DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

“Ezberci temelde eğitim, sorgulamayan talebe”

“Ezberci temelde eğitim, sorgulamayan talebe”
19.09.2023 03:21
4
A+
A-

Ayşe GÜLER

‘Alt yapı’, ‘kalite’, ‘noksan öğretmen’ sorunlarıyla gündemden düşmeyen eğitimde yaşanmış olan sıkıntılar, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) tarafınca hazırlanan ‘Ekonomik ve Toplumsal Görünüm’ kitapçığına yansıdı.
DPÖ’nün detaylı çalışmasında; eğitim sisteminin kolej ve üniversite sınavları metodundan dolayı ezberci temele oturmuş olduğu vurgulandı.
Öğrencilerin yeteri kadar düşünmeyen, sorgulamayan bir yapıya kavuştuğuna dikkat çekildi, eğitimdeki başarının yalnız sınavların neticesi ile değerlendirildiği kaydedildi.
Okulların alt yapılarında yetersizlik yaşandığı, sınıfların kalabalık olduğu çalışmada yer aldı.
DPÖ, ortaokullarda okuma ve yazma da zorluk çeken talebe sayısında artış bulunduğunu da belirledi, hususi ders-not ilişkisinin eğitimi negatif yönde etkilediğine değindi.
Eğitimdeki sorunlarla ilgili değerlendirmede bulunan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, seçmeci yarışmacı imtihan anlayışı ile korkulu rant yaratıldığını açıkladı.
KTOEÖS Başkanı Selma Fiil ise ‘seçmeci, elemeci’ sistemden yönlendirici eğitime geçilmesi icap ettiğini dile getirerek, 2014 Eğitim Şurası kararlarının hayata geçirilmesinin koşul bulunduğunu söylemiş oldu.

 

DPÖ ÇALIŞMASINDAN:

  • Eğitim sistemi kolej ve üniversite sınavları metodundan dolayı ezberci temele oturdu.
  • Öğrenciler yeteri kadar düşünmeyen, sorgulamayan bir yapıya kavuştu.
  • Okulların alt yapısı yetersiz, sınıflar kalabalık…
  • Ortaokullarda okuma ve yazma da zorluk çeken talebe sayısında artış yaşanıyor.
  • Hususi ders-not ilişkisi eğitimi negatif yönde etkiliyor.
  • Yükseköğrenimle ilgili Strateji Planı eksikliği bulunuyor.
  • YÖDAK modern ölçü ve gereksinimlere karşılık verecek niteliklere kavuşturulamadı.

 

Problemler, sıkıntılar:

Çalışmada; eğitim sisteminin kolej ve üniversite sınavları metodundan dolayı ezberci temele oturmuş olduğu vurgulandı.
Öğrencilerin yeteri kadar düşünmeyen, sorgulamayan bir yapıya kavuştuğuna dikkat çekildi.

“Başarı yalnız imtihan ile değerlendiriliyor”

Eğitim sisteminin ilköğretimde kolejlere, orta öğretimde ise üniversitelere girişe endekslendiği, başarının yalnız bu sınavların neticesi ile değerlendirildiğine dikkat çekildi.

“Sınıflarda talebe sayısı fazla”

Sınıflardaki talebe fazlalığının büyük mesele olduğu, eğitimin standardını negatif yönde etkilediği ifade edildi.
Bazı ortaöğretim kurumlarında Fizik, Kimya, Biyoloji ve Fen Bilimleri Laboratuvarı’nın yetersiz olduğu ya da asla olmadığına değinildi.
Mevcut laboratuvarlarda ise araç-gereç eksikliği bulunmuş olduğu açıklandı.

“Müfettiş sayısı yetersiz, denetim zorlaşıyor”

Ulusal Eğitim, Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu’nda vazife meydana getiren müfettiş sayısının yetersiz olmasının okulların denetimini zorlaştırdığı ifade edildi.
Ek olarak hususi ders-not ilişkisinin eğitimi negatif yönde etkilediğine dikkat çekildi.

