DOLAR
32,3075
EURO
34,9694
ALTIN
2.445,13
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Gerçek nüfus bilinmiyor

Gerçek nüfus bilinmiyor
12.09.2023 03:38
2
A+
A-

Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, haziran ayında okullarda kayıtların yapıldığını sadece gerçek kayıtları kimsenin bilmediğini belirterek, “Eylül ayında kayıtlar başka türlü geliyor. Ansızın fazlaca daha çok sayıya ulaşılıyor. Bu şekilde kontrolsüz yapı olmaz” dedi. 
Verilerin ciddi şekilde ele alınması icap ettiğini vurgulayan Özyiğit, “Üniversiteler başta olmak suretiyle eğitimi ciddi şekilde ele almak zorundayız. Gerçekçi nüfus yapısı ortaya konmazsa hiçbir planlama gerçekçi olmaz” şeklinde konuştu.
Ülkede diplomalı işsizler ya da alanları haricinde çalışmak zorunda olan gençler bulunduğunu söyleyen Özyiğit, “Gençlerin bazıları yaşları ilerlemesine karşın hala daha ana baba eline bakıyor, bundan da utanç duyuyor. Aslına bakarsak bu utanç onların değil, toplumun utancıdır. Maalesef bu gençler yüzleri kızararak valizlerini alıp ülkeden gitmek zorunda kalıyor. Böylesi bir ortam bizi bir tek kahreder” dedi.
DPÖ Müsteşarlığı tarafınca hazırlanan 2018-2020 sürecini kapsayan Orta Vadeli Program Taslağı’nın Açık Öğretim Fakültesi Konuşma salonunda meydana getirilen Toplumsal ve Ekonomik Konsey toplantısında konuşan Özyiğit, eğitimle ilgili açıklamalarda bulunmuş oldu.

“VERİLERİ CİDDİ ŞEKİLDE ELE ALMAMIZ GEREK…GERÇEK NÜFUS YAPISI ORTAYA KONMALI”

Geçtiğimiz ders yılı başlangıcında bilhassa Girne’de öğrencilerin okula gidemediğini, Maliye Bakanı Denktaş’ın girişimiyle probleminin çözüldüğünü anımsatan Cemal Özyiğit, eğitim mevzusunda yaşanmış olan öteki sorunlara da şu şekilde değindi:
“Haziran ayında okullarda kayıtlar yapılıyor sadece gerçekçi kayıtları kimsenin bilmiyor. Eylül ayında kayıtlar başka türlü geliyor. Ansızın fazlaca daha çok sayıya ulaşılıyor. Bu şekilde kontrolsüz yapı olmaz. Verileri ciddi şekilde ele almamız gerek.  En mühim şey elimizdeki veriler. Ciddi planlama yapmak, geleceği doğru şekillendirmek istiyorsak elimize ne var, neye gereksinim var, hangi alanda gereksinim fazlalığı var bu tarz şeyleri açık yüreklilikle ortaya koymalıyız. Bu ülkede maalesef gerçek nüfusu kimse bilmedi. Gerçekçi nüfus yapısı ortaya konmazsa hiçbir planlama gerçekçi olmaz.”
Bakan Özyiğit, hükümet olarak yılsonundan ilkin nüfus sayımını programa aldıklarını anımsattı.

“EĞİTİME SEKTÖR OLARAK BAKMAK CİDDİ YANILGI”
 

Eğitimi sektör olarak görmediğini de belirten Bakan Özyiğit, “Bugüne dek eğitime sektör gözüyle bakıldı. ‘Üniversite sayımız, talebe sayımız artsın, ulusal gelire katkısı olsun’ denildi. Vakaya bir tek bu gözle bakarsak ciddi bir yanılgıya düşeriz” dedi.
Yurt dışından gelen öğrencilerin elbet ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını belirten Özyiğit, “Öğrencilerin ülkemizdeki yaşayışları, toplumsal ilişkiler, eğitimlerinin kalitesi ve ülkelerine döndüklerinde üstlenecekleri görevler bizim tanıtımımız için fazlaca mühim” şeklinde konuştu.
Hangi bölümlerin devamlı gereksinim fazlası mezun verdiğini konuştuklarını, teşviklerin ve bursların kısıtlandığını ifade eden Özyiğit, ihtiyaçlı alanlara yönlendirme yapıldığını belirtti. 
Ülkede diplomalı işsizler ya da alanları haricinde çalışmak zorunda olan gençler bulunduğunu söyleyen Özyiğit, “Gençlerin bazıları yaşları ilerlemesine karşın hala daha ana baba eline bakıyor, bundan da utanç duyuyor. Aslına bakarsak bu utanç onların değil, toplumun utancıdır. Maalesef bu gençler yüzleri kızararak valizlerini alıp ülkeden gitmek zorunda kalıyor. Böylesi bir ortam bizi bir tek kahreder” dedi.
 

“ÜNİVERSİTELER BAŞTA OLMAK ÜZERE EĞİTİMİ CİDDİ ŞEKİLDE ELE ALMALIYIZ”
 

Eğitimi doğru şekillendirmenin boyunlarının borcu bulunduğunu kaydeden Bakan, Ankara’daki temaslarına da işaret ederek, “Üniversiteler başta olmak suretiyle eğitimi ciddi şekilde ele almak, masaya yatırmak zorundayız” şeklinde konuştu.
İş çevrelerinden “nitelikli eleman yok” benzer biçimde şikayetler aldıklarını belirten, bu çevrelerin önceleri Türkiye şimdilerde ise Uzakdoğu’dan çalışan getirdiğini belirten Özyiğit, “Bizim de herkesi üniversite mezunu yapma sevdamız yüzünden fazlaca ciddi eksikliklerimiz oluyor” dedi.
Bazı ekonomik örgütlerin de mevzuya el attığını belirten Eğitim Bakanı, nitelikli eleman yetiştirilmesinin öncelikli hedeflerinden bulunduğunu anımsattı.
Özyiğit, “Eğitimde meydana getirecek fazlaca şey var. Verilere acilen ihtiyacımız var” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.