DOLAR
32,2760
EURO
34,7458
ALTIN
2.395,10
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

‘HER ŞEY ÇOK PAHALI’

‘HER ŞEY ÇOK PAHALI’
29.11.2023 08:40
0
A+
A-

Yükseköğrenimde eğitim gören hem KKTC hem de TC uyruklu öğrenciler, üniversite harçlarının ve ülkenin pahalılığından dert yandı

 

Salih ARICI

Kıbrıs’ın kuzeyinde yükseköğrenimde eğitim gören hem KKTC hem de TC uyruklu öğrenciler, üniversite harçlarının ve ülkenin pahalılığından dert yandı.

Bazı okullarda üniversite harçlarının TL olarak ödenmeye başlamasına karşın gene de fiyatların oldukça yüksek bulunduğunu söyleyen öğrenciler, “Öğrencilere satın alan benzer biçimde davranılıyor” dedi.

KKTC yurttaşı öğrenciler, eğitim gördükleri sınıfların kalabalık olmasından yakınma ederken, bazıları iş bulabileceklerine inandıklarını söylemiş oldu, bazıları bu mevzuya daha karamsar yaklaştı.

Birçok TC uyruklu talebe ise puanlarının yetmemesi sebebiyle Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversiteleri tercih ettiklerini dile getirdi.

TC uyruklu öğrenciler pahalılık mevzusunda ikiye bölündü.  Bazıları ülkedeki yaşam koşullarını pahalı buldu,“Bir yurt fiyatına geçen yıl 22 bin TL ödedim” şeklinde konuştu. Bazı TC uyruklu öğrenciler ise fiyatların yüksek olmadığını, birçok ürün fiyatının Türkiye ile yakın bulunduğunu savundu.

TC uyruklu öğrencilerin hepsi üniversite eğitimlerinin tamamlanmasının arkasından ülkelerine döneceklerini de dile getirdi.

YENİDÜZEN, üniversite öğrencileriyle görüştü, sıkıntılarını dinledi.

KKTC yurttaşı öğrenciler, eğitimlerini tamamlamasının arkasından iş bulma mevzusundaki endişelerini dile getirirken, birçok TC uyruklu talebe de puanlarının yetmemesi sebebiyle Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversiteleri tercih ettiklerini söylüyor.

 

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

Salih GEÇİLMEZ: Okullar, öğrencilerine satın alan gözüyle bakmamalı

Bilgisayar Öğretmenliği okuyorum.  Ailemin isteği üstüne bu kısmı seçtim. Fakat iş bulma mevzusunda korkularım var, şu sebeple vatanımızda yeterince atama olmuyor öğretmenlere yeterince ehemmiyet verilemiyor. Bu probleminin çözümü oldukça rahat aslına bakarsak…

Öncellikle okulların daha oldukca çoğaltılması, yurt dışından öğretmen getirilmesinin kısıtlanıp yerli vatandaşa hak verilmesi gerekiyor. Okul harçlarına ise devasa yükseklikte, ailelerin kazandıkları maaş sadece ucu ucuna evi geçindirmeye yetiyor. Bir de Euro’nun bu kadar yüksek olması aileleri de öğrencileri de zor durumda bırakıyor. Okullar, öğrencilerine satın alan gözüyle bakmamalı. Sonuçta burası bir eğitim yeri ticarethane değil.

Uğurcan KÜÇÜK: Okul harçlarından memnun değilim

Bilgisayar Öğretmenliği’nde tahsil görüyorum. Kısmı seçmemin sebebi bilgisayara olan ilgimdir. Kendi kararımla seçimimi yaptım. Bilgisayar öğretmenliğinde oldukca açık var fakat iş bulabileceğime inanıyorum. Okulda bizlere kendi kontenjanında bizlere iş olanağı sağlıyor. Okul harçlarından ise asla memnun değilim. Bir ailenin maaşı sadece eve yetiyor. Bu da birçok öğrenciyi ve aileyi zorda bırakıyor.

