DOLAR
32,3449
EURO
34,9379
ALTIN
2.407,46
BIST
10.218,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

“Karanlık bir odada, El yordamı ile EĞİTİM”

“Karanlık bir odada, El yordamı ile EĞİTİM”
14.08.2023 11:42
2
A+
A-

Fehime ALASYA

Okullardaki alt yapı eksikliklerinin yanı sıra talebe sayılarındaki artış da sorun yarattı. YENİDÜZEN Eğitim Bakanlığı’ndan elde edilemeyen talebe sayılarını ulaşabildiği okul müdürlerinden aldı, ortaya KARAMSAR bir tablo çıktı.

Lefkoşa Türk Lisesi Müdürü Mustafa Şevketoğlu “Bazı sınıflarda talebe sayımız kırkı da aşıyor. Bu mevzuyla ilgili düzenlemeler yapıyoruz”

Mağusa Çanakkale Ortaokulu Müdürü Güvenilir Özkalp “Eğitim karanlık bir odada el yordamı ile aşama kaydediyor”

23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat “Yalnız derslik içindeki eğitim değil, solunum esnasındaki beslenme ve oyun alanı ihtiyacında büyük sıkıntılar yaşanıyor, tüm bu tarz şeyleri görmekte fayda vardır. Rehberlik hizmetleri de yetersiz kalıyor”

Canbulat Özgürlük Ortaokulu Müdürü Gülyüz Debeş “Dünya averajları 20 yada 25 diyor fakat biz Kıbrıs şartlarında 30’a bile düzgüsel diyoruz”

Değirmenlik Ortaokulu Müdürü Mustafa Kurumanastırlı “Averaj 30-35 kişilik sınıflarım var. Bu sayı ortalamanın üstünde oluyor maalesef…”


Yeni Eğitim ve öğretim yılı kaosla başladı… Okullardaki alt yapı eksikliklerinin yanı sıra talebe sayılarındaki artış da sorun yarattı.

YENİDÜZEN Eğitim Bakanlığı’ndan elde edilemeyen talebe sayılarını ulaşabildiği okul müdürlerinden aldı, ortaya KARAMSAR bir tablo çıktı.

Birçok okulda bulunan sınıftaki talebe sayısının averaj 30 talebe ve fazlasından oluşuyor.

İlk, orta ve liselerden seçilen pilot okul araştırmasında bini aşkın talebe ile eğitim vermeye çalışan okulların olduğu gözlemlenirken, en acı tablo da kent merkezlerinde bulunan ilkokullarda ortaya çıktı.  

YENİDÜZEN’in informasyon alabildiği okul müdürlerinden elde edilmiş bilgiye nazaran ilköğretim, ortaokul ve lise araştırmasında ortaya çıkan tabloda en kalabalık talebe sayısı, kent merkezlerinden olan Lefkoşa Türk Lisesi İle Girne’deki 23 Nisan İlkokulu’nda olduğu görüldü.

Bakım ve ilgiye daha oldukca muhtaç olan ilköğretim çağı evlatlarının, toplumsal aktivite, beslenme ve oyun alanı benzer biçimde imkânlara haiz olması ihtiyaç duyulan ilköğretim evlatları ise neredeyse lisedeki gençlerle aynı derslik sayısına haiz.

Lefkoşa’nın en kalabalık okulları içinde olan Lefkoşa Türk Lisesi’nde görülen bin 200 genç öğrenciye 28 şube düşerken buna rağmen, 23 Nisan İlkokulu’nda bin tane çocuk öğrenciye 30 şube düşüyor.

 

Kayıtlar devam ediyor, sıhhatli veri yok…

Mevzuya ilişkin yetkili dairelerden herhangi bir resmi veri elde edilemezken, okullara meydana getirilen talebe kayıtlarının hala devem etmiş olduğu açıklandı.

Devam eden talebe kayıtları birçok okulu zorda bırakırken, ortada yeni eğitim yılına ilişkin talebe verilerinin de ‘ortalama’ rakamlarla veriliyor.  

