DOLAR
32,3387
EURO
34,8388
ALTIN
2.384,93
BIST
10.259,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Eğitimde ‘tamamlanmamış’ başlangıç

Eğitimde ‘tamamlanmamış’ başlangıç
12.09.2023 11:51
5
A+
A-

İlköğretimde eksiklikler:

  • İlköğretimde ‘minimum’ 300 öğretmen ihtiyacı var
  • 11 müdür, 14 de müdür muavini tamamlanmamış
  • Okulların %78’i hasarlı
  • Bina güvenliği açısından sıkıntılı okullar: Dikmen ilkokulu, Değirmenlik ilkokulu, Alaniçi İlkokulu, Yeniboğaziçi İlkokulu ve Karakol İlkokulu, Gaziköy İlkokulu, Çamlıbel İlkokulu, Çağlayan İlkokulu ve Konuklar İlkokulu

 

Ortaöğretimde eksikler:

  • Ortaöğretimde 402 öğretmen ihtiyacı var
  • 25 müdür, 3 de müdür muavini tamamlanmamış
  • Hasarlı bina sayısı 9’a terfi etti
  • Bina güvenliği açısından sıkıntılı okullar; Namık Kemal Lisesi, Dr. Fazıl Ufak Sanayi Meslek Lisesi, Cumhuriyet Lisesi, Erenköy Lisesi ve Güzelyurt Meslek Lisesi,  Çanakkale Ortaokulu, Canbulat Ortaokulu, Lefke Gazi Lisesi ve Lapta Yavuzlar Lisesi.

Serap ŞAHİN

Yeni eğitim ve öğretim yılı birçok sıkıntıyla açılmaya hazırlanıyor. İlk ve ortaöğretimde toplamda 702 öğretmen ihtiyacı, % 78 hasarlı bina sayısı, 39 müdür muavini ve 14 müdür ihtiyacı ile yeni döneme başlamış olacak.

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Tahir Gökçebel ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, yeni dönemde kaos yaşanacağını ve okulların şantiye alanına döneceğine vurgu yaparak hem de okulların tam gün eğitime hazır olmadığını da belirttiler.

Ortaöğretimde 402 öğretmen,25 müdür, 3 de müdür muavini eksikliği olduğuna işaret eden KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, “Öğretmenlere ders yükleri üstünde yük bindirmeye çalışılacağı da kesindir” ifadelerine yer verdi.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş de ilköğretimde şu an için toplamda 300 öğretmen ihtiyacı bulunduğunu sadece kayıtların tamamlanmasının peşinden bu ihtiyacın artabileceğini belirtti. Maviş, 11 müdür, 14 de müdür muavini eksiği bulunduğunu kaydetti.


KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel

“402 öğretmen ihtiyacı var”

Bakanlıkla meydana getirilen ilk tespitlerde haftalık ders programlarının 35 ve 38 saate nazaran hesaplandığını ve 252 öğretmen ihtiyacı belirlendiğini kaydeden KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, Eğitim Bakanlığı’nın ise haftalık ders programlarının 39 saate nazaran ve 200 öğretmen alımıyla ihtiyacı tamamlamak istediğini altını çizdi.

Gökçebel, “Bu ciddi bir kaostur. Öğretmen ihtiyaçlarının ciddi anlamda okullarda olacağı kati. Öğretmenlere ders yükleri üstünde yük bindirmeye çalışılacağı da kesindir. 39 saate çıkılması, ihtiyacı minimum yüzde 40 arttırır. 39 saate nazaran olması ihtiyaç duyulan 402 öğretmen ihtiyacıdır” dedi.

Gökçebel sözlerine şöyleki devam etti:

“Eğitim Bakanlığı, Kamu Hizmeti Komisyonu ve hükümet ciddi bir yolsuzluk yapıyor. İhtiyaçlar tespit edilerek münhal açılırdı. Bakanlık ihtiyacı da açıklamadı. Şimdi isimlere bakarak gereksinimler arttırılacak yada azaltılacak.”

