DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Eğitimde ‘corona sancısı’

Eğitimde ‘corona sancısı’
20.09.2023 22:03
4
A+
A-

Kıbrıs’ın kuzeyi uzun bir aranın arkasından okulları açmaya hazırlanıyor. Eğitim ve Sıhhat Bakanlıkları’nın planlamasına bakılırsa, 1-14 Eylül içinde yapılması planlanan online eğitim sürecini takiben, karşı karşıya eğitim başlamış olacak. Hususi okullarda hazırlık periyodu neredeyse sona ermişken, devlet okullarında hazırlıklara ilişkin belirsizlik sürüyor. Her insanın değişik noktalardan yaklaştığı eğitim sorununda, hepimiz tek noktada birleşiyor: “Evlatların sağlığı”

 

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu: “Emek beş kat arttı, verimlilik beş kat düştü”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel: “Eğitim adına kaygı büyük”

 

Okul yetkilileri ne dedi?

 Yakın Doğu Okulları İlköğretim Eğitimi Başkanı Ertan Aligüllü: “Bir terslik durumunda bir senelik online eğitime hazırız”

Necat British Koleji Orta Öğretim Koordinatörü İdil Akçal: “Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın almış olduğu tüm kararlara uyuyoruz.”

 TED Şimal Kıbrıs Genel Koordinatörü Lisa Victoria Broomhead: “Kayıplar hem bilimsel nitelikli, hem ruhsal”

 English School of Kyrenia (ESK) Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Nevzat: “Evlatlarımızın sağlığı her şeyden mühim”

Yakın Doğu Okulları Lise Müdürü Asım İdris: “Tüm öğrencilere ders kitapları dağıtıldığı ve Yakın Doğu Okulları yeni eğitim-öğretim dönemine hazır”

Kıbrıs Tabiat Okulları Direktörü Orhan Süslü: “1 nesil yok oluyor, kimse bilincinde değil”

 

Aygün Bahar ÖKMEN

Kıbrıs’ın Kuzeyi uzun bir aranın arkasından okulları açmaya hazırlanıyor. Eğitim ve Sıhhat Bakanlıkları’nın planlamasına bakılırsa, 1-14 Eylül içinde yapılması planlanan online eğitim sürecini takiben, karşı karşıya eğitim başlamış olacak.

Hususi okullarda hazırlık periyodu neredeyse sona ermişken, devlet okullarında hazırlıklara ilişkin belirsizlik sürüyor. Her insanın değişik noktalardan yaklaştığı eğitim sorununda, hepimiz tek noktada birleşiyor: “Evlatların sağlığı”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu eğitime hazır olduklarını ve sendikaların onayını aldıklarını dile getirirken; KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, bütçelerin açıklanmadığını, alt yapı sorunları bulunduğunu, okulların karşı karşıya eğitime başlaması icap ettiğini sadece bunun cemiyet sağlığı ve bilimsel veriler göz ardı edilerek yapılamayacağını beyan etti.

Nazım Çavuşoğlu’nun açıklamalarına bakılırsa; devlet okullarında da tıpkı hususi okullarda olduğu benzer biçimde kurullar kurulacak ve denetim sağlanacak. Sadece Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel ateş ölçümleri dahil olmak suretiyle bu denetimlerin iyi mi sağlanacağını sorguluyor.

Devlet okulları ve hususi okullar arasındaki imkân farklılıkları, seyreltilmiş eğitim mevzusunda da kendini belli etti. Hususi okullar ek derslik açıp derslik nüfusunu düşürme yoluna giderken devlet okullarında %50-50 sistemi uygulanacak. Hususi okullar kendi sistemleri üstünden eğitim görürken, devlet okulları online ve uzaktan eğitim için devletin sunmuş olacağı platformları kullanacak.


 

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Çavuşoğlu:

“3+3 günü erişince tartışılacak”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “Çocuklarımız, eğitim hakkımız ne olacak tartışması 10 Mart’tan beri devam ediyor. Çocuklar eğitimden kopmasın diye online eğitimle başlanan ve uzaktan eğitimle desteklenen bu süreç belli bir noktaya kadar geldi ve okullar Haziran ayında kapanmış oldu. Okullar kapandıktan sonrasında, eğitim kayıplarının iyi mi telafi edilebileceği ile ilgili meydana getirilen tartışmalarına binaen, Haziran ayında hazırlamış olduğumuz bilimsel nitelikli takvimde bu tarz şeyleri ön görmüştük. Bu öngörülerimizin tespiti ve telafi süreci, 1 Eylül’de açılacak olan okullarla beraber planlanmıştı” açıklamasında bulunmuş oldu.

