DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Güzelyurt Özgürlük İlkokulu’nda gerginlik

Güzelyurt Özgürlük İlkokulu’nda gerginlik
19.08.2023 03:37
7
A+
A-

Güzelyurt Özgürlük İlkokulu’nda ‘okul içi hususi ders’ mevzusunda öğretmenlerin gruplaşması son birkaç senedir gerginliğe niçin olurken, ‘öğretmen nakliyle’ tansiyonun iyice gerildiği iddia edildi. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Eğitim Bakanlığı’nın bu mevzuyu bir an ilkin çözmesi icap ettiğini belirtti. 

 

Fehime ALASYA

2018 senesinde adı çeşitli iddialara karışan Güzelyurt’ta bulunan Güzelyurt Özgürlük İlkokulu bu yıl da okul zili çalmadan gerginlikle adından söz ettirdi.

Güzelyurt Özgürlük İlkokulu’nda geçmiş yıllarda ortaya çıkan ‘okul içi hususi ders’ mevzusunda tartışmalarâ adı karışan ve başka okula gönderilen bir öğretmenin tekrardan Özgürlük İlkokulu’na naklinin çıkması tedirginliğe niçin oldu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, okuldaki tedirginliğin yalnız öğretmen nakliyle değil, geçmiş yıllardan günümüze gelen ‘hususi ders’ mevzusunda öğretmenlerin gruplaşması sebebiyle var bulunduğunu belirtti.

Elcil, Eğitim Bakanlığı’nın vakaya ciddi şekilde eğilmesi ve huzursuzluğun ortadan kaldırılması icap ettiğini açıkladı.  

Sıkıntının 2, 3 senedir sürdüğünü özetleyen Elcil, Bakanlığın geçtiğimiz yıl soruşturma başlattığını, soruşturmanın tamamlanarak Savcılığa gönderildiğini buna rağmen Eğitim Bakanlığı’nda görevli Denetleme, Değerlendirme Kurulu Başkanı Havva Dağsever’in dosyayı kaybederek vakası kapatmaya çalıştığını iddia etti.

Elcil: “Okulda uzun süre tamamen koleje hazırlık emek harcaması yürütüldü, öğretmenler iki gruba ayrıldı. Bu gerginlik okul müdürü ile bazı öğretmenler arasına da yansıdı. Soruşturma ise tamamlandı, Savcılığa gönderildi fakat Havva Dağsever vakası kapatmaya uğraştı”

Havva Dağsever vakası kapatmaya uğraştı”

Sürecin iyi mi başladığını özetleyen Elcil, “Özgürlük İlkokulu’nda senelerdir evlere yansımayan ve okulda devam eden bir hususi ders süreci işliyor. Bu Bakanlık izni ile oluşturulan bir durumdur. Özgürlük İlkokulu’nda nu mevzu yanlış noktaya sürüklendi. Burada Kemal Dürüst’ün bakanlığı döneminde okula meydana getirilen bir ekip ayrıcalıklı yatırımlarla okulun ders düzenlemeleri adeta dershane durumuna geldi. Türkçe, Matematik derslerini birer öğretmen vermeye başladı. Okulda uzun süre tamamen koleje hazırlık emek harcaması yürütüldü. Bu mevzu okul içinde de tartışıldı. Bu durum 4’lü hükümet döneminde düzeltildi. Fakat öğretmenler iki gruba ayrıldı.

Bu iki öğretmenlerden biri ders veren, diğeri verilmesine karşı çıkan öğretmendi. Bu gerginlik okul müdürü ile bazı öğretmenler arasına da yansıdı.

Vaka 2, 3 yıllıktı fakat Bakanlık geçtiğimiz yıl Eylül’de soruşturma başlattı. İki öğretmen ve okul müdürüne soruşturma açıldı. Müdür emekli oldu. Soruşturma ise tamamlandı ve Savcılığa gönderildi. Maalesef Havva Dağsever vakası kapatmaya uğraştı.” dedi.