 

“Hasarlı bina sayısı 9’a terfi etti”

Okullara finansman sağlanması amacıyla oluşturulan yasadaki komisyonda da vazife alan Gökçebel, “1 okulda 3 bina var ise 1 tanesi ne olursa olsun sıkıntılı. Bunların tamamı bitirilmedi. Raporu biten binalarla ilgili de hemen hemen işlem başlatılmadı” dedi.

Geçen yıl hasarlı bina sayısının 5 olduğuna işaret eden Gökçebel, bu yıl raporu tamamlanmış binalarla bu sayının 9’a yükseldiğini kaydetti. Testlerin devam ettiğini ve hasarlı binaların artarak devam ettiğini vurgulayan Gökçebel, “Başlamış olacak işlemlerle beraber okullar şantiye alanına dönecek” dedi.

Gökçebel, geçen yıl eğitime başlayamayan Namık Kemal Lisesi, Dr. Fazıl Ufak Sanayi Meslek Lisesi, Cumhuriyet Lisesi, Erenköy Lisesi ve Güzelyurt Meslek Lisesi’ne  vizelerden sonrasında Çanakkale Ortaokulu, Canbulat Ortaokulu, Lefke Gazi Lisesi ve Lapta Yavuzlar Lisesi’nin de dahil olarak sayının 9’a yükseldiğini söylemiş oldu.

 

“Müdür ve müdür muavini nakilleri de yapılmadı”

Müdür ve müdür muavini nakillerinin de yapılmadığını kaydeden Gökçebel, “Ortalama 25 müdür muavini, 3 de müdür tamamlanmamış var. Bakanlık yasaya nazaran bu nakilleri yapmak zorunda” dedi.

 

“Eğitim bakanının bu işi bırakıp torun bakması lazım”

Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl tam gün eğitime geçileceğini söylediğini belirten Tahir Gökçebel, “Bakanlık taşımacılığı hazırlamadı, okulların yapısı belli, başlamış olacak olsa bile her okul şantiye alanı, güvenlik problemleri hat safhada, hususi eğitim öğrencilerinin, Türkçe bilmeyen öğrencilerin, nüfusun arttığı bir dönemde tamamen kantin yetersizlikleri ile beslenme sıkıntılarının da yaşanacağı, oturma alanlarının olmadığı okul yapıları içinde bu yıl tam güne başlayacakmış. Eğitim Bakanı beynimizle dalga geçiyor, eğitim bakanının eğitim gailesi yoktur. Bana nazaran eğitim bakanının bigün bile orada oturması sakıncalıdır. Bu işi bırakıp torun bakması lazım. İstifa etmeli” şeklinde konuştu.


Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş:

“İlköğretimde 300 öğretmen ihtiyacı”

İlkokul ve okul öncesinin öğretmen ihtiyacının toplamda 300 olduğuna işaret eden KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, bunların 3 de 1’inin kamu hizmeti komisyonu tarafınca,3 de 2’nin de Eğitim Bakanlığı tarafınca geçici vazife vermek suretiyle değişik branşlardaki öğretmenler tarafınca sağlanacağını kaydetti.

İlk etapta 10 tane Ruhsal Danışman ve Rehber öğretmen, 10 tane de Hususi Eğitim öğretmeni ihtiyacının belirlendiğine işaret eden Burak Maviş, “Bu ihtiyacın yalnız bir kısmı. Belirli bir nüfusu olan her okula rehber öğretmeni ihtiyacı var ve 110 tane okulumuz var. Bazı okullarda öğretmen yardımcısına da gereksinim var. Okullarda kadrolu hademelere gereksinim var. Taşeron sistemden gelenler daha uzun saatlerde ve düşük maaşa vazife alıyorlar ve yazları okullarda bulunmuyorlar. Geçmiş dönemlerde kriminal vakalara karışmış hademe vakaları ile de karşı karşıya kaldık” şeklinde konuştu.