Diyalog TV’ye açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, 1 Eylül’e yaklaştıkça sorgu ve sorgulamaları artan velilerle ilgili olarak “Tüm çocuklar özelde, bir anne ve babanın çocuğudur fakat bizim tüm küçüklere karşı sorumluluğumuz var. Onları korumak bizim de görevimiz. Biz kendimizi tüm evlatların velisi olarak kabul ediyoruz” yorumunu yapmış oldu.

“Hazırlıklarımızı 3 şekilde yaptık”

Sözlerine, “Bu çerçevede biz eğitim açısından hazırlıklarımızı 3 şekilde yaptık. Mesela; 1 Eylül’de örgün eğitimi, karşı karşıya eğitimi başlatırsak, tamamen kayıplarımızı giderebilecek bir plan yaptık ve bıraktığımız yerden başlayacaktık. Bunun için de ortak ders planlarını ürettik ve ihtimaller içinde bir pandemi salgını karşısında okulların kapanması gündeme gelecek olursa; tüm okulların aynı seviyede kalması ve ileride onlara online olarak destek vermemiz gerekecekse bir seviye olması gerekecek anlamında bir hazırlık yaptık” şeklinde devam eden Çavuşoğlu, 1 Eylül’ün yaklaşmaya başlamasıyla beraber vakalarda artışlar görüldüğünü bundan dolayı başlangıçta seyreltilmiş eğitimin daha doğru olacağını beyan etti.

Seyreltilmiş eğitimin imkânı olan binalarda sınıfları çoğaltarak da yapılabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, talebe sayısı ve okul yapıları arasındaki farklılıklardan dolayı devlet okullarında sınıfları çoğaltma şansımızın olmadığını şundan dolayı bu şekilde bir sınıfın bulunmadığını vurgulayarak; bu durumda yapılması gerekenin öğrencileri seyreltebilmek için %50-50 katılım uygulanması bulunduğunu belirtti.

Aynı şeyin servisler de ilgilendiriyor olacağını söyleyen Çavuşoğlu’na bakılırsa, öğrenciler 1 gün öğretmenlerini görerek derslerine katılacak, ertesi gün proje ve ödevlerini yapmak suretiyle evde duracak; evde kalan öğrenciler yerine ise; bigün ilkin derse katılım sağlamayan %50 derse girecek ve bu şekilde karşı karşıya eğitimden kopulmamış olacak.

Hiçbir eğitim modelinin karşı karşıya eğitim modelinin yerini tutmayacağını ifade eden Çavuşoğlu; evlatların okula gelmediği günlerde de online destek eğitiminin devam edeceğini ön gördüğünü dile getirdi.

Sendikalarla da toplantı yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, 1 Eylül’de okulların açılması noktasında fikirlerini beyan ettiklerinde negatif bir tavırla karşılaşmadıklarını beyan etti. “Sendikalardan görüş alındı ve biz onlara, yapmak istediğimiz her şeyi tüm ayrıntıları ile anlattık” diyen Çavuşoğlu hijyen kurallarına uyulup uyulmayacağının artık münakaşaya açık bir mevzu olmadığının ve hijyen kurallarına aslına bakarsanız uyulacağının altını çizdi. Mevzuyla ilgili olarak “Sendikalara bu kurallara iyi mi uyacağımızı anlattık” dedi.

“Okullar açılmadıkça emeğin beş kat artıyor”

Öğretmenlerin üstüne düşen görevler mevzusunda da konuşmalar yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu; bununla ilgili bir kılavuz da çıkartmış olduklarını hatırlattı. Sıhhat Bakanı’nın bu toplantı arkasından ‘vakalar artıyor’ açıklaması yapması ile okulların derhal açılmasının doğru olamayacağını düşündüklerini söyleyen Çavuşoğlu; Sıhhat Bakanı ile yapmış oldukları toplantının arkasından, Sıhhat Bakanlığı’nın da onayı ile 1 Eylül’de online olarak ve 14 Eylül’de karşı karşıya eğitime başlanacağını beyan etti.

