilen uygulamalara her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir.

 

Lakin bizim vatanımızda eğitim politikası namına mevcut hükümetin bu yönde hiçbir gayesi olmadığı senelerdir gözlemlenmektedir. Çocuk yaşta okul öncesinde süregelen problemler, eğitim alanında ülkenin durumunu gözler önüne sermektedir. Kabiliyetine, becerisine nazaran eğitim yada ülkenin gereksinimlerine yönelik eğitim politikaları yerine, günü kurtaran ve gelecek nesiller için hiçbir planlama yapılmaksızın meydana getirilen uygulamalara her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir. Eğitim alanında o ülkenin hangi alanlarda mesleki boşlukları olduğu araştırılıp, saptanca yada burslar ile mesleki tahsil süresince katkı yapılır yada maddi durumu iyi olmayan ve öğrenimini karşılayamayacak, üniversite yada mesleki tahsil görmek isteyen genç nesile burs verilerek tahsil yaşamını karşılayıp, bir meslek sahibi olabilmesi için yönlendirme ve katkı yapılır. Ek olarak değişik kabiliyetlere haiz, ülkeyi yurtdışında temsil eden gençlere hem bu alanda sürdürdükleri aktivitelerine katkı olması amacı ile hem de öğrenimlerine devam edebilmeleri için eğitimleri süresince burs ve teşvik verilir.

Eğitim güzellik ile bağdaştırılıp, güzelliğe burs verme benzer biçimde bir kararla cinsiyetçi bir söylem yaratılmış ve eğitimi ayaklar altına alınmıştır.

Geçtiğimiz hafta gazetelerde çıkan bir haber, hükümetin eğitimden görevli bakanlığa bağlı yönetim kurullarının almış olduğu karar ile cinsiyetçi ve trajikomik bir hal almıştır. Eğitim güzellik ile bağdaştırılıp, güzelliğe burs verme benzer biçimde bir kararla cinsiyetçi bir söylem yaratılmış ve eğitimi ayaklar altına alınmıştır. 10-15 kişilik sayısı değişmeyen bir topluluğun seçeceği güzellik yarışması içinden 3 kişiye devletin bütçe ayırdığı ve toplumun vergilerinden ödenen bir okulda %100 burs vermek hangi aklın ürünüdür diye sormamak mümkün değildir. Güzelliğe nazaran eğitim değil, başarıya ve kabiliyete nazaran eğitim bursu verilme gayesi gütmesi ihtiyaç duyulan hükümet mercileri daha geçtiğimiz aylarda “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” mevzusunda bir çalıştay düzenlemiş olup, almış olduğu ve uygulayacağı kararlar ile oldukca verimli bir toplantı geçirildiği ve durum raporları çıkarıldığı mevzusunda topluma açıklamalarda bulunmuştur.

“Güzel olmayan burs alamaz” benzer biçimde yeni bir münakaşa yaratmak sadece bu hükümete yakışan bir durum olduğu aşikardır.

Güzellik yarışmaları genç nesiller içinde değişik travmalar ortaya çıkarması bakımından ayrı bir mevzu oluşturmakla beraber, amacı ileti vermek benzer biçimde bir amaç taşıyarak düzenlenen yarışmalar mevzusunda söylenecek yada tartışılacak değişik bakış açıları vardır. Lakin güzellik ve eğitim bağdaştırması benzer biçimde toplumun yeni nesillerine yeni ve trajikomik bir münakaşa mevzusu yaratmak akıl alır benzer biçimde değildir. Güzellik göreceli bir kavramdır, insanların sınıflandırma yaparak ayrışmasına neden olan bir olgu haline getirilmemelidir. “Güzel olmayan burs alamaz” benzer biçimde yeni bir münakaşa yaratmak sadece bu hükümete yakışan bir durum olduğu aşikardır. Bu benzer biçimde uzun süreden beri düzenlenen yarışmalarda amaç ve gayenin toplumu bilinçlendirme ve topluma katkı yapma benzer biçimde mevzular üstüne eğilme gayesi, bu yarışmaların formatını sorgulatmayacak duruma bir ihtimal getirebilecektir. Fakat güzellik ile eğitim, güzellik ile %100 burs, amacı aşan noktalara gelir ve “anlamlı ve amaçlı güzellik misyonu” ndan çıkar, “cinsiyetçi ve trajikomik güzellik misyonu” na dönüşür.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.