Okul güvenliği noktasında okullarda bekçi ihtiyacı olduğuna da işaret eden Maviş, şu ifadelere yer verdi:

“Okulların daha güvenli hale gelmesi için buna gereksinim var. Kamera sisteminin de yetersiz bulunduğunu görüyoruz. Bekçi, yazman alımları ile ilgili de okul nüfuslarına nazaran yatırım yapılmalı.”

 

“11 müdür, 14 müdür muavini eksiği var”

11 müdür, 14 de müdür muavini eksikliği olduğuna vurgu icra eden Maviş, bu rakamların kayıtlar tamamlandıktan sonrasında nüfus artışıyla artabileceğini söylemiş oldu.

Bakanlığın eğitimde süreyi uzatma noktasına olduğuna vurgu icra eden Genel Yazman Burak Maviş,

“Beslenme ve hijyen açısından ciddi sıkıntılar yaşanacak. Eğitimde süreyi uzatma noktasında koşullar uygun değil. Eğitim bakanlığı bu mevzuda da bir kuruş yatırım yapmadı” dedi.

 

“Okulların % 78’i hasarlı”

Ortaokul ve ilkokullarda okulların %78’inin hasarlı olduğuna dikkat çeken KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, “Bu hasarlı okullar zelzele tehlikesi ile karşı karşıya olan okullar” dedi.

Okulların içindeki bazı binaların yıkılıp tekrardan yapılması gerektiğine işaret eden Maviş, ağır hasarlı okulları şöyleki sıraladı:

Dikmen ilkokulu, Değirmenlik ilkokulu, Alaniçi İlkokulu, Yeniboğaziçi İlkokulu ve Karakol İlkokulu.

Bu okulların geçen yıldan belirlendiğini söyleyen Maviş sözlerine şöyleki devam etti:

 “Değirmenlik ilkokulunun hasarlı binası yıkıldı, 2 konteynır derslik koyuldu. Zamanı bina ile ilgili de güçlendirme yapılacak. Güçlendirme ile ilgili ihale aşamasına daha gelinmedi. Karakol İlkokulu’nda, 5 tane bloğun tekrardan yıkılıp yapılması sonucu var. Okulda 4 tane konteynır sınıf vardı. Eğitim Bakanlığı 2-3 tane daha sınıf koyacak ve eğitim bu şekilde devam edecek. Okulun yarısı kullanılmayacak şantiyeye dönecek.”

Dikmen İlkokulu’nda zamanı binaya daha dokunulmadığını belirten Maviş, “Daha ilkin 2 konteynır konulmuştu dersler onlarda devam edilecek. Alaniçi’ne daha müdahale yapılmadı. Orada da bazı sınıflar kullanılmıyor. Yeniboğaziçi İlkokulu’nun yapımını da hayırsever gezim şirketi üstlendi. Okulun arkasına yeni bir bina yapılmış oldu. Yıkılması ihtiyaç duyulan bina da güçlendirilecek” şeklinde konuştu.

Maviş sözlerine şöyleki devam etti:

“Gaziköy İlkokulu, Çamlıbel İlkokulu, Çağlayan İlkokulu ve Konuklar İlkokulu ile ilgili ağır hasar verileri geldi. Bunlarla ilgili tekrardan yıkım mı yoksa kapsamlı güçlendirme yapılacağı mevzusunda toplantı ile karar verilecek.

Yenierenköy ilkokulu, Canbulat İlkokulu, Kozanköy ilkokulu ve Konuklar ilkokullarıyla ilgili de dosyalar gelecek.

Bakanlar kurulunun resmi gazetede yayınladığı okullar da var. Tadilat isteyen okullar, güçlendirme yapılacak diye geçmiş dönemdeki haliyle bırakıldı. Şimdi okullar sıraya girecek. Belli bir süre aşamasında güçlendirilmesi yada tekrardan yapılması ihtiyaç duyulan okullarda öğrenciler içinde olacak ve zelzele olursa yıkılacak dedikleri binalardan bahsediyoruz.”

yd-destek-gorseli-2-20230911101911.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.