DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
19°C

Hekimler erken sömestr önerdi, bakanlık “gerek yok” dedi

Hekimler erken sömestr önerdi, bakanlık “gerek yok” dedi
09.02.2024 13:14
1
A+
A-

Dila ŞİMŞEK

Özgür Çalışan Hekimler Birliği Grip enfeksiyonu hakkında uyarıda bulunmuş oldu, tedbir için okulların daha erken tatile girmesini talep etti. KTSÇHB Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, “Sömestr tatilinin daha çok vakit kaybedilmeden başlatılması ve bir halk sağlığı problemi haline gelen grip enfeksiyonlarının yayılmasını engellemenizi talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, okulların dinlence olmasına birkaç gün kaldığını belirterek, erken tatile girmenin müfredat sebebiyle problem yaratacağını ve buna gerek duyulmadığını deklare etti. Burhan, “Her yıl mevsimsel olarak bu şekilde vakalara bilhassa ufak çocuklarda rastlıyoruz. İlgili makamlarla görüşerek, bilimsel niteliği olan takvimi bu şeklinde hastalıkların yaygın olduğu süreci düşünerek hazırlayacağız” dedi.

YENİDÜZEN’e konuşan Yakın Doğu İlkokulu ve Levent Koleji Müdür muavinleri, okullarında hem öğrencilerde hem de çalışan kadroda grip yaygın olsa da, eğitim periyodunun bitmesine oldukça azca kala tatile erken girmeyi gerektirecek bir problem yaşanmadığını belirtti.

Levent Koleji Müdür Muavini Serkan Biran, hastalık sebebiyle okula gelemeyen öğretmenler ve öğrenciler bulunduğunu, sınavları kaçıran öğrencilere telafi imtihanı yapılacağını kaydetti. Yakın Doğu İlkokulu Müdür Muavini Mehmet Süleymanoğlu ise, okulda önlem aldıklarını, hastalık emareleri gösteren öğrencilere evde istirahat etmelerini önerdiklerini, sınıflara temizleme jeli koyup tertipli olarak da havalandırdıklarını söyledi.

Yakın Doğu İlkokulu Müdür Muavini Mehmet Süleymanoğlu “Kendimizce önlem aldığımız için, kendi okulumuz adına erken tatile gerek duymuyoruz”

“Okulumuzda, her yirmi kişilik sınıflarda iki yada üç şahıs grip oluyor. Öğretmenlerde de, grip hastalığı sebebiyle okula gelemeyenler mevcut. Biz okulumuz adına bazı önlemler aldık. Grip emareleri gösteren öğrencilerimizi, ailelerini arayarak hastalığın bulaşmasını engellemek için evlerine gönderiyoruz. Her sınıfa el temizleme jeli koyduk ve öğrencilerin tertipli olarak kullanmasını sağlıyoruz. Bunun yanı sıra, klima olmasına rağmen sınıfları sürekli havalandırıyoruz. Devlet okullarına kıyasla sayımız azca olduğundan daha azca şahıs gribe yakalanmış olabilir. Sadece kendimizce önlem aldığımız için, kendi okulumuz adına erken tatile gerek duymuyoruz.”

Levent Koleji Müdür Muavini Serkan Biran “Okul genelinde, erken tatile girmemize sebep olacak kadar büyük bir salgın yok”

“Grip salgınından, ben de dahil olmak suretiyle öğretmenler ve öğrenciler etkilendi. Hastalık sebebiyle okula gelemeyen, sınavlara giremeyen öğrenciler oldu. Bu öğrenciler için telafi imtihanı yapılacak. Sadece, okul genelinde, erken tatile girmemize sebep olacak kadar büyük bir salgın yok.”


Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan: “Bilimsel nitelikli takvim mevsimsel hastalıklar dikkate alınarak düzenlenecek”

“Ders yılı içinde sömestr tatiline erken girme şeklinde düzenlemeleri yapmak oldukça zor olsa gerek. Öğretmenlerin uyması ihtiyaç duyulan bir bilimsel niteliği olan takvim ve müfredat olduğundan, tatile erken adım atmak eğitimin aksamasına sebep olur, öğretmenleri güç durumda bırakır. Aslına bakarsanız 29 Ocak’ta ders kesimi olacak, bir haftadan bile azca bir süre kaldı. 31 Ocak’ta da karneler dağıtılacak. Bu sebeple erken tatile girmeyi gerek bulmuyorum. Her yıl yaşanmış olan mevsimsel grip salgınları şeklinde gene bilhassa ufak yaşlarındaki evlatların gribe yakalandığını biliyoruz. Bu mevzu hakkında, ilgili daire müdürleriyle görüştük ve Sıhhat Bakanlığı’na bir yazı yolladık. Bulaşıcı hastalıkların hastalık tipine gore en oldukça görülen zamanların tespit edilmesini ve gelecek yıl için bilimsel niteliği olan takvimin ona gore çıkarılmasını hedefliyoruz. Elimizdeki bu istatistiksel veri ile bilimsel niteliği olan takvimi mevsimsel enfeksiyonları dikkate alarak düzenleyeceğiz. Bunun daha iyi bir çözüm olduğuna inanıyorum.”

 


Özgür Çalışan Hekimler Birliği’nden “Sömestr tatili erken başlatılmalı” önerisi

KTSÇHB Yönetim Kurulu, grip enfeksiyonunun halk sağlığı problemi haline geldiğini savunarak, daha çok yayılmasının engellenmesi adına sömestr tatilinin daha çok vakit kaybedilmeden başlatılmasını talep etti. Kıbrıs Türk Özgür Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) Yönetim Kurulu, grip enfeksiyonunun halk sağlığı problemi haline geldiğini savunarak, daha çok yayılmasının engellenmesi adına sömestr tatilinin daha çok vakit kaybedilmeden başlatılmasını talep etti. 
Birlik, ülkede ortalama 1 aydan beridir devam eden ve birçok kesimi fakat bilhassa de evlatları etkileyen grip enfeksiyonlarına yönelik daha çok kişinin zarar görmesini önlemek adına bazı önerilerde bulunmuş oldu.  Meydana getirilen yazılı açıklamada, Sıhhat Bakanlığı yetkililerinin ülkede bir salgın olmadığını, bunların düzgüsel grip vakaları bulunduğunu açıklamış olduğu belirtilerek, “İşin gerçeği maalesef o şekilde değil. Vatanımızda şu an grip enfeksiyonları ile ilgili ilaçlar tükenmiş durumdadır. Hastalar bu düzgüsel grip vakaları dediğiniz enfeksiyonları oldukça uzun sürede atlatmakta ve birçok hastada siz değerli üyelerimizin de bildiğini düşündüğümüz komplikasyonlar oluşmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Özgür Çalışan Hekimler Birliği açıklamasında bakanlık yetkililerine şu sorular yöneltildi “Hastaların erken dönemde tanı alabilmesi ve tedavinin planlanabilmesi için ne şeklinde tedbirler aldınız? Hususi hekimlerde muayene olan hastalar tetkiklerini kamu hastanelerinde yaptırabilir mi? Grip tanısı alan hastaların son haftalarda oldukça büyük ilaç sıkıntısı yaşamış olduğu bilginizde mi? Oseltamivir etken maddeli ilacı hususi hekimler hastalarına reçete etmeleri halinde hastalar bu ilaçları nereden tedarik edecektir? Ya da tedarik edebilirler mi? Yoksa hususi hekimler hala daha ikinci derslik doktor muamelesi mi görüyor? Böylece hususi hekimlere giden hastaları da mı cezalandırıyorsunuz?” Birlik açıklamasında Eğitim ve Kültür Bakanlığı yetkililerine son 1 ay içinde okula devam edemeyen çocuklar ve öğretmenlerin sayı mevzusunda sorular yöneltilerek, sınıfların çoğunun grip enfeksiyonundan dolayı boş olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Sömestr tatilinin daha çok vakit kaybedilmeden başlatılması ve bir halk sağlığı problemi haline gelen grip enfeksiyonlarının yayılmasını engellemenizi talep etmekteyiz” denildi. 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190125110756.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.