Okullar açılmadıkça emeğin beş kat arttığını ve verimliliğin beş kat düştüğünü dile getiren Eğitim Bakanı, uzaktan eğitim, online eğitim, senkron eğitim ve asenkron eğitim arasındaki farklara değindi; uzaktan eğitimin tv üstünden verilen eğitim bulunduğunu, online eğitimin bir ana sunucu üstünden sınıfla öğretmenin kurduğu iletişimle ve bilgisayar ya da tabletler üstünden yapıldığını, eğer öğretmen canlı olarak elektronik ortamda oluşan bir sınıfa ders veriyorsa kısaca canlı bir yazışma var ise senkron eğitim, ana sunucuya videoların yüklenmesi arkasından talebe bu tarz şeyleri izliyorsa asenkron eğitim olarak adlandırıldığını beyan etti.

Ders saatlerinde yapılabilecek değişimlerle ilgili olarak; okulların açılacağı süre içindeki salgın seyrine bakılırsa değişimlerin olabileceğini ifade eden Eğitim Bakanı; her okulun imkânlarının eşit olmadığını hatırlattı. Bu sebepten dolayı, her okulda bir pandemi kurulu kurularak; netice odaklı, öğrencilerin lehine, öğrencilerin eğitim hakkına katkı yapabilecek şekilde okul müdürlerine sınırsız yetki verildiğini beyan etti.

Diyalog Tv’de yapmış olduğu açıklamada, “Öğrencilerin 35 saatlik dersi var. Okulları dönüşümlü açmak noktasında mutabık kalmakla beraber, benim kanaatim okulları haftada 6 gün açmaktı. 3+3 şeklinde. Bu fikir destek görmedi deyip de önünü kapatmayalım. Bu mevzu masada duruyor. Günü vardığında tartışacağız” ifadelerini kullandı.

3+3 sistemi ile öğrencilerin 30 saat ders görebileceğinin, bunun da yalnızca 5 saatlik yitik demek bulunduğunun, böylelikle kaybın minimize edilebileceğinin altını çizen Çavuşoğlu; okulları ilkin dönüşümlü olarak açıp olay sayılarının iyi mi seyredeceğini izleyeceklerini dile getirdi. 3+3 sisteminde öğretmenlerin fedakârlığına gerekseme duyacaklarını altını çizdi.

“Eğer okulları açmayı başarırsak, okulda bulunma saat ve günlerini uzlaşı ile uzatabilir ve öğrencileri telafi edebiliriz. Her okul kendi imkân ve kabiliyetlerini en iyi şekilde kullanabilmesi için yönetim anlayışını yasal mevzuat çerçevesinde okul idarelerine verdik.”

Ilkin yaşam sonrasında eğitim hakkı diyen Bakan, bundan dolayı süreci yakından takip ettiklerini, evlatları eğitimden koparmamaya çalıştıklarını altını çizdi. Teknolojik alt yapının iki katına çıkması için ihale yaptıklarını sadece pandemi sebebi ile bu ihalelerin sekteye uğradığını söyleyen Bakan; online eğitimin fırsat eşitliği yaratmadığını dile getirdi.


 

KTOEÖS Başkanı Gökçebel:

“Yapılması ihtiyaç duyulan ön hazırlıklar hemen hemen bitmedi”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası adına açıklamalarda bulunan Sendika Başkanı Tahir Gökçebel, pek oldukca probleminin hemen hemen net bir yanıt bulmadığının altını çizerek artan vakalara vurgu yapmış oldu.

1 Eylül ile başlamış olacak olan online eğitim süreci için “Yapılması ihtiyaç duyulan öz hazırlıklar hemen hemen bitmedi” yorumunda bulunan Gökçebel, hijyen bütçesinden personele, insan kaynaklarından öteki işlere hazırlanmış bir bütçe bulunmadığını beyan etti. Sendikanın hesaplamalarına bakılırsa covid-19’a karşı alınması ihtiyaç duyulan hijyen önlemleri kapsamında okul başına ayırılması ihtiyaç duyulan bütçenin 30 bin TL bulunduğunu ifade eden Gökçebel, yabancı öğretmenlerin iyi mi geleceği, öğretmen ve küçüklere uygulanacak olan PCR testleri benzer biçimde mevzularda da cevaplanmamış pek oldukca sual bulunduğunu hatırlattı.

