DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

“Dünya eğitimde suni zekayı konuşurken biz, wc kağıdını konuşuyoruz”

07.11.2023 23:35
4
A+
A-
“Dünya eğitimde suni zekayı konuşurken biz, wc kağıdını konuşuyoruz”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Eğitim Komitesi, 3-4 Kasım tarihlerinde Girne’de “Beraber Yöneteceğiz Eğitim Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayın ilk gününde paneller gerçekleşti.

Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Yochka Anastasova, “AB Normları ve Küresel Bağlamda Mesleki Eğitim Iyi mi Geliştirilebilir? Girişimler Tavsiyeler” sunum gerçekleştirmiş oldu. Peşinden ise Salih Sarpten ‘in moderatörlüğünde, Prof. Dr. Ahmet Pehlivan ve Prof. Dr. Mehmet Çağlar’ın konuşmacı olarak katılmış olduğu “Eğitimin Yapı Taşları: Öncelikler, Problemler ve Çözüm Önerileri” başlıklı açık oturum düzenlendi.

Çalıştayın ilk günü, Prof. Dr. Abdurrahman Tanrıöğen, Prof. Dr. Şefika Mertkan ve Prof. Dr. Müfit Kömleksiz’in konuşmacı olarak katkı sağlamış olduğu “Yüksek Öğretimde Kalite Güvencesi” başlıklı paneliyle son buldu.

Çalıştayın ikinci gününde ise “Genel Eğitim Sisteminde Odaklanması Ihtiyaç duyulan En Mühim Temel Mevzular Nedir?”, “Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi İçin Neler Yapılmalıdır?”, “Tam Gün Eğitim Anlayışının Hayata Geçirilmesindeki Temel Esaslar Neler Olmalıdır?”, Yükseköğretim Kademesinde Yaşanmış olan ve Gelecekteki Yaşanması Olası Problemler Nedir? Iyi mi Hazırlıklı Olunmalıdır?” başlıklarıyla odak grup emek harcamaları düzenlendi.

Söz mevzusu çalıştaya CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Genel Yazman Asım Akansoy, CTP milletvekilleri, sivil cemiyet örgütü temsilcileri, akademisyenler ve fazlaca sayıda öğretmen de katıldı. 

Eğitim Çalıştayının başlangıcında konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, her mevzudan ilkin eğitimin konuşulması gerektiğine dikkat çekti ve uygarlığın temelinin eğitim bulunduğunu altını çizdi. CTP Eğitim Komitesi Başkanı Fide Kürşat da yapmış olduğu konuşmada, “Ortak akıl oluşturma, kalıcı ve rasyonel çözümlere yetişme ana hedeflerimizdir” dedi.

Meydana gelen çalıştayın netice raporlarının ise gelecek haftalarda kamuoyuyla paylaşılacağı da açıklandı.

 

Erhürman: Kaybettiğimiz her çocuk bir dünyadır

Eğitim Çalıştayının başlangıcında konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, çalıştayın fena bir döneme rastladığını kaydetti. “Eğitimden bahsediyorsak çocuklarımızdan, gençlerimizden ve geleceğimizden bahsediyoruz anlama gelir” diyen Erhürman, Filistin’de yaşamını kaybeden evlatları andı. Tufan Erhürman, “Dünyanın, uygarlıkla barbarlık arasındaki mücadelesini, maalesef barbarlık lehine bir süreç izlediği bir döneminde yaşamak zorunda bırakıldık. Filistinli çocuklar için yüreklerimiz yanmaya devam ediyor. Kaybettiğimiz her çocuk bir dünya kaybetmektir. Bir uygarlık yitimiyle de karşı karşıya olduğumuz endişesi içerisindeyim” ifadelerini kullandı. Ülkede eğitim başlığı altında konuşulmak zorunda kalınan örneklerden bahseden Erhürman, “Dünyaya bakmış olduğu vakit, ‘biz çocuklarımız adına bu tarz şeyleri mı konuşmak zorunda kalacağız?’ diye utanç duymak zorunda kalıyoruz. 2023’te okullarımızın fizyolojik koşullarını, konteyner eğitimi, wc kağıdının, temizlik malzemesinin okul aile birliği, yönetim mi yoksa bakanlık tarafınca sağlanacağını tartışmak zorunda kalıyoruz. Ana dili Türkçe olmayan evlatlarımızın sayısı karşısında ana dili Türkçe olanlara haksızlık yapıyor muyuz? Ana dili Türkçe olmayanlara aslına bakarsan haksızlık yapıyoruz. Öğretmenler, öğretim faaliyetini sürdürebilecek mi? Buradan da gelecekte ülkeye hizmet edecek evlatların çıkmasını bekliyoruz. Durum son aşama vahim” dedi.

 

“Çocuklarımız depreme dayanıklı olmayan okullarda eğitim görmek zorunda kalıyor”

Saptanan hedefler üstünde uzun uzun konuşulduğunu ve hepsinin buharlaştığını vurgulayan Erhürman, senelerdir ara eleman konusunu da konuştuklarını belirtti. Bu alandaki eksikliklerin büyüdüğüne dikkat çeken Erhürman, “Eğitimle ilgili her konuşan ara eleman ihtiyacının karşılanması için çalışmamız gerekiyor diyor. Son 10 yılda kamu meslek liselerine devam edenlerin oranı yüzde 32’den yüzde 29’a düşmüş. Niye bunu konuşuyoruz o vakit? Ne yapıyoruz?” diye sordu.  Erhürman, “Bunlar bizim bugün itibariyle konuşmak zorunda bırakıldıklarımız. Dünyanın o şekilde bir döneminden geçiyoruz ki yaşam fazlaca hızlanıyor. Dakika başı haber akıyor. Akan haberlere yetişme çabasıyla odaklanıp da çözüm üretmemiz ihtiyaç duyulan şeylerin geri plana düşmesiyle ilgili mesele yaşıyoruz. Konteyner sınıfların su altında kaldığını konuşmak zorunda kalıyoruz. İskele’de bir sınıfta 14 öğrencinin ana dili Türkçe olmadığını, 9 öğrencinin ana dili Türkçe bulunduğunu konuşuyoruz. CTP olarak aylardır bu tarz şeyleri dile getiriyoruz. Evlatlarımızın, depreme dayanıklı olmayan okul ve sınıflarda eğitim görmek zorunda kalmasını konuşuyoruz” dedi.

 

“Dünya eğitimde suni zekayı konuşurken biz, wc kağıdını konuşuyoruz”

Tufan Erhürman, “Günümüzde eğitim başlığı altında başka ülkelerde bunlar mı konuşuyor? Dünyada bunlar konuşulmuyor. Dünya bu tarz şeyleri konuşmuyorsa, dünya suni zekanın eğitimde kullanımını konuşurken, biz wc kağıdını konuşuyorsak, bizimle ‘çağdaş’ dediğimiz ülkelerin eğitim sistemleri arasındaki yar her dakika açılıyor anlama gelir. Rekabet edebilirliğimiz hakikaten karşılaştırılabilir olmaktan çıkacak anlama gelir. Bu bizim açımızdan son aşama kaygı deposudur” diye konuştu. Meydana gelen çalıştayla, “Gelecekte biz çocuklarımızı iyi mi yetiştirmek istiyoruz” konusunu ele almak istediklerinin altını çizen Erhürman, ölçme değerlendirme yöntemleriyle evlatlarımızın iyi mi bir eğitime mahkum bulunduğunu tartışmak istediklerini açıkladı. Erhürman, “Çoğumuz biliyoruz ki bugün 8 yaşlarında olan bir çocuk, gelecek yıldan itibaren tekrar 8 yaşlarında olmayacak. Bugün 8 yaşlarında olan çocuğa eğitim kanalıyla verecekleriniz, onun geleceğini şekillendirecek. O denli tehlikeli sonuç bir mevzudan bahsediyoruz aslına bakarsak. Eğitim o şekilde bir enstrüman ki evladı ‘vezir de eder rezil de eder’. Oldukca tehlikeli sonuç bir hata, çocuğun geleceğini mahvedebilir. Bu mevzu kim bilir öteki tüm konulardan fazlaca daha önemlidir. Ekonomiyi de ulaşımı da sağlığı da konuşacaksak, ilkin eğitimi konuşacağız. Uygarlığın temeli eğitimdir. Biz bu mevzuyu halletmediğimiz sürece, başka hiçbir mevzuyu halledemeyiz” diye ekledi.

 

Kürşat: Ortak akıl oluşturma, kalıcı ve rasyonel çözümlere yetişme ana hedeflerimizdir

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Fide Kürşat, ülkemizdeki eğitimin içinde bulunmuş olduğu durumdan bahsetti. Senelerdir okullara lüzumlu bütçenin ayrılmamasını eleştiren Kürşat, bundan dolayı okullara bir çivi bile çakılmadığını açıkladı. Artan nüfustan dolayı sınıfların yetersiz kaldığını vurgulayan Kürşat, son yıllarda artan Türkçe bilmeyen öğrenciler soruna da işaret etti. “Tam gün eğitime değil, tam gün kaosa geçtik” diyen Kürşat, ülkemizdeki eğitimde çağ dışı mevzuları ele alarak bir arpa boyu yol gitmeyen sorumsuz hükümetler karşısında tekrardan yol haritası çizmek için bir araya geldiklerini belirtti. Kürşat, “Değişimin, gelişmenin hızla yaygınlaştığı dönemde devletimizde eğitim sistemlerinin planlanamaması, eğitimde büyük kayıplara yol açmaktadır. Eğitimde senelerdir yaşanmış olan sorunlara ve çözümlerine odaklanacağımız, eğitimi beraber yöneteceğiz çalıştayını önemsiyoruz. Ortak akıl oluşturma, kalıcı ve rasyonel çözümlere yetişme ana hedeflerimizdir” dedi.

whatsapp-image-2023-11-07-at-10-29-29.jpeg

whatsapp-image-2023-11-07-at-10-29-33.jpeg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.