DOLAR
32,2744
EURO
34,9744
ALTIN
2.447,11
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

‘Dini Dayatma’ya protesto

‘Dini Dayatma’ya protesto
19.12.2023 01:54
0
A+
A-

Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP), Baraka Kültür Merkezi, Bağımsızlık Yolu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, komiteden Meclis’e sevk edilen Din İşleri Dairesi (Değişim) Yasa Önerisi’ni, “dini anlayış dayatması olduğu” sebebi öne sürülerek protesto etti.

Söz mevzusu parti ve örgütlerin temsilcileri Cumhuriyet Meclisi önünde basına açıklamada bulunmuş oldu.

TDP Genel Sekreteri Asım İdris, kamuda köklü bir reforma gerekseme duyulduğunu sadece bu gerekseme dururken bir tek Din İşleri Dairesi’nin ele alınmasının TDP’yi rahatsız ettiğini, Meclise sevk edilen Yasa Tasarısı’nda da TDP’yi rahatsız eden pek oldukça madde bulunduğunu söylemiş oldu.

İdris, “(Yasa Önerisi) Gençliğin dönüştürülmesi çabalarının değişik bir varyasyonudur diye düşünüyoruz” dedi.

Mevcut Yasada bulunan “İslam dinini, Mustafa Kemal Atatürk devrimi ve ilkeleri ışığında, bağnazlık, gerici, istismarcı ve siyasal faaliyetler haricinde tutmak” ifadelerinin yasadan çıkarılmasının da kabul edilemez bulunduğunu kaydeden İdris, Tavsiyeler içinde Din İşleri Dairesi’nde, yazılı ve görsel programlar yapma yetkisi, Din İşleri Dairesi’nin etkinlik alanının genişletilmesi ve kadroların “oldukça yüksek seviyelere” çıkarılmasının bulunduğunu belirtti.

İdris, “(Din İşleri Dairesi) Bir Bakanlık seviyesine getiriliyor” dedi.

Tavsiyeler içinde, Din İşleri Dairesi’nin, Eğitim Bakanlığı’na Kuran Kursları düzenleme talebinde bulunması, bu talep yerine getirilmediği taktirde Din İşleri Dairesi’nin talepte bulunduğunu şeyi ifa edebilme yetkisinin bulunduğunu da kaydeden İdris, “Eğitim bakanlığını Kuran Kursları benzer biçimde oldukça mühim bir mevzuda bertaraf ediyor” dedi.

BATAK

Baraka Kültür Merkezi adına Mustafa Batak tarafınca okunan yazılı açıklamada, “Hem Anayasaya aykırı bir yasa yapılmakta hem de devletimizde yaşayan yerli yada göçmen fark etmeksizin burayı yurt edinmiş insanlara ve kültürümüze uymayan dışarıdan ithal din anlayışı dayatılmaktadır” denildi.

Yasa ile Kuran kurslarının yasal bir hale getirileceği, ufak yaşlarındaki evlatların “her türlü istismara açık olan kurslara gönderilmesinin yasal olarak önünün açılacağı” öne sürülen açıklamada, “18 yaş altı çocuklar için bu tür kurs düzenlenmesi yasak olmalı” denildi.

Açıklamada, “Bunlar, halkımızın yaşama biçimini beğenmeyen ve dini kültürümüzü yetersiz bularak bizlere dayatılan muhafazakarlaştırma, sünni islamlaştırma ve gericileştirme politikalarının bir yasada vücut bulmuş halidir” iddiasında bulunulmuş oldu.

ÖZBAHADIR

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eş Başkanı Tuncer Özbahadır ise, Anayasa’ya gore, Devlet’in değişik dinlere eşit mesafede olması icap ettiğinin belirtildiğini, din derslerinin Sünni İslam’ın dayatılması için kullanıldığını savundu.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) tarafınca hazırlanan, “okullarda öğrencilere yada velilere bir tercih hakkı sunmadan sünni mezhebine yönelik mecburi din eğitimi verildiğinin yer almış olduğu rapora” işaret eden Özbahadır, bu raporda, Anayasa’ya gore Devlet’in tüm dinlere eşit mesafede olması icap ettiğinin belirtildiğini kaydetti.

Özbahadır,”Yasa (önerileri) AKP’nin dayatmasıdır” dedi.

SELENGİN

KTOEÖS Genel Sekreteri Aziz Selengin de, bazı önerilerin Anayasa ve Ulusal Eğitim Yasası ile ciddi bir çelişkisi bulunduğunu, Ulusal Eğitim Yasası’nda eğitimde laikliğin esas bulunduğunun ifade edildiğini, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın bu mevzuda üstüne düşen görevi yapmadığını, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde lüzumlu denetimlerde bulunmadığını iddia etti.

Önerilerin, dini eğitimlerin Din İşleri Dairesi tarafınca düzenlenmesini getireceğini ileri devam eden Selengin, “Şu andaki yasa (önerisi) anayasaya aykırıdır” dedi.

KELEŞZADE

Bağımsızlık Yolu adına konuşan Mustafa Keleşzade ise, “(Yasadan) dini istismar ve gericiliğe karşı maddelerin çıkarılması rastlantı değildir. Bu yasa dini istismar ve gericiliğin önünü açan bir yasadır” dedi.

Keleşzade, “Yasa laikliğe karşı atılmış bir adımdır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.