İnternet sisteminde sık sık çökmelerin yaşandığını da anımsatan Gökçebel, online eğitimde sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti. Pandemi Sürecinde Okullarda Alınacak Önlemler Kılavuzu çıkartan Eğitim Bakanlığı’nın bu kılavuzunda müfredat, uzaktan eğitim, taşımacılık benzer biçimde pek oldukca mevzunun belirsizlik taşıdığını dile getirdi.

Eğitim mevzusunda konuşulan pek oldukca şey olmasına rağmen hiçbir bütçenin konuşulmadığını bir kez daha anımsatan Gökçebel, karantinasız girişlerin ülkedeki olay sayısını arttırması ile evlatların ve öğretmenlerin de tehlikeye girdiğini; bu probleminin ivedilikle halledilmesi icap ettiğini beyan etti.

Bazı ülkelerin (Danimarka örneği ile) okulları açmak için disko ve barları kapattığını dile getiren Gökçebel, “Öncelik çocuklarımız olmalı. Uzaktan eğitim diye bir şey yoktur. Uzaktan sadece eğitim desteklenebilir. Eğitim adına kaygı büyük” şeklinde konuştu.

Risk grubundaki talebe ve öğretmenler hakkında hiçbir verinin de açıklanmadığını ifade eden Gökçebel, 24 Ağustos’ta meydana getirilen Öğretmenler Kurul Toplantısı’na Türkiye’den gelen bir öğretmenin de katıldığını ve bu kişinin ne süre geldiğine ya da PCR testine dair bir data bulunmadığını hatırlattı.

Bu devrin bizlere dünya yurttaşı yetiştirmenin önemini gösterdiğini ifade eden Gökçebel “Duyarlı, empati yapabilen, saygılı, hoşgörülü, dünya problemlerine kayıtsız kalmayan, egolarından arınmış, ortak dayanışmaya açık çocuklar yetiştirmeliyiz” şeklinde konuştu. Dayanışmanın öneminin altını çizdi.


 

 

Necat British Koleji Orta Öğretim Koordinatörü İdil Akçal:

“Tüm lüzumlu tedbirler alındı”

Necat British Koleji Orta Öğretim Koordinatörü İdil Akçal; yapmış olduğu açıklamada Eğitim Bakanlığı’nın almış olduğu tüm kararları uygulayacaklarını, sadece derslik sayılarının azca olmasından dolayı izin alabilmeleri halinde seyreltilmiş eğitim uygulamayacaklarını beyan etti.

Tüm lüzumlu tedbirlerin alındığını söyleyen Akçal, öğrencilerin büyük sınıflarda, tek kişilik sıralarda ve mesafeli bir halde eğitim göreceğini; öğrencilerin maske kullanacağını, servislerin, yiyecek saatlerinin ve teneffüslerin de pandemi dönemine uygun olarak tekrardan planlandığını dile getirdi. Online eğitimin Zoom ve Google uygulamaları üstünden gerçekleşeceğini ekledi.


 

TED Şimal Kıbrıs Genel Koordinatörü Lisa Victoria Broomhead:

“Öğrenciler yalnızca bilimsel nitelikli değil ruhsal kayıplara da uğradı”

TED Şimal Kıbrıs Genel Koordinatörü Lisa Victoria Broomhead, 1-14 Eylül içinde yapılacak olan online eğitimin, tüm TED okulları tarafınca kullanılan ve geçtiğimiz dönemde de yararlanılan k12.net üstünden devam edeceğini; veli iletişimi, not açıklamaları, ödevler, canlı dersler benzer biçimde pek oldukca işlemin bu sistem üstünden gerçekleştirileceğini beyan etti.

Eğitim süreci başlamadan ilkin tüm velileri toplumsal mesafe kurallarına uygun şekilde okulda ağırlamak ve bir oryantasyon emek vermesi ile sistemi anlatmak istediklerini dile getiren Broomhead, eğitim periyodunun başlamasının arkasından sabahları 3 saat canlı ders yayını (mevzu anlatımı) ve öğleden sonrasında 8 kişilik sınıflar halinde 3 saat online interaktif ders yayını yapacaklarını söylemiş oldu.

Sınıfların toplumsal mesafe kurallarına uygun boyutlarda bulunduğunu vurgulayan Broomhead, derslik sayılarını 20 talebe ile sınırladıklarını; gerekirse ek sınıflar açacaklarını beyan etti. Solunum saatleri hakkında konuşan Genel Koordinatör, öğrencilerin bu süreçte yalnızca bilimsel nitelikli değil ruhsal kayıplara da uğradığını ve bu tarz şeyleri da telafi etmek yönünde adımlar atmayı planladıklarını aktardı.