Okullardaki şube sayısının ve toplam talebe sayısı araştırmasının yanında her sınıfa kaç öğrencinin de düşmüş olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

 

Okul müdürlerinden eğitim ve okul değerlendirmesi…

Eldeki veriler ve görüşlerine başvurulan birçok okul müdürü, sınıflardaki yoğunluğun ve buna bağlı olarak da eğitim kalitesinin değerlendirildiği Avrupa Birliği standartlarına nazaran, her sınıfta averaj en fazla 25 öğrencinin olması icap ettiğini anımsattı. Özelde kendi okulu, genel anlamda yeni süregelen eğitim yılını değerlendirmede bulunan bazı okul müdürleri, örnekler vererek eğitimdeki aksaklıkları söyledi.

Bazı okul müdürleri, ileriki yılların düşünülmeden, günübirlik adımlar atıldığından yakındı, gelecek yıllarda kaosun büyüyeceğini beyan etti.

 

Kent merkezleri ve kırsal kesim bölgeleri arasındaki yar

İlk, orta ve lise okullarında kent merkezlerinde bulunan okulların aşırı kalabalık olduğu, buna rağmen kırsal kesimlerde bulunan okulların ise daha azca talebe sayısına haiz olduğu görüldü.  Girne’de bulunan 23 Nisan ilkokulu bin, Lefkoşa’da bulunan 9 Eylül İlkokulu ise 600 öğrenciye sahipken, Lapta ve Dikmen İlkokulu’nun bu okulların yarısı kadar öğrenciyi bünyesinde barındırıyor.  

Aynı durumun lise ve orta okullarda da hakim olduğu, kişilerin kentsel alanlarda yaşamasa bile, çocuğunu orada eğitim almaya yönlendirdiği, bu yüzden kırsal kesim okullarının daha iyi durumdayken, kentsel eğitim alanlarında yığılmaların olduğu ileri sürüldü.  


Lefkoşa Türk Lisesi Müdürü Mustafa Şevketoğlu:

“Bazı sınıflarda talebe sayımız kırkı da aşıyor”

“Toplam 28 şubemiz var, kayıtlarımız devam ediyor. Averaj olarak her sınıfta 35-40 talebe var. Bazı sınıflarda talebe sayımız kırkı da aşıyor. Bu mevzuyla ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Fen den TM’ye geçen öğrenciler var, bu şekilde denge kurmaya çalışıyoruz. Merkezlerde bu mevzuyla ilgili nüfus patlaması var, o yüzden de sınıflar daha da kalabalık oluyor giderek. Bu kaçınılmaz bir durum aslına bakarsak… Bunun haricinde bir sorunumuz yok. “

 

Mağusa Çanakkale Ortaokulu Müdürü Güvenilir Özkalp:

“Eğitim karanlık bir odada el yordamı ile aşama kaydediyor”

“Toplam 21 şubemiz var, bunların içinde altıncı derslik 7 şube 224 şahıs, yedinci sınıflar 7 şube 240 şahıs ve 7 tane orta üç 254, toplamda 718 öğrencimiz var. Orta üçlerde derslik tekrarları olduğundan ortalamanın üzerindedir. Avrupa Birliği standartları her sınıfta en fazla 25 öğrencinin olması gerektiği yönündedir, 30’a kadar olan sayı düzgüsel limitlerde sayılır, bunun üstü de fazladır.

1974’ten beridir nüfus giderek artmıştır fakat okullar aynıdır. Okul yapılmaz fakat derslik eklemesi yapılır, bu şekilde okullar genişliyor. Master plan ile nüfusun arttığı bölgelere yeni okullar yapılmıyor, bunun yerine ek derslik yapılıyor. Eğitimde master plan diye bir şey yoktur.