Damla Nur GÜLEÇ: Ücretler, TL olarak alınıyor sadece gene de fazla

Hemşirelik bölümünde tahsil görüyorum. Seçimimi kendi kararım doğrultusunda gerçekleştirdim. Mesleğimi kendi ülkemde yapabileceğime inanıyorum. Şu sebeple stajımızı okulda yapabiliyoruz mezun olduktan okul hastanesinde iş bulma benzer biçimde bir avantajımız var. Bunların hepsi güzel fakat okul harçlarından birçok talebe memnun değil. 2017 okula girişli öğrencilerden artık TL olarak ücretlerin alınmasına karşın gene de fazla.

Seren IŞIK: Birçok talebe okul harçlarının yüksekliğinden şikâyetçi

Mimarlık kısmı 1 derslik öğrencisiyim. Mimarlığa ilgim olduğundan kendi isteğimle bu kısmı seçtim. Çevre olduktan sonrasında Kıbrıs’ta iş bulabileceğime inanıyorum. Okulda oldukca fazla talebe var. Bu kalabalık yüzünden kimi zaman sınıflara sığamıyoruz. Bir tek ben değil birçok talebe okul harçlarının yüksek olmasından şikâyetçi.

Ertuğrul ATEŞ: Öğrencilerden alınan ücretler, ailelerin gelirine bakılırsa olmalı

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde İşletme kısmı 2 derslik öğrencisiyim. Kısmı kendi tercihim doğrultusunda seçtim. İleride kendi işimin patronu olmak isterim. Mezun olduktan sonrasında Kıbrıs’ta kalmayı planlıyorum. Birçok talebe benzer biçimde bende okul harçlarından memnun değilim. Öğrencilerden alınan ücretler, ailelerin gelirine bakılırsa alınmalı. 2 yılda okul ücretlerine 250-300 TL zam yapılmış oldu, bu adil değil.

Özgür GÖKKAYA: Bazı dostlarım yüksek ücretlerden dolayı üniversiteye dahi gidemiyor

 Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Biomedikal bölümünde okuyorum. Kısmı seçmemin sebebi, ilerde iş olanağının oldukca olmasıdır. Mesleğimi ülkemde yapabileceğime inanıyorum, bu bölümde azca talebe var ve iş bulabileceğimi düşünüyorum. Hepimiz benzer biçimde bende okul harçlarından memnun değilim. Ben okul parasını verebilmek için hem çalışıp hem okumak zorunda kalıyorum. Benim benzer biçimde bir sürü insan var, ben gene şanslıyım ailemin yardımıyla okul harcını ödeyebiliyorum. Fakat bazı dostlarım ücretlerin bu kadar yüksek olmasından dolayı asla üniversiteye dahi gidemiyorlar.

Kerem Sever: Öğrencilerin bu duruma sessiz kalmamalı

19 yaşındayım. Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi’nde hukuk bölümünde okuyorum. Kısmı seçmem, aileyle ortak alınan karar doğrultusunda oldu. Kendimde istiyordum, dayımda aslına bakarsanız avukat. Onun önerileri doğrultusunda bu kısmı tercih ettim. Mesleğimi Kıbrıs’ta yapabileceğimi, sanmıyorum, Türkiye’ye gitme düşüncesindeyim. Şu sebeple avukat fazlalığı var.  Türkiye ile kıyasladığımız da oldukca dava yok, dava olsa bile bu mevzuda belli başlı isim yapmış avukatlar var davalar onlara gidiyor.

 Burada o popülerliği yakalamak birazcık zor olabilir o yüzden stajımı Türkiye’de yapmış olup orada kalmayı düşünüyorum. Okul harçlarından memnun değilim. Birazcık fazla öğrencilerin bu duruma sessiz kalmayıp seslerini yetkili mercilere duyurması gerekiyor.

