DOLAR
32,3949
EURO
34,8029
ALTIN
2.404,45
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

İlk basamak tamam

İlk basamak tamam
05.03.2024 13:14
7
A+
A-

Fehime ALASYA

‘Imtihan sistemi’ tartışmalarının gölgesinde her yıl meydana gelen Koleje Giriş Imtihanı’nın birincisi bu yıl da yapılmış oldu.

Dün ilk basamağı meydana getirilen Koleje Giriş Imtihanı’nda okul önlerinde gene aynı manzaralar yaşanırken, veliler ‘sistem bizi buna sürüklüyor’ diyerek sitem etti.

Evlatları için kaygı duyan aileler, okul önlerinde meraklı bir bekleyiş içine girerken, çocuklar sınıflarda ter döktü.

İlk oturumun peşinden verilen 30 dakikalık molada, çocuklar gene demir parmaklıklar arasından velileriyle söyleşi ederek, heyecanını atmaya çalıştı.

Öğrencilerin yatkınlığını ölçen ve değerlendiren bir emek verme sistemi ile bu imtihan kaygısından vazgeçilebilineceği düşüncesinde olan veliler, sürecin hem aileyi hem de evlatları yıprattığı mevzusunda aynı fikir…

Yurt dışındaki bazı eğitim modellerini örnek gösteren veliler, imtihan sisteminden yakındı.

Uzun süre sınıfta sual çözen öğrenciler ise sınavdan çıkar çıkmaz matematiğin oldukca zor geçtiğinden dert yanmaya başladı.  

Ailesine, matematik mevzusunda oldukca zorlandığını ifade eden birçok talebe ise süresi yetmediği için tüm soruları yapamadığını gözyaşları içinde söyledi.

Türk Maarif Koleji’nden çıkan birçok öğrencinin ailesine sarılarak gözyaşı döktüğü gözlemlendi.

YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan bazı öğrenciler, imtihan heyecanını derhal yendiğini belirtirken, bazıları ise hala heyecanlı bulunduğunu söyledi.

 

MATEMATİK ÇOK ZORLADI

c1-088.jpg

Kaan Semaay: “Sabah birazcık heyecanım vardı”

“Matematik oldukca zor geçti. İlk oturum oldukca zordu. Sabah birazcık heyecanım vardı fakat şimdi geçti. Neticeleri bekleyeceğiz. Şimdi eve gidip dinleneceğim, artık ders çalışmayacağım.”

Tuğra Tuğaç: “Hala heyecanlıyım, neticeleri almak için sabırsızlanıyorum”

“İlk imtihan oldukca zordu, matematikte zorlandım. Sabah heyecanlıydım, hala heyecanlıyım, neticeleri almak için sabırsızlanıyorum. Neticeleri alalım da rahatlayalım. Sonrasında ikinci sınava emek vermeyi düşüneceğim.”

Murat Açıkgöz: “Süre azca kaldı diye oldukca endişelendim”

“Imtihan iyidir de matematik oldukca zordu, üç suali bilmeden yaptım, kafadan attım. Sınava girerken heyecanlı değildim fakat sınavda süre yetmeyecek diye sonuna doğru heyecanlandım, daha doğrusu endişelendim. Süre azca kaldı diye oldukca endişelendim.

Şemsinur Minik: “Matematikte oldukca zorlandım”

“Bugün hiçbir şey çalışmayacağım. Sabah heyecanlandım fakat sonrasında iyi oldu, sınavımı yaptım. Matematikte oldukca zorlandım, sanırım matematik oldukca zordu. Bir imtihan daha var, inşallah daha iyi olacak.”

Nuraynaz Altındağlı: “Akrabalarım beni oldukca sıkmadı”

“Bu imtihan zor bir sınavdı, doğrusu zor geçti. Akrabalarım beni oldukca sıkmadı, devamlı çalışayım diye baskı yapmadı, imtihan zordu fakat napalım… İkinci bir imtihan daha var, ona çalışacağım.”