Bu süreçte her olasılık için planlar yaptıklarını, bilhassa anaokulu ve birinci sınıflar için bu devrin oldukca daha zorlayıcı bulunduğunu beyan etti. Bu sınıfların online eğitimle okula başlayamayacağının altını çizdi.

TED ailesi olarak resmi prosedürleri takip ettiklerinin de altını çizen Broomhead yemekhane düzenini de pandemiye uygun hale getirdiklerini, paketlerle verilecek olan çatal-bıçak ve kaşıkların sterilize sürecine kadar her şeyi takip ettiklerini beyan etti. Servislerde de dezenfekte ve maske kurallarının aynı şekilde geçerli olacağını ve toplumsal mesafenin korunması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ekledi.


 

English School of Kyrenia (ESK) Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Nevzat:

“Eğitim oldukca mühim sadece evlatlarımızın sağlığı daha mühim”

English School of Kyrenia (ESK) Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Nevzat, okulların açılması ve online eğitim sürecinden karşı karşıya eğitime geçiş süreci hakkında yapmış olduğu açıklamalarda “Dünyada mevcud ve kullandığımız bir sistem var; hybridlearning sistemi.

Öğrenciler bu şekilde sınıfta meydana getirilen tüm eğitimi takip edebilecek. Sıhhat problemi olup gelemeyen talebe de derslerinden geri kalmayacak. Bunun haricinde Zoom ve Noodle sistemlerini kullanıyoruz. Okulların açılması ve online eğitimin başlamasıyla bu üç sistemi kullanmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Seyreltilmiş eğitime katılmayacaklarını, sınıflarının kafi büyüklükte bulunduğunu ve sınıflardaki talebe sayısının azca bulunduğunu dile getiren Nevzat, gerekirse ek sınıflar da açabileceklerini beyan etti.

Bu süreçte çokça plan değişikliği yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Nevzat; “Eğitim oldukca mühim sadece evlatlarımızın sağlığı daha mühim” şeklinde konuştu.

Karşı karşıya eğitimin evlatların psikolojisi açısından da öneminin altını çizdi ve daha minik yaşlarındaki çocuklar için online eğitimin zorluklarını, bu yaş grubu çocuklarda hemen hemen eğitimin temellerinin atıldığını söyledi.

Eğitim Bakanlığı’nın dile getirmiş olduğu her şeyi uyguladıklarını ve ek önlemler aldıklarını ifade eden Nevzat; İngiltere okullarında alınan önlemleri de incelediklerini, lüzumlu olan her şeyi harmanlayarak değişik tedbirler aldıklarını altını çizdi.

Okulların giriş kapılarını ayırdıklarını ve her birine, bir defada 30 kişinin ateşini ölçebilen termal kameralar yerleştirdiklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı, yemekhanelere giriş çıkış kapılarını ayırdıklarını; personele PCR testleri uygulanacağını ve dış ülkelerden gelecek personel ya da öğrencileri yedi gün süresince ve PCR testi olmadan okula almayacaklarını da ekledi.


Kıbrıs Tabiat Okulları Direktörü Orhan Süslü:

 “Hiçbir online eğitim karşı karşıya eğitimin yerini tutmaz”

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Tabiat Okulları Direktörü Orhan Süslü, geçtiğimiz dönem 10 Mart’tan 15 Haziran’a kadar yapmış oldukları online eğitim sisteminden pozitif geri dönüşler aldıklarını, 1-14 Eylül aralığında da aynı şekilde devam edeceklerini deklare etti.

Hiçbir online eğitimin karşı karşıya eğitimin yerini tutmayacağını ifade eden Süslü, hususi okulların haiz oldukları maddi imkanlar çerçevesinde online eğitim benzer biçimde mevzularda devlet okullarına kıyasla daha talihli olduklarını dile getirdi.

Bir an ilkin karşı karşıya eğitimin başlamasını istediğini belirten Süslü, eğitimden yoksun kalan bir neslin yok olduğundan ve kimsenin bunun bilincinde olmayışından şikâyetçi. Süslü’ye bakılırsa ihtiyaç duyulan önlemler alınmalı ve karşı karşıya eğitim bir an ilkin başlamalı.