Umut Can ATEŞ: Türkiye’de bu bölümde bir okul vardı, puanım yetmedi geldim…

Yakın Doğu Üniversitesi’nde Üstün Zekalılar Öğretmenliği 3 derslik öğrencisiyim.
Bu bölümden oldukca azca {mezun olduğu} ve iş olanağı fazla olduğundan kendi isteğimle seçtim.
YDÜ’yü tercih etmemin sebebi Türkiye’de bu bölüm yalnız bir okulda olması, benimde puanımın yetmemesiydi.
 Türkiye’ye bakılırsa Kıbrıs’ın kuzeyinin daha ucuz olması ve yaşam kalitesi bakımından oldukca daha iyi olması sebebiyle buraya geldim. Mezun olduktan sonrasında mesleğimi tekrardan Türkiye’de devam ettirmek isterim.

Furkan KAHRAMAN: Pahalılık mevzusunda bence iki ülke de nerede ise eşit

Yakın Doğu Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2 derslik öğrencisiyim. İzmir’den geliyorum… Ailemle ortak karara vararak kısmı seçtim ve bölümümden de memnunum. Kıbrıs’ı yaşamı şartları daha uygun, daha kaliteli diye tercih ettim. En basiti trafikte yayalara saygı var, Türkiye’de bu yok. Pahalılık mevzusunda bence iki ülkede nerede ise eşit… Mezun olduktan sonrasında işime Türkiye’de devam etmek isterim.

Sezai ÇETİNEL: Tarih kısmına puanım yetmeyince yatay geçişle buraya geldim

Tarih bölümünde okuyorum. Türkiye’ deki tarih kısmına puanım yetmeyince geçen yıl İzmir Yaşar Üniversitesi’nden Radyo Beyaz perde Tv bölümünü bırakıp yatay geçişle buraya geldim.
Pahalılıkta yiyecek mevzusunda Türkiye ile Kıbrıs içinde pek bir fark yok sadece giyim mevzusunda Türkiye’ye bakılırsa Kıbrıs birazcık daha pahalı. Mezun olduktan sonrasında burada kalıp kalmamakla ilgili kararımı hemen hemen vermedim.

Şahsenem OLMUŞ: Türkiye’ye bakılırsa yiyecek içecek mevzusunda birazcık daha pahalı

Yakın Doğu Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tahsil görüyorum.
Kıbrıs’a Fatsa’dan geliyorum. Lisede dil okumuştum, İngilizceyi de seviyorum. Tüm dünyada kabul gören bir dil. Kısmı seçmem de bu durumda bir etken oldu. Buraya gelmem tamamen talih eseri oldu, kazandım ve geldim.
Bir öğrenciye için Kıbrıs Türkiye’ye bakılırsa yiyecek içecek mevzusunda birazcık daha pahalı. Mesleğimi Kıbrıs’ta devam ettirmek isterim.

Sude Özcan: Pahalı olmasının sebebi ise başka bir alternatifin olmaması

Aslen Antalyalıyım. Yakın Doğu Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı kısmı öğrencisiyim.

Annemin tavsiyeleri ve ailenin ortak kararıyla bu kısmı tercih ettim. Türkiye’deki okullara puanım yetmediği için tercihimi Kıbrıs’tan yapa yaptım. Pahalılık mevzusunda nerede ise 2 ülkede eşit. Bazı şeylerin burada pahalı olmasının sebebi ise başka bir alternatifin olmamasından kaynaklanıyor. Mezun olduktan sonrasında mesleğimi Kıbrıs ya da Türkiye de değil de hemen hemen aklımda belirlemedim fakat yurtdışında uygulamak isterim.

Mahmut Alçay: Tercihlerimin içinde puanım Kıbrıs’ı tutuyordu

Yakın Doğu Üniversitesi Gövde Eğitimi bölümünde tahsil görüyorum.
Kısmı kendi isteğim, lisedeki rehber hocam ve ailemin ortak sonucu doğrultusunda tercih ettim. Tercihlerimin içinde puanım burasını tutuyordu diye buraya geldim. Kıbrıs Türkiye’ye bakılırsa yiyecek mevzusunda daha pahalı.