 

AİLELERİN HEYECANI BÜYÜK

v1-013.jpg

Hasret Ersuz: “Keşke sayı 150 değil de 350 olsaydı”

“Çocuklar da aileler de hem gerilmiş hem de bitkin. Bu süreç asla kolay değil. Hafifletmek için elimizden geleni yapıyoruz fakat çocuk hep yorulduğunu söylemiş oldu. Keşke bu sistem bu şekilde olmasaydı. Her şey bir imtihan olmasaydı, keşke sayı 150 değil de 350 olsaydı.”

Cansev Sakallızade: “Keşke tüm evlatların bu eğitimi görme olanağı olsa”

“İki senedir hazırlanıyor fakat son bir senedir sıkı çalıştı. Oldukça fazla istedi, kendi tercihiydi. Duyumlardan burayı istedi sanırım. Son olarak birazcık korktu fakat… Bunu kendi tercihine bıraktık, isteği doğrultusunda çabaladık. Biz kırsal kesimde yaşıyoruz, orada da güzel okullar var, burası eğer olmazsa oraya gidecek. Bu okulun tek pozitif yanları İngilizcedir. Keşke tüm evlatların bu eğitimi görme olanağı olsa, binlerce çocuk iyi bir eğitim almak istiyor, bu hepsinin hakkı. İstemeden de olsa bu sınava girdik.”

Şengül Yılmaz: “Bu ufaklıklara büyük bir baskı”

“Kendi isteğiyle hazırlanmaya başladı. Bu ufaklıklara büyük bir baskı, zorlanacaklar. Ümit ederim kazanır da üzülmez. Keşke sistem bu şekilde olmasa, evlatları buna itmese.

Hakan İnce: “Sistemde denetimsizlik va”

“İlkokuldan beridir dershane ortamı başlıyor, çocuklar bu sistem içinde büyüyor. Ablası da bu okuldan {mezun olduğu} için bu okula gelmek istiyor. Biz baskı yapmadık fakat gene de oldukca etkilendi, son olarak bana ‘Ben çocuk olmak isterim’ dedi. Kendi temposu içinde olmasına karşın bunu söylemiş oldu, oldukca stresliydi. Keşke tek iyi alternatif bu okul olmasaydı. Atleks Sanverler Ortaokulu da oldukca iyi ve takdir ettiğim bir okuldur, burası eğer olmazsa oraya gidecek, bunun için üzülmeyeceğiz. Sistemde denetimsizlik var, öğretmenlerin performans değerlendirmesi olmalı, bunlar denetlenmeli.”

Tevfik Torunlar: “Küçücük boylarıyla hepsine yetişmeye çalıştılar”

“Hem spor, hem okulu hem de bu sınava çalışmak onu hakikaten zorladı. Çocuklarımız küçücük boylarıyla hepsine yetişmeye çalıştılar. Sistem asla yoktan iyidir diyebilirim bir ihtimal. Bu okulu çevresinden duyuyor, okuldaki dost grubu ile bu sınava girme sonucu almışlar. Ikimiz de ailesi olarak, ben de bir dede olarak onu destekledim.”

Zerin Kalaycıoğlu: “Sistem bizi buna sürüklememeli”

“Evlatları devamlı bir yarışın içine sokuyoruz, üzülüp yıpranıyorlar. Kızım normalde rahat bir çocuktur fakat akşam asla uyumadı. Konuştuk, dünyanın sonu değil, kazanamazsan üzülme dedik, moralini yükseltmeye çalıştık. Avrupa’da sınıftaki bir çocuk eğer İngilizceden başarıya ulaşmış matematikten başarısızsa ailesi ona İngilizce dersi aldırıyor. Bundan dolayı çok açık ki başarısı o yönde, onu daha oldukca seviyor. Fakat bizde tam tersi, çocuk matematikten başarısızsa devamlı matematik dersi alıyor, çocuğun yatkınlığı burada değil. Sistem bizi buna sürüklememeli. Genel psikoloji ile çocuk dost çevresini görerek bu sınava girmek istiyor.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.