Alasya İlkokulu bizlere bağlıdır, oradan çıkanın bizim okulumuza kayıt yaptırma hakkı vardır. Bu okul, önceki yıl 153, geçen yıl 182 iken, bu yıl 210 öğrenciyi bizlere yönlendireceği söyleniyor, 2019 senesinde ise 250 olacağı öngörülüyor… Fakat benim bu öğrencileri kabul edecek yerim yok. Devamlı derslik yaparak Alasya İlkokulu’nu büyütüyorlar fakat bu öğrencileri Çanakkale Ortaokulu kaldıramayacak. Bunu ön göremiyorlar, plan-program yapmıyorlar…

Eğitim karanlık bir odada el yordamı ile aşama kaydediyor. Hepimiz tarafını koruyor. Bakanlık, veli, sendika hepimiz kendi statüsünü koruyor ve günübirlik gidiyor… Tüm yaz tatili okulda ulaştık, okula güvenlik aldık, toplu ileti ile bildirimlerimiz bile var, iyi olduğumuz için aileler ve öğrenciler bizi tercih ediyor. Biz sınıflarımızın sayısı 32 öğrenciyi aşmayacak şekilde limit koyduk ve bu başarıyı, eğitimin standardını korumaya çalışıyoruz. Dün okula kayıt ettirmediğimiz için ağlayanlar bile oldu, Canbulat Özgürlük Ortaokulu’nun ikinci katta penceresi yok, giden öğrenciler firar etti, hal bu şekilde iken bizde yılıma oldu fakat alamadık üzülerek reddettik. Niçin bu inşaat son günlerde başladı? Niçin önemle alınmıyor? Geciktiği için niçin ceza uygulanmıyor? Ceza uygulayın bakalım tekrar gecikecekler mi?” 

 

23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat:

“Yalnız derslik içindeki eğitim değil, solunum esnasındaki beslenme ve oyun alanı ihtiyacında büyük sıkıntılar yaşanıyor”

Toplamda bin çocuk vardır, 30 tane de şubemiz var. Şu demek oluyor ki her sınıfa averaj 33-35 arası talebe düşer. Yasaya nazaran 30 talebe her derslik için düzgüsel standartlarda olduğu söyleniyor. Türkiye’de dahil devlet okulları içinde en kalabalık okuluz… Girne Merkez’de minimum iki okul daha gerekiyor. Hem bu günkü durumu hem de ileriki yılları öngörerek minimum iki okulun daha yapılması icap ettiğini düşünüyorum. Yalnız derslik içindeki eğitim değil, solunum esnasındaki beslenme ve oyun alanı ihtiyacında büyük sıkıntılar yaşanıyor, tüm bu tarz şeyleri görmekte fayda vardır. Rehberlik hizmetleri de yetersiz kalıyor. Düzgüsel bir okul en fazla 550 öğrenciyle olmalı.

Halen daha süratli bir halde süregelen kayıt istekleri var, dolu olduğumuz için de alamıyoruz.”

 

Bayraktar Ortaokulu Müdürü Mehmet Günay:

“Bölgenin ihtiyacına karşılık verebiliyor durumdayız”

16 derslik var, 444 toplam öğrencimiz var. Sınıflarımız normalde 26 kişiyi geçmiyor, en fazla 27 öğrencimiz var her sınıfta. Bölgenin ihtiyacına karşılık verebiliyor durumdayız. Yeni yapıldığımız için hiçbir sorunumuz da yok oldukca şükür.

 

Güzelyurt Kurtuluş Lisesi Okul İdaresi:

“Sıkıntımız yok”

“14 şubemiz var, averaj sınıflarda 25 talebe var. Toplamda ise 300 öğrencimiz var. Kafi öğretmenimiz var, gereksinimlerimiz da karşılandı. Kitaplarımız tamamlanamadı başka sıkıntımız yok.”

 

Anafartalar Lisesi Müdürü Erbil Hüryaşar:

“30 şubemiz, 850 de öğrencimiz var”

30 şubemiz var, 850 de öğrencimiz, sınıftaki talebe sayımız ise 30 civarıdır. Şu anda ortalamanın üstüne çıkmadık, fakat talebe kayıtları devam ederse çıkacağız. Dıştan bitirme sınavları da var, onları da bekleyip göreceğiz, bir miktar talebe artacak. Düzgüsel şartlarda okula başladık, iki noksan öğretmenimiz de gelirse tüm gereksinimlerimiz karşılanmış olacak.”