Büşra İrem BERK: Talebe şehri olduğu, puanım yetmediği için geldim

Samsun’dan geliyorum. Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi’nde (UKÜ) Hususi Eğitim Öğretmenliği okuyorum. Kısmı seçmemdeki hedefim düzgüsel bireylerden değişik evlatların düzgüsel tipik yaşayan çocuklarla aynı seviyeye gelmesi içindi.
 Bu bölüm kendi tercihimdi. Kıbrıs’ı tercih etmemin sebebi hem puanım yüzünden hem de buraya talebe şehri dendiği için… Okulun eğitiminden de memnunum. Yiyecek, içecek, giyim mevzusunda Kıbrıs Türkiye’ye bakılırsa daha pahalı. Mezun olduktan sonrasında mesleğimi Türkiye’de uygulamak isterim.

Kenan ÖZ: Ülke, ticarethaneye dönmüş

 Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi’nde Hukuk fakültesinde okuyorum. Kıbrıs’a Antalya’dan geliyorum. Ailemle aldığımız ortak karar sonucunda bu kısmı okumaya karar verdim. Buraya ulaşmadan önce Kıbrıs’ın daha ucuz bulunduğunu düşünüyordum fakat burası Türkiye’ye bakılırsa daha pahalı.  Gerek okul harçları gerek yurt tutarları devasa yükseklikte. 
Bir yurt fiyatına geçen yıl 22 bin TL ödedim. Ülke,  ticarethaneye dönmüş. Mezun olduktan sonrasında mesleğimi Antalya’da yapmak isterim.

Şerife İpek Pür: Pahalı diyenlere katılmıyorum

 Antalya’dan geldim. Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi’nde Okul Öncesi öğretmenliği okuyorum. Bu kısmı bittirip öğretmen olmak benim küçüklükten beri hayalimdi, çocukluğumdan beri öğretmenliğe oldukca özeniyordum… Lisede çocuk gelişiminden mezun olmuştum. Tamamen kendi tercihim doğrultusunda kararımı verdim, bölümden memnunum. Türkiye’deki okullara puanım yetmedi bende tercihimi Kıbrıs’tan yana kullandım. Pahalılık mevzusunda Kıbrıs pahalı diyenlere katılmıyorum burası pahalı değil, ucuz da değil. Kıbrıs’la Türkiye içinde bir fark yok. Mezun olduktan sonrasında mesleğimi Türkiye’de devam ettirmek isterim.

Büşra DAYI: Türkiye’deki okulları puanım tutmadı, dostlarımla da buradaydı

Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi’nde Okul Öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenimime devam ediyorum.
Küçüklükten beri öğretmen olmak istiyordum. Burayı seçmemin iki sebebi vardı. Türkiye’deki okulları puanım tutmadı, dostlarım da buradaydı. Bu iki olgu gelmemde etkili oldu. Türkiye’yle Kıbrıs içinde herhangi bir fiyat farkı yok,  bazı şeyleri oldukca abartıyorlar. Mezun olduktan sonrasında meslek hayatıma Türkiye’de devam etmek isterim.

Muhammet Said KÜLTE: İstanbul’daki okullar Kıbrıs’a bakılırsa oldukca daha pahalı, o yüzden geldim

Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi’nde hukuk okuyorum Aslen Gaziantepliyim. Kısmı seçerken Psikoloji ve Hukuk içinde ikilemde kalmıştım, ablamda hukuk okuyordu onunda tavsiyesiyle bu kısmı seçtim.  Kıbrıs’ı seçmemin en büyük sebebi ise İstanbul’daki okulların Kıbrıs’a bakılırsa oldukca daha pahalı olmasıydı. Okul olarak Türkiye’ye bakılırsa fiyatlar oldukca daha iyi olsa da ev tutarları İstanbul’la aynı oranda yüksek. 

Mezun olduktan sonrasında mesleğime Türkiye’de devam etmek isterim sonuçta bu çevre gerektiren bir meslek, benimde tüm çevrem Türkiye’de.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.