“Havva Dağsever, yalan söyleyip mevzuyu öteliyor”

Söz mevzusu vakalarla ilgili Bakanlığın soruşturma başlattığını özetleyen Elcil, soruşturmada hanım öğretmenlere rahatsızlık iddiası, hususi derslerden kaynaklı ortada dönen parayla ilgili yolsuzluk iddiası, polise intikal eden bazı şikayetlerin de bulunduğunu kaydetti.

Elcil, kendisine denetmenlerin dönem dışı bırakıldığıyla ilgili iddiaların da yansıdığını dile getirerek, Bakan’ın bu mevzuda tavır koyması icap ettiğinin altını çizdi.

Yeni eğitim yılına başlarken gerginlik yaşanmasını istemediklerini kaydeden Elcil, mevcud soruşturmanın da artık netlik kazanması icap ettiğini söyledi.

Elcil, “Bu soruşturma kapsamında 2 öğretmen okuldan alındı ve başka okula gönderildi. Havva Dağsever, yalan söyleyip mevzuyu öteliyor. Öğretmenler iki gruba bölündü.

Esasen geçmiş yıllarda iki öğretmenin başka okula gönderilmesiyle problem bitmemişti, huzursuzluk hala var.” şeklinde konuştu.  

“Şikayetler aldık fakat ortada bir rapor yok, şu anda bu öğretmenlerin suçlu olup olmadığıyla ilgili bir şey söyleyemeyiz”

Geçtiğimiz yıllarda başka okula gönderilen ve bu yıl tekrardan Güzelyurt Özgürlük İlkokulu’na görevlendirildiği için hastalık duyulduğu iddia edilen öğretmenle ilgili de konuşan Elcil, “Şu anda bu öğretmenlerin suçlu olup olmadığıyla ilgili bir şey söyleyemeyiz. Rapor çıkmadı, öğretmenlerden biri okula geri gönderildi. Bu öğretmen üyem de değil fakat eşit hareket etmek gerek.

Bu öğretmenin okula geri gitmesi mevzusunda şikayetler aldık. Okuldaki öğretmenler bu öğretmen arkadaşın davranışından rahatsız fakat ortada bir rapor yok, bu raporun çıkması gerek.” dedi.

“Eğitim Bakanlığı kaosa oynadı”

Elcil, geçtiğimiz hafta yazılı izahat yaparak, mevzuya ilişkin Ulusal Eğitim Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurul Başkanı Havva Dağseven ile ilgili iddia ve eleştirilerde bulunmuş, Kurul Başkanı’nın yürüttüğü süreci eleştirerek, Başsavcılığın mevzuyla ilgili taleplerinin yerine getirilmediğini ileri sürmüştü.

Elcil, Kamu Hizmeti Komisyonu’na Özgürlük İlkokulu’nda soruşturma olmadığı bilgisi verildiğini de savunarak “Haklarında soruşturma açılanların, aklanmaması bir yana, okuldaki problemi bilerek devamından yana tavır koyan Eğitim Bakanlığı kaosa oynadı. Soruşturmaları sonuçlandırmayarak fena örnek olan Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı tüm icraatları şaibelidir.” demişti.

Elcil, benzer olayların eski Eğitim Bakanı Kemal Dürüst zamanında da yaşandığını belirterek, bu vakaları da “yasa dışı” olarak vasıflandırdı, mevzunun hala takip edeni olduklarını söylemiş, söz mevzusu olayın da polis tarafınca “hasıraltı edilmeye çalışıldığını” iddia etmişti.

Elcil, Kurul Başkanı Havva Dağsever ve Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu “yasadışı uygulamalarda bulunmakla” suçlayarak, sürecin takip edeni olacaklarını söylemiş, “Asla kimsenin yasalar önünde ayrıcalıklı olması imkansız” demişti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.