 

Lapta ilkokulu Müdürü Taner Kombaycı:

 “Eğitim yılı sanırım sıkıntılı başladı”

“Toplam 15 şubemiz var, averaj 350 talebe sayımız var. Sınıflarda minimum 22, en çok da fazla 29 talebe sayımız. Herhangi bir sıkıntımız yok, eğitim yılı sanırım sıkıntılı başladı. Genel olarak bakanlık suçlanıyor benzer biçimde görülüyor fakat sendikalar ve bakanlık ortaklaşa iş içinde çalışmalılar. Sendikaların daha yapıcı olması geriyor. Son dakikayı beklemeli, öncesinden sorunları öngörüp iletmeli.”

 

Dikmen İlkokulu Müdürü Şaziye Onbaşı:  

“Tedbir almak istedik fakat yeteri kadar ilgi görmedik”

“Okulumuzda 16 şube var, minimum 20, en oldukca 32 talebe var her sınıfta. İki şubemizde 32 öğrencimiz varken, öteki şubelerde averaj 25 talebe var. Talebe sayısı arttığı için dört yaş gruplarını azaltarak, Pınarbaşı bölgesine yönlendiriyoruz. O bölgelileri oraya yönlendiriyoruz, Boğaz’a bağlı olanları ise kabul ediyoruz. Geçen yıl 2 tane dört yaş şubemiz varken bu yıl bir tek 1 tane kaldı. Eğitim bakanlığından bu mevzuda talepte bulunduk, yer de bulduk, gösterdik fakat emek verme yapılmadı, üç senedir yapılacak deniliyor fakat yapılmıyor ikimiz de çareyi Pınarbaşı’na şube açmakta bulduk. Seneye dört yaş olmayabilir, bu sefer talebe sayımız düşecek, ilkokula da gelmeyecekler. 200 civarında olan talebe sayısı seneler içinde 400’e yanaştı. Dikmen gelişen bir bölge tedbir almak istedik fakat yeteri kadar ilgi görmedik.”  

 

9 Eylül İlkokulu Müdürü Mehmet Ceberrüt:

“Her sınıfa 30 talebe düşer. Yasal sınırdadır diyebiliriz”

“Toplam 20 sınıfımız var, 600 de öğrencimiz, her sınıfa 30 talebe düşer. Yasal sınırdadır diyebiliriz. Eğitimin verimliliği açısından bu sayıların daha düşük olması gerek. Bence sınıftaki öğrencilerin fazla olması eğitim açısından büyük bir sorundur.”

 

Canbulat Özgürlük Ortaokulu Müdürü Gülyüz Debeş:  

“Dünya averajları 20 yada 25 diyor fakat biz Kıbrıs şartlarında 30’a bile düzgüsel diyoruz”

“23 şubemiz var, 6, sınıfta 230, 7 sınıfta 185, 8 sınıfta 220 civarında talebe var. Toplamda 635 rakamı var. Bundan daha çok sayının da olmasını da istemiyoruz. Ortalama 15 tane de beklemeli öğrencimiz var. Bu öğrenciler sınıfta kalıp üçüncü sınıfa dek gelen öğrencilerdir. Her derslik averaj 27 kişiden oluşur. En fazla 30 talebe olacak diye düşünüyoruz. Bu da düzgüsel bir averajdır. Dünya averajları 20 yada 25 diyor fakat biz Kıbrıs şartlarında 30’a bile düzgüsel diyoruz. Öğretmenler için kalabalık bir rakamdır bu. Mağusa merkezden birçok ilköğretim bizlere düşüyor, 6 ilköğretim bizlere geliyor. Karakol İlkokulu’ndaki kayıtlarımız geçen yıl yarı yarıya düştü.

Sıkıntımız yok fakat pencerelerin yenilenmesi, fiziki şartlar, demir pencerelerin değiştirilmesi benzer biçimde sorunlarımız var. 10 senedir bu okulda müdürüm, yavaş yavaş her şey yenileniyor. Her yıl okulumuza yenilikler yapılıyor. