DOLAR
32,2406
EURO
34,7782
ALTIN
2.436,99
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C

İngiltere’ye girişte aşı belgesi tartışması sürüyor: Yurttaş mağdur!

İngiltere’ye girişte aşı belgesi tartışması sürüyor: Yurttaş mağdur!
10.11.2023 05:51
8
A+
A-

Sıhhat Bakanlığı: “İngiliz Yüksek Komiserliği ile bağlantılar kuruldu, probleminin aşılmasına yönelik emekler sürüyor”

Dışişleri Bakanlığı müsteşarı İsmet Korukoğlu: “Probleminin çözülmesi için elimizden geleni yapıyoruz”

İngiltere KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper: “Sıhhat mevzusunda insanları mağdur etmek oldukca yanlış”
Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği başkanı Nafiya Horozoğlu: “Yurttaşlarımız aşılı olmalarına karşın mağdur ediliyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın: “Mağduriyetin sebebi hükümetin duyarsızlığıdır”

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Hızal: “Sağlığı politikaya alet etmek doğru değil”

 

Derya ULUBATLI

Kıbrıslı Türklerin İngiltere’ye girişi esnasında yaşanmış olan “aşı belgesi” krizinin peşinden gözler adanın kuzeyindeki yetkililere çevrildi. İngiliz Yüksek Komiserliği iddiayı doğruladı, probleminin giderilmesi için görüşmelerin sürdüğünü fakat hemen hemen bir gelişme olmadığını deklare etti.

Sıhhat Bakanlığı yetkilileri de sorunla ilgili İngiliz Yüksek Komiserliği ile probleminin aşılması için çalışmaların sürdüğünü deklare etti.

Avrupa Birliği Dijital COVID-19 Sertifikası için de İki Toplumlu Sıhhat Teknik Komitesi’nde temasların sürdüğünü belirten Sıhhat Bakanlığı yetkilileri, sadece, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyesi olmadığını, öğrenciler başta olmak suretiyle Birleşik Krallık’a girişte ortaya çıkan probleminin aşılması için Yüksek Komiserlik ile görüşüldüğünü belirtti.

Neler söylediler?

Adanın kuzeyindeki değişik kesimler ve bazı siyasal parti yetkilileri mevzuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuştu. Dışişleri Bakanlık Müsteşarı İsmet Korukoğlu, bakanlık yetkililerinin problemi çözmek için elinden geleni yaptığını deklare etti.

Öte taraftan İngiltere’deki KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper mevzunun yalnız öğrencileri değil, tüm vatandaşları ilgilendirdiğini ve bir an ilkin çözülmesi icap ettiğini beyan etti.

Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği başkanı Nafiya Horozoğlu, aşılı vatandaşların mağdur edilmesini Kıbrıs Türk halkına yapılmış bir haksızlık olarak değerlendirdi.

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın probleminin sebebi olarak hükümetin duyarsızlığına işaret ederken, TDP Genel Sekreteri Halil Hızal ise sağlığın politikaya alet edilemeyecek kadar ciddi bir mevzu bulunduğunu ve yetkililerin bu soruna bir an ilkin çözüm getirmesi icap ettiğini savundu.

 

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı İsmet Korukoğlu:

“Problemi çözmek için elimizden geleni yapıyoruz”

Dışişleri Bakanlığı müsteşarı İsmet Korukoğlu, haberin kendilerine de ulaştığını belirtti, mevzuyla ilgili yoğun emekler sürdürdüklerini ve probleminin bir an ilkin çözülmesi için ellerinden geleni yaptıklarını aktardı. Korukoğlu, “Gerek Londra temsilciliğimiz, gerekse buradaki bakanlık yetkililerimiz bu sıkıntıyı çözmek için uğraşıyor. Hemen hemen bir gelişme yok fakat elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

 


İngiltere’deki KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper:

“Sıhhat mevzusunda insanları mağdur etmek doğru değil”

İngiltere’deki KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper, kendilerine hemen hemen yazılı bir izahat gelmediğini, vakayla ilgili gelişmeyi İngiltere Yüksek Komiserliği’nin sitesinden takip ettiklerini söylemiş oldu.

Mevzunun politize edildiğini belirten Harper, “bu durum cenup ile şimal içinde bir sıkıntıya dönüştü, evrensel bir salgınla ilgili böylesi bir mevzuda insanları mağdur etmek doğru değil” şeklinde konuştu.

Harper, hastalık benzer biçimde evrensel bir mevzuya yönelik çözümlerin yalnız öğrencilere yönelik bir kararla değil, tüm vatandaşları kapsayacak bir anlaşmayla çözüme ulaştırılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Harper şu şekilde konuştu:
“Bu tüm vatandaşları ilgilendiren bir mevzudur. Mesela bir talebe yurtdışına okumaya gidecekse bir çok vakit ailesi de yanında gidip yerleşme süreçlerine destek sağlar. Bu yüzden çözüm önerilerinin tüm vatandaşları kapsayacak şekilde getirilmesi önemlidir.”

Harper, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu, Cumhurbaşkanlığı ve bazı ilgili sendikalarla görüşmeler yaptığını ve çözüm önerileri sunduğunu belirtti. Yetkili merciilerin mevzuya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Harper, İki Toplumlu Sıhhat Komitesi’nin de probleminin çözümü için görüşmeler yaptığını söylemiş oldu.

Kuzeyde meydana getirilen aşıların da SafePass uygulamasına dahil edilmesi icap ettiğini vurgulayan Eğitim Ataşesi, “toplumlararası barışa giden en güzel yol, bu biçim insani mevzularda ortaklaşa iş yapabilmekten ve bu sorunları beraber çözebilmekten geçer” dedi.

 


Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği başkanı Nafiya Horozoğlu:

“Vatandaşımız aşı olmasına karşın mağdur ediliyor”

Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği Başkanı Nafiya Horozoğlu, İngiltere’ye girişlerde Kıbrıslı Türkler’in ‘aşı belgesi’ problemi yaşamasını büyük bir şansızlık ve dikkatsizlik olarak değerlendirdi.

Horozoğlu açıklamasına şu şekilde devam etti: “Hepimiz de ilk etapta bazı duyumlar aldık. Kıbrıs’a seyahatler hakkında cemiyet üyelerimiz tarafınca bizlere devamlı bir şeyler soruluyor, ikimiz de doğru bilgilere ulaşarak onları izleyeceği yolu göstermeye çalışıyoruz”.

Bu süreçte birçok öğrencinin mağdur bulunduğunu söyleyen Horozoğlu, “öğrencilerin yanı sıra şu an Kıbrıs’ta olan ve İngiltere’deki işlerini çözmek isteyen, aşı sorunundan dolayı gezi edemeyen yurttaşlarımız da var” şeklinde konuştu. Horozoğlu, vatandaşların aşı olmalarına karşın bunun geçersiz sayıldığını ve son birkaç günde çıkan haberlerden dolayı her insanın kaygı içinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Bu mesele giderilmezse, yeni dönemde öğrencilerin İngiltere’ye girişlerinin peşinden 10 günlük bir ev karantinasına girmek zorunda kalacağını dile getiren Horozoğlu, “bu Kıbrıs Türk halkına yapılmış bir haksızlıktır, vatandaşımız aşı olmasına karşın mağdur ediliyor” dedi.

Tek arzumuz bu durumun bir an ilkin giderilmesi

Kıbrıs’ın kuzeyindeki yetkililerin mevzuyla ilgili gerekeni yapacağına inandığını belirten Horozoğlu, “şu an tek arzumuz bu probleminin en kısa zamanda çözülmesi. Hepimiz de Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği olarak İngiltere’deki lüzumlu makamlara problemi iletip, derhal çözülmesi için baskı yapacağız” şeklinde konuştu.


Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın:

“Mağduriyetin sebebi hükümetin duyarsızlığıdır”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, parti olarak aşı pasaportlarının konuşulduğu Mayıs ayından beri hükümete mevzuyla ilgili uyarılarda bulunduklarını sadece bir netice alamadıklarını aktardı.

Sorakın şu şekilde konuştu:
“Sürecin başından beri hükümeti ve Cumhurbaşkanlığını uyarıyoruz. Bu mevzuyu hem mecliste hem de değişik platformlarda kaç kez gündeme getirdik fakat bir türlü cevap alamadık”.

Gelinen noktada toplumun büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunduğunu özetleyen Sorakın, talebe ve vatandaşların aşılı olmasına karşın hükümetin duyarsızlığından dolayı mağdur olacağını dile getirdi.

Sorakın, “mesele çözme yetisi olmayan bu hükümet, aşı belgesi sorununu da çözememiştir. Bir an ilkin bu mevzunun çözülmesi için lüzumlu adımlar atılmalıdır” dedi.

Parti olarak İngiliz Yüksek Komiserliği ile bağlantı kurduklarını ve süreci yakından takip ettiklerini belirten Sorakın, “hükümetin yapması ihtiyaç duyulan şeyi karşıcılık partileri, sivil cemiyet örgütleri ve sendikalar yapmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.


Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Halil Hızal:

“Sıhhat politikaya alet edilmemelidir”

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Hızal, İngiltere’nin uygulamasını doğru bulmadığını belirtti, Kıbrıs’ın üç garantöründen kabul edilen bir ülkenin Kıbrıslı Türklere karşı bu şekilde bir güçlük çıkarmasını yanlış bulduğunu söylemiş oldu. Hızal, “İngiltere’nin de hatalı bulunduğunu düşünüyorum. Kendisi de artık bir AB ülkesi değil, bu yüzden girişlerde AB kartı istemesi oldukca acayip. Garantör ülkemiz olarak bizlere pozitif ayrımcılık uygulayabilirdi” dedi.

Hükümet yetkilileri ve İki Toplumlu Sıhhat Teknik Komitesi’nin ortalama bir aydır dijital aşı kartıyla ilgili görüşmeleri sürdürdüğünü fakat hemen hemen bir cevap alamadığını belirten Hızal, “bu mevzudan politik kazanç sağlamayı bir kenara bırakıp bir an ilkin çözüme odaklanmalıyız, sıhhat politikaya alet edilebilecek bir şey değildir” şeklinde konuştu.

Hızal bu durumun yalnız öğrencileri değil, düzgüsel vatandaşları da mağdur edeceğini altını çizdi. Aşılanmış insanların bu şekilde mağdur edilmesinin büyük bir sorun bulunduğunu söyleyen Hızal, “bu küresel bir pandemidir ve bu soruna küresel çözümler üretilmelidir. Yetkililer hem Kıbrıs’ın güneyi, hem de İngiltere ve AB ile iletişime geçip bir an ilkin bu problemi çözmelidir” dedi.

 

yd-destek-gorseli-2-208.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.