DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

‘Depodan ölü hayvan çıktı’

‘Depodan ölü hayvan çıktı’
10.10.2023 20:36
2
A+
A-

“Bu bulgular depolarımızın kirli olmasındandır, bunu daha ne kadar açık söyleyebilirim, 100’den fazla depodan alınan suyun analizi yapılmış oldu, bunun 60 kusuru temiz çıktı, kimisinde azca, kimisinde oldukça çıktı. En oldukça çıkanda da nedenini biliyorum fakat açıklamak da istemiyorum… Kapağı açık içi pislik doluydu… İçerisinde ölü hayvan vardı”

 “Okul İdareleri depolarını temiz tutmak zorundadır, depo iyi mi temiz tutulur bir okulda yada evde, ilk olarak aslına bakarsan kapağının kapalı olması gerekir. Eğer bir okuldaki deponun kapağı kapalı değilse, bu deponun içine her şey girer. Koli biçim bakterisinin de üremesine en büyük niçin kirliliktir.”

“Benim de çocuklarım okullara gidiyor. Çocuklarımın kirli sularla ağzını yıkamasına benim iznim yok. Benim iznim yoksa ben görevimi yapacağım, okul aile birliği de görevini meydana getirecek, okul müdürü de meydana getirecek, öteki kurumlar da meydana getirecek. Evlatlarımızın koli biçim bakterili su kullanmak durumunda bırakmaya hakkımız yoktur.”

Sıhhat Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Kıbrıs Genç TV’de Baykan Gürses Özdağ’ın sorularını yanıtladı, okul depolarında rastlanan koli basiline ilişkin okul idarelerine sert eleştirilerde de bulunmuş oldu.

40 okul, 42 depoda koli biçim bakteri tespitiyle ilgili açıklamalarda bulunan Sıhhat Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, tüm okulların su numunelerinin, okulların açıldığı hafta alındığını ve Devlet Laboratuvarı’na teslim edildiğini, 48 saatte alınan ilk sonuçların peşinden, 10 günlük doğrulama testlerine gidildiğini aktardı.

Sonuçların alınması ile denetimler ve kontrollerin artırıldığını ve tüm okullardaki su kullanımının durdurulduğunu ifade eden Müsteşar Dana, daha detaylı araştırma ve temizlik çalışmalarının da başlatıldığını kaydetti. Dana, tüm hususi ve kamu okullarının su analizlerinin tekrardan yapılacağını ve her ay da yapılacağını belirtti.

“Sıhhat Bakanlığı’nın görevi gidip okullardaki depoları yıkamak değildir”

Müsteşar Kemal Deniz Dana’nın açıklamaları şöyleki:

“Biz depolardan bu numuneleri alırken, doğru sistem, okul idareleri tarafınca temizletildiği, kapaklarının kapatılmış olduğu ve öğrenciye hizmet verilebilecek şekilde tutulduğunu düşünüyoruz. Sıhhat Bakanlığı’nın görevi gidip okullardaki depoları yıkamak değildir. Buradaki asli vazife okul yönetimlerine aittir.

Biz bulgularımızı rapor şeklinde yazıp ilgili okul idaresine sunuyoruz ve bunun düzeltilmesini istiyoruz, 10 gün sonrasında yapılmış oldu mu, yapılmadı mı diye yeniden gidiyoruz.

Burada birini suçlama ya da hedef gösterme noktasında değilim fakat okul idareleri okullarımızı yeni eğitim yılına hazır tutmak zorundaydı. Tutulamadığı çıkan raporlardan oldukça net görülebiliyor.”

“Koli biçim bakterisinin üreme sebebi depoların kirliliği!..”

“Bu bulgular depolarımızın kirli olmasındandır, bunu daha ne kadar açık söyleyebilirim, 100’den fazla depodan alınan suyun analizi yapılmış oldu, bunun 60 küsuru temiz çıktı, kimisinde azca, kimisinde oldukça çıktı.

En oldukça çıkanda da nedenini biliyorum fakat açıklamak da istemiyorum…

Okul İdareleri depolarını temiz tutmak zorundadır, depo iyi mi temiz tutulur bir okulda yada evde, ilk olarak aslına bakarsan kapağının kapalı olması gerekir. Eğer bir okuldaki deponun kapağı kapalı değilse, bu deponun içine her şey girer. Koli biçim bakterisinin de üremesine en büyük niçin kirliliktir. Şimdi temizleniyor, eğer ana şebekeden meydana gelen bir problem var ise, yarın ondan sonraki gün çıkacak sonuçlarda bunun bu şekilde olmadığı da görülecek.

Depoların kirli olmasıdır en büyük niçin koli biçim bakterisinin üremesine, bulgumuz da budur… Lüzumlu özenin gösterilmemesinden…

Depolar incelendiğin kapaklarının açık olduğu görüldü. Aynı semtte, aynı şebekeden su alan iki okuldan birinin kirli, birinin temiz çıkmasını şebekeye bağlamak ne kadar insafsızlıktır, mevzuyu ne kadar saptırmaktır. ”

“Çocuklarımın kirli sularla ağzını yıkamasına benim iznim yok”

“Raporlar hangi okulda ne işe yaradığını ortaya koyacak. Bakan’ın uygun görürse bu tarz şeyleri da basınla paylaşırız. Benim kanaatim bu tarz şeyleri kamuoyu ile paylaşmaktır bundan dolayı benim de çocuklarım var, benim de çocuklarım okullara gidiyor. Çocuklarımın kirli sularla ağzını yıkamasına benim iznim yok. Benim iznim yoksa ben görevimi yapacağım, okul aile birliği de görevini meydana getirecek, okul müdürü de meydana getirecek, öteki kurumlar da meydana getirecek. Evlatlarımızın koli biçim bakterili su kullanmak durumunda bırakmaya hakkımız yoktur. Her şeyden ilkin bir veliyim, bir babayım ve buna iznim yoktur.

Her ay okullarımız denetlenecektir, görevini dikkatsizlik edenlerle ilgili de raporlar yazılacaktır. Lüzumlu tedbir alınmıyorsa depoları mühürlenecek, gerekirse okulları kapatılacak. Ben bir okul müdürü olsam okulum kapatılmasını istemezdim, lüzumlu önlemleri de alırdım.

Kesinlikle her ay bu okullarımız kantinleri, tuvaletleri ile de denetim edilecek ve raporları yazılacak.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.