DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Eğitim günlük politikalar ile yönetilmeye çalışılıyor

Eğitim günlük politikalar ile yönetilmeye çalışılıyor
20.09.2023 19:00
5
A+
A-

 

 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS),  eğitimin günlük politikalarla yönetilmeye çalışıldığını savunarak, günlük politikalar yerine sendikalarla iş birliğine dayalı, saydam, topluma itimat verici informasyon paylaşımı ve sürdürülebilir planlamaya gerekseme bulunduğunu altını çizdi.
KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş,  Eğitim Enternasyonali tarafınca duyuru edilen 24 Ocak Internasyonal Eğitim Günü sebebiyle izahat yapmış oldu.
Maviş, bu şekilde bir günde eğitim hakkını dile getirmenin, ülkedeki ve dünyadaki karşı karşıya ve uzaktan eğitim problemlerine dikkat çekmenin tüm eğitim paydaşları için bir fırsat olacağını kaydetti.
Eğitim hakkının anayasa ile güvence altına alındığını vurgulayan Maviş, “Eğitim hakkı yasalardan ibaret olmamalı, kamusal, bilimsel, parasız ve laik ilkeler temelinde fırsat eşitliği yaratacak yatırımlarla desteklenmelidir” dedi.
Maviş, Eğitim Enternasyonali’nin geçen yıl eğitimde 5 temel problemi;  kamusal eğitime ayrılan bütçe yetersizliği ve özelleştirmeler; öğretmenlerin statüsü, istihdamı ve emek harcama koşullarının kötüleşmesi; sendikal haklar ve insan hakları ihlali ve eğitimcilerin politik gelişime dahil edilmesindeki isteksizlik; adaletsiz eğitim sistemleri, mültecilere, göçmenlere ve savunmasızlara karşı dışlama ve ayrımcılık yapma; iklim değişikliği eğitimi de dahil olmak suretiyle sürdürülebilir nitelikli eğitim ile alakalı fırsat eşitsizlikleri başlıklarında özetlediğine dikkat çekti.
Yaşanmış olan salgının, eğitimdeki bu beş temel mesele ile yüzleşmeye niçin bulunduğunu belirten Maviş, karşı karşıya eğitim ve uzaktan eğitimin sorunlarının sebebi olan bu beş temel mesele ile ilgili senelerden beri yapıcı adımlar atılmaması ve kamusal okullara yatırım yapılmaması sebebiyle eşitsizliklerin derinleştiğini söylemiş oldu.
Maviş, “Mart 2020’den beridir karşı karşıya yada uzaktan eğitim/öğretim faaliyetlerini sıhhatli bir halde organize etme noktasında edinim kazanılmasına karşın, eğitim günlük politikalar ile yönetilmeye çalışılıyor. Günlük politikalar yerine sendikalarla iş birliğine dayalı, saydam, topluma itimat verici informasyon paylaşımı ve sürdürülebilir planlamaya ihtiyacımız vardır” ifadelerini kullandı.
Sömestr tatili sonrası okulların açılmasıyla ilgili yaşanmış olan kargaşanın günlük politikaların en büyük örneklerinden biri bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Maviş, okulların açılmasıyla ilgili ve özelde Girne bölgesi için alınan kararın tamamen plansız bir halde alındığını , bölgede yaşayan halk ve bölge okullarına devam eden öğrencilerle bu okullarda vazife meydana getiren öğretmenler için anomaliler yarattığını ileri sürdü.

“Pandemi, sürdürülebilir eğitim politikası oluşturma gerekliliğini yaşayarak göstermiştir”

“Son 20 yılda hükümete gelmiş birçok parti Eğitim Bakanlığı’nda vazife almıştır. Ortaya konulmuş olan politikalar ‘yap-boz’dan öteye geçmemiştir. Yaşadığımız sorunların büyük bir kısmı siyasal istikrarsızlık ve kamusal eğitime yatırım eksikliğinden dolayıdır. Bu anlamda pandemi bizlere sürdürülebilir bir eğitim politikası oluşturma gerekliliğini yaşayarak göstermiştir.” diyen Maviş, pandemi periyodu nitelikli kamusal eğitim önerilerini şu şekilde sıraladı:

1-    “Eğitim Bilim Danışma Kurulu” oluşturulsun ve pandemi periyodu planlama, eğitim sendikaları, siyasal partiler ve akademisyenlerle beraber yapılsın. 
2-    Öğretmenler ve eğitim hizmetlileri öncelikli olarak aşılansın.
3-    Okullarda olay tespit edilmesi halinde aşama aşama iyi mi bir yol izleneceği topluma saydam bir halde izah edilsin. 
4-    Okulların karşı karşıya eğitime yada uzaktan eğitime hangi koşullarda, neye gore devam edeceği bir protokolle sabitlensin. 
5-    Sıhhat, güvenlik ve toplumsal mesafe ile ilgili kurallar okullar ve taşımacılık için bağlayıcı olsun, Temel Sıhhat Dairesi destek amaçlı denetimler yapsın.
6-    Okul Pandemi Kurullarına yetki ve bütçe verilsin.
7-    Kamusal okullar dışındaki eğitim/bakım kurumları devamlı denetlensin.
8-    Uzaktan eğitimin kesintisiz mümkün olabilmesi için ortaya koyduğumuz 16 maddelik bütünsel önerilerimiz dikkate alınsın. 
9-     Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim için üzerine düşeni mahalli kurulum sistemi ve mahalli eğitim programı kullanarak hayata geçirmelidir. Bu mevzuda başta DAÜ ve AÖA olmak suretiyle mahalli üniversitelerden destek alınsın.
10- Uzaktan öğretim, kamusal ve parasız eğitimin bir parçasıdır. Eğitim   Bakanlığı bunun sorumluluğunu ailelere yıkmamalı, parasız tablet ve parasız web erişim desteği vermelidir.
11- Karşı karşıya eğitim esas olandır. Okulların açık kalabilmesi ve virüsle açık bir halde savaşım edebilmek için okul dışı tüm ortamlar için yürekli kararlar üretilmeli, denetim yapılmalı ve ülkeye girişlerde karantina uygulaması devam etmelidir. 
Maviş, Internasyonal Eğitim Günü’nde hükümeti, kamusal eğitime, öğrencilere ve öğretmenlere yatırım hayata geçirmeye, tüm evlatların parasız nitelikli kamusal eğitim hakkını sağlamaya çağırdı, tüm öğretmen ve öğrencilerin sıhhatli ve güvenli bir ikinci dönem geçirmelerini diledi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.