“Okullar, restoran ya da barlar benzer biçimde değildir. Kimin kime dokunduğunun, kimin girip çıktığının belli olmadı kamusal alanlardan değişik olarak okullarımızda her şeyin kaydı tutulmakta, evlatlarımızın sağlığı için ihtiyaç duyulan her şey bulunmaktadır. Eğitime öncelik verilmeli, eğitim sezonu kaçırılmamalıdır. Ülkemizin geleceğini düşünmeliyiz. Geleceğimiz, çocuklarımız, 3 günlük eğlencelerden daha önemlidir” şeklinde konuştu.

Online eğitim ve karşı karşıya eğitim hakkında da Kıbrıs Tabiat Okulları olarak alınan önlemleri aktaran Süslü, bu önlemler çerçevesinde derslik sandalyelerinden yemekhane sandalyelerine, hatta wc kabinlerine kadar numaralandırmaların yapıldığı, bu şekilde fizyolojik mesafenin korunması, temasın en aza indirilmesi ve birbiri ile temasta olan kişilerin kolay saptanabilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Online eğitimde e-doga sisteminin kullanılacağını ifade eden Süslü, Yandex depolama ve Microsoft Teams sistemlerinden de yardım alacaklarını söylemiş oldu. Aile ve okul işbirliğinin önemini vurgulayan Süslü, bu zamanda yaşanabilecek sorunları azaltmak adına ailelerle taahhütname imzalanacağını ve bu taahhütnamenin amacının aile içinde hasta biri olması halinde ailelerin bunu okula bildirmekle yükümlü olmaları yardımıyla virüsün yayılmasının engellenmesi bulunduğunu beyan etti.

Her bir giriş kapısının da numaralandırıldığının ve öğrencilerin değişik kapılardan içeri alınarak bir kapıdan giren talebe sayısının azaltılmasının hedeflendiğini aktaran Süslü, kapılardan girecek olan her insanın kayıt altına alınacağını, öğrencilerin ateş ölçerler ile ateşleri ölçülmeden içeri girmeyeceğini, teneffüsler için oyun alanlarının sınıflara bakılırsa ayrıldığını da dile getirdi.

65 yaş üstü velilerin kendi sağlıkları açısından okula alınmayacağını belirten Süslü, hiçbir velinin okul binasının içine alınmayacağının da altını çizdi. Süslü, evlatların okula bırakılması ve okuldan alınması mevzusunda da yorumlarda bulunmuş oldu. Evlatların yalnızca okula adı yazdırılan iki veli tarafınca okuldan alınıp okula bırakabileceğini söylemiş oldu.

Öğrencilerin maske yerine siperlik kullanacağını sadece yanlarında da istemeleri halinde kullanmak suretiyle maske getireceklerini söyleyen Süslü, devamlı dokunulabilecek her şeyi ortadan kaldırmaya çalıştıklarını beyan etti.

Süslü; “Su sebilleri için sebil odaları ayarlandı. Öğrenciler yanlarında su getirecek ve eğer suları biterse doldurmak için öğretmenlerinden yardım isteyecekler. Bu şekilde su sebillerine dokunan şahıs sayısını azaltmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Okul hemşirelerinin TUİK online derslerine katıldığını da bildiren Süslü, UNESCO Türk Standartları Enstitüsü ve Dünya Sıhhat Örgütü benzer biçimde kurumların okullarla ilgili kurallarını kendi okullarına uyarladıklarını da ekledi. Okul içinde her sabah toplanıp bundan önceki günü değerlendirecek ve hataları derslik derslik anlatacak bir sıhhat komitesi kurulduğunun altını çizdi.

Covid-19 önlemleri içinde devamsızlıkların takip edeni de yer aldı. Süslü, bu durumu; “Öksürdüğünü söyleyip okula gelmeyen ve doktora gitmeyen öğrenciler Sıhhat Bakanlığı ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bildirilecek” şeklinde örneklendirdi.

Süslü, yemekhane ve servis çalışanlarından de PCR testi isteyeceklerini, eldiven kullanımını yasakladıklarını, ellerin sık sık yıkanmasını istediklerini söylemiş oldu; maske kullanımının tüm personel için mecburi bulunduğunu beyan etti.

Süslü konuşmasını; “Bizlere okullar yarın açılıyor derlerse açarız. Hiçbir eksiğimiz yok. Eğitim dönemine hazırız” şeklinde sonlandırdı.


 

Yakın Doğu Okulları İlköğretim Eğitimi Başkanı Ertan Aligüllü:

“Bir terslik durumunda bir senelik online eğitime hazırız”

Bakanlığın açıklamaları arkasından her okulda olduğu benzer biçimde Yakın Doğu’da da hummalı emekler sürdürülüyor. Yakın Doğu Okulları İlköğretim Eğitimi Başkanı Ertan Aligüllü, geçtiğimiz dönem verilen online ve uzaktan eğitimler sonrasında bu döneme oldukca daha hazır olduklarını dile getirdi.

Tüm sınıflarla online eğitimin Google Classroom üstünde yapılacağını açıklayan Aligüllü, ödev ve emek harcama kağıtlarının Whatsapp yada Google Classroom üstünden gönderileceğini de ekledi.

Eğitimin karşı karşıya olmasını beklediklerini, sadece vakaların artması ve online ve uzaktan eğitimlere devam edilmesi durumunda tüm yılı online eğitim verebilecek şekilde programladıklarını ifade eden Aligüllü; 1-14 Eylül tarihleri içinde yapılacak olan online eğitimin ise bir geri besleme, hatırlatma içinde ne olduğu taşıyacağının altını çizdi.

Sınıfların %90’ı 20 kişinin altında olduğundan seyreltilmiş eğitime gitmeyeceklerini ifade eden Aligüllü, gerekmesi halinde sınıfları bölebileceklerini, bunun için kafi sayıda öğretmen ve sınıfları bulunduğunu da aktardı.

Solunum saatleri için okul bahçesini bölümlere ayıran Yakın Doğu Okulları, yemekhanelerde de değişik yiyecek saatleri hazırlamış ve yoğunluğun yaşanmaması için değişik programlar oluşturmuş durumda.

Öğrencilerin daha azca yüzey ve kişiyle temasını sağlamak amacı ile aynı sıra ve sandalyelerde oturacaklarını ifade eden Aligüllü, yemekhanede de, servislerde de aynı düzenin geçerli olacağını dile getirdi.

Personel için PCR testi düşündüklerini söyleyen Aligüllü, kişisel olarak her gün PCR testi yapılmasını sıhhat ve etik açıdan doğru bulmadığını aktardı.

Öğrenciler için maske ve siperin mecburi olacağını da dile getiren Aligüllü, öğrencilerin kendi maskeleri ile geleceklerini sadece maskenin okulda da temin edilebileceği yönünde ifadeler kullandı. Maskelerin değişiminin değişiklik noktalarında gerçekleşeceğinin ve maske değişirken el hijyeni kurallarına uyulacağının altını çizdi.

 


Yakın Doğu Okulları Lise Müdürü Asım İdris:

“Tüm öğrencilere ders kitapları dağıtıldığı ve Yakın Doğu Okulları yeni eğitim-öğretim dönemine hazır”

Yakın Doğu Lisesi’nde alınacak olan önlemleri ve online eğitimin iyi mi yapılacağını aktaran okul müdürü Asım İdris; ilk olarak online ve uzaktan eğitimin birbirinden ayrıldığının, online eğitimin çocukla öğretmen içinde interaktif ve canlı bir buluşma sağladığının altını çizdi. Uzaktan eğitimde öğrencinin yayınlanmış videolar üstünden dersler, takip ettiğini dile getirdi.

Geçen dönemde de uygulamak zorunda kaldıkları online ve uzaktan eğitim için hazır olduklarını ifade eden İdris, yeni kayıt döneminde okula gelen öğrencilere online eğitim hakkında bilgisiz kalmamaları için eğitim verildiğini; tüm öğrencilere ders kitaplarının dağıtıldığını ve Yakın Doğu Okulları’nın yeni eğitim-öğretim dönemine hazır bulunduğunu söylemiş oldu.

Okula giriş çıkışlar, derslik düzenleri, öğretmen-veli ve talebe temasları benzer biçimde pek oldukca mevzuyu içeren bir kitapçık hazırladıklarını ve kitapçığın kısa sürede velilere ve öğrencilere dağıtılacağını dile getiren İdris, ayakkabıların temizlenmesi için üstüne basılacak olan sıvıdan, el dezenfektanına kadar her şeyin hazır bulunduğunu beyan etti.

YKS ve GC ‘ye hazırlanan öğrencilerin bulunduğunun ve bu evlatların müfredatı verimli bir halde tamamları icap ettiğinin altını çizen İdris; “Bakanlığın bu mevzuda önümüzü açmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

  

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.