“Ortaokullarda okuma ve yazma da zorluk çeken talebe sayısında artış”

Eğitimde, bazı okul binalarının artan talebe potansiyeline yanıt verebilecek standart ve düzeyde olmadığına da yer verildi.
Ortaokullarda okuma ve yazma da zorluk çeken talebe sayısında artış olduğu çalışmada yer aldı.
Orta öğretimde okutulan derslerin seçimi, hedefleri ve içinde ne olduğu sistemin amaçlarından ve talebe gereksinimlerinden oldukca öğrencilerin yükseköğrenime hazırlanması gerektiği varsayımına bakılırsa informasyon aktarma şeklinde görülmektedir.

“Döner ana para işleri arzu edilen düzeyde değil”

Öte taraftan Meslek Liseleri’nde teknolojiye uygun aygıt ile vasıta ve gereçlerin artırılması gerektiği açıklandı.
Çalışmada, döner sermayeli atölyeler ile okullardaki döner ana para işlerinin arzu edilen düzeyde olmadığına değinildi.
Gerek hususi eğitim, gerekse öteki kurumlarda küçüklere daha geniş oyun alanları ayrılmasının mühim olduğu, köy hanım kurslarının, kadro azlığı ve kurs merkezi olmaması sebebiyle geniş olarak yapılamadığı da açıklandı.

“YÖDAK, modern yapıya kavuşturulamadı”

Yükseköğrenimle ilgili bir Strateji Planı eksikliği bulunmuş olduğu Çalışmada; YÖDAK’ın modern ölçü ve gereksinimlere karşılık verecek niteliklere kavuşturulamadığına dikkat çekildi.
Üniversiteler ile mahalli yönetimlerin, öğrencilere yönelik ulaşım, kültür sanat ve sportif etkinlikler şeklinde mevzularda işbirliklerinin yetersiz olduğu da çalışmada yer aldı.

 


 

EĞİTİM SENDİKALARI NE DÜŞÜNÜYOR?

 

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil:
“Eğitim, öğretmenin vicdanı ile baş başa kaldı”

Eğitime ayrılan bütçenin dengeli olmadığını belirten KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Eğitim Bakanlığı’nın merkez yapısında da sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.
Elcil, eğitimin öğretmenin vicdanı ile baş başa kaldığını söyleyerek, bu alanda denetim eksikliği yaşandığını aktardı.
Eğitimde seçmeci yarışmacı imtihan anlayışı bulunduğunu belirten Elcil, bu düzenleme ile korkulu rant yaratıldığını açıkladı.
Elcil, öğretmenlerin yetiştirilmesinde de sıkıntılar bulunduğunu söyleyerek, “Niteliklerin artırılması, hizmet içi eğitimlerin çoğaltılması mühim…” dedi.
1974’ten bugüne 25 okul yapıldığını, birçok okulun halen Kıbrıslı Rumlardan kalan binaları kullandığını belirten Elcil, sınıfların oldukça kalabalık bulunduğunu, İskele’de Şht İlker Karter İlkokulu’nda 13 ülkeden gelen talebe bulunduğunu dile getirdi.

 

KTOEÖS Başkanı Selma Fiil:
“Seçmeci, elemeci değil, yönlendirici eğitime geçilmeli”

KTOEÖS Başkanı Selma Fiil, ‘seçmeci, elemeci’ sistemden yönlendirici eğitime geçilmesi icap ettiğini dile getirerek, 2014 Eğitim Şurası kararlarının hayata geçirilmesinin koşul bulunduğunu söylemiş oldu.
Eğitimde dershanelerin teşvik edici noktaya getirildiğini de belirten Fiil, okulların alt yapılarının yetersiz, sınıfların ise kalabalık bulunduğunu söylemiş oldu.
Fiil, nüfusun her yıl arttığını, bu yüzden eğitimde planlama yapılamadığını açıkladı.
Eğitim Bakanlığı bünyesindeki denetmen sayısının noksan bulunduğunu, okullara meydana getirilen denetimlerin yetersiz bulunduğunu belirten Fiil, müfredatlarla ilgili sorunların da yaşandığını söylemiş oldu.
Fiil, “ Türkiye ile paralel eğitim sistemi var. Eğitim Yasası’nın 22. maddesinin düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
Bilhassa okuma-yazma mevzusunda sorun yaşanmasını kalabalık sınıflara bağlayan Fiil, hem de yabancı uyruklu öğrencilere oryantasyon düzenlenmesi icap ettiğini kaydetti.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181129135432.jpg

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.