DOLAR
32,2638
EURO
34,7664
ALTIN
2.412,37
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Hükümetin ‘eğitim’ karnesi kırık

Hükümetin ‘eğitim’ karnesi kırık
11.08.2023 10:27
1
A+
A-

► Bakanlık mevzu hakkında İMO tarafınca oluşturulan raporların neticelerini beklerken, sendikalar yeteri kadar vakit kaybedildiğine işaret etti, “Okulları iyi mi kapattıysak, o şekilde açacağız” diyerek Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’na sual iletti.

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Eğitimde yeni dönem için geri sayım başladı, ‘ağır hasarlı’ okul binalarında hemen hemen emek harcama yapılmadı.  

Bilhassa Türkiye’de 6 Şubat depremi sonrasında yaşadığımız onlarca kaybın arkasından gündeme gelen ‘bina güvenliği’ mevzusu sürüncemede kaldı. 

Okulların açılmasına 1.5 ay kalmasına karşın, UBP-DP-YDP Hükümeti, kullanılamaz yada güçlendirilmesi ihtiyaç duyulan okul ve hastanelerinin tekrardan hizmete kazandırılması için yapılacak çalışmaların döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkilenmemesi için geçtiğimiz gün yasa gücünde kararname yayımladı.

Eğitim Bakanlığı, mevzu hakkında İMO tarafınca oluşturulan raporların neticelerini beklerken, sendikalar yeteri kadar vakit kaybedildiğine işaret etti, “Okulları iyi mi kapattıysak, o şekilde açacağız” diyerek Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nu eleştirdi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eksikliklerin kısa süre içinde tamamlanmasının bakanlığın elinde bulunduğunu belirterek, “Okulları iyi mi kapattıysak, o şekilde açacağız benzer biçimde görünüyor. Her türlü şantiye alanı, çadır, konteyner sınıflarda eğitim verilmesi bakanlığın sorumluluğunda olacaktır” dedi.

Öte taraftan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Fiil, okullarda şu ana kadar herhangi bir emek harcama yapılmadığını söylemiş oldu, Eğitim Bakanlığı’nı eleştirdi.

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun her fırsatta raporların kendilerine ulaşmadığını öne sürdüğünü aktaran Fiil, bazı okullarda raporları olmadan da çalışmaların yapılabileceğine dikkat çekti.

YENİDÜZEN’in ulaşmaya çalmış olduğu Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ilgili raporların kendilerine ulaşmadan mevzu hakkında bir izahat yapmanın doğru olamayacağını belirtti.

Neler yaşanmıştı?

6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanmış olan zelzele sonrasında devletimizde bilhassa okullardaki eski binalar büyük bir paniğe yol açmış, Ulusal Eğitim Bakanlığı ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) protokol imzalayarak okullarda lüzumlu testleri başlatmıştı. Eğitim Bakanlığı’nın Namık Kemal Lisesi ve İskele Cumhuriyet Lisesi’nde ‘Çadırda eğitime’ geçmesi, o günlerde de sağanak yağışların olması büyük tepki toplamıştı.

Binalarında ağır hasar olan okullar

Binaları ağır hasarlı olan okul sıralaması şu şekilde:

  • Dikmen İlkokulu
  • Değirmenlik İlkokulu
  • Akova İlkokulu
  • Karakol İlkokulu
  • Namık Kemal Lisesi
  • Dr. Fazıl Minik Sanayi Meslek Lisesi
  • Erenköy Lisesi
  • Güzelyurt Meslek Lisesi
  • Cumhuriyet Lisesi

gecitkale-cumhuriyet-lisesi-cadir.jpg

Yasa gücünde Kararname Resmi Gazete’de yayımlandı

Hükümetin hazırladığı Zelzele ve Öteki Organik Afetlere Yönelik Mali Yardım Kapsamında Kamu Okul ve Hastanelerinin Güçlendirilmesi yada Tekrardan Yapılmasında Uygulanacak Yöntemler Hakkında Yasa Gücünde Kararname, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kararname, Zelzele ve Öteki Organik Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası kapsamında oluşan komisyon tarafınca depreme karşı kullanılamayacağı ve/yada güçlendirilmesinin lüzumlu olduğu tespit edilen kamu okul ve hastanelerinin tekrardan hizmete kazandırılması maksadıyla döviz kurlarındaki dalgalanmaların yaratacağı negatif etkilerini azaltmayı amaçlıyor.

İlgili kesimler ne diyor?

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş:

“Eğitim Bakanlığı 24 saat özveri göstermeli”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eksikliklerin kısa süre içinde tamamlanmasının bakanlığın elinde bulunduğunu belirterek, “Okulları iyi mi kapattıysak, o şekilde açacağız benzer biçimde görünüyor. Her türlü şantiye alanı, çadır, konteyner sınıflarda eğitim verilmesi bakanlığın sorumluluğunda olacaktır” dedi.

YENİDÜZEN’e değerlendirmelerde bulunan Maviş, betonarme iyileştirme, çelik çapraz yada tekrardan inşa benzer biçimde politik kararların, okul sıralama öncelikleriyle Eğitim Bakanlığı uhdesinde olacağını söylemiş oldu. Tüm bu çalışmaların bir an ilkin yapılması gerektiğine işaret eden Burak Maviş, daha çok zaman kaybedilmesi durumunda, çalışmaların okulların açılacağı güne kadar yetiştirilmesinin mümkün olamayacağını beyan etti.

Maviş, “Kararnameye gösterilen maddi itina kadar, okullarda oluşacak eşitsizliklerin de giderilmesi için itina gösterilmesi beklentimizdir. Çadırda eğitim, Nazım beyin öğrencilere layık görmüş olduğu bir uygulamaydı, umarız gerçeklerle yüzleşti. Betonarme iyileştirmelerin güvenli bir halde yapılması, öğrencilerin konteyner sınıflardan gerçek eğitim ortamlarına geçmesi için Bakanlığın 24 saat emek harcaması noktasında özveri bekliyoruz” değerlendirmesini yapmış oldu.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Fiil:

“Süreç uzayacak, çalışmaların 1 buçuk ayda bitmesi mümkün değil”  

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Fiil YENİDÜZEN’e yapmış olduğu değerlendirmede, okullarda şu ana kadar herhangi bir emek harcama yapılmadığını söylemiş oldu, Eğitim Bakanlığı’nı eleştirdi.

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun her fırsatta raporların kendilerine ulaşmadığını öne sürdüğünü aktaran Fiil, bazı okullarda raporları olmadan da çalışmaların yapılabileceğine dikkat çekti.

Raporların sonuçlarının çıkması, arkasından ihale süreci ve emekler derken sürecin uzayacağını belirten Fiil, tüm bu işlemlerin gerçekleşmesinin 1 buçuk ay benzer biçimde kısa bir sürede yapılmasının mümkün olmadığını söylemiş oldu.

Fiil, sendika olarak bu mevzunun takip edeni olacaklarını ve tüm eylemsel haklarını kullanacaklarını beyan etti.

KTOEÖS’ten hükümete sorular

Öte taraftan, KTOEÖS geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği basın toplantısında ağır hasarlı olan okul binalarının akıbetini sordu, Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu istifaya çağrı etti.

KTOEÖS, Kıbrıs’ın güneyinde 650 okulda, öğrencilerin tümünün korunması amacıyla binaların bakımı ve iyileştirilmesi yada depreme karşı korunmasıyla ilgili olarak meydana getirilen çalışmalara 150 milyon Euro harcandığını öne sürdü, “Kuzeyde niçin tek bir adım atmadınız?” sorusunu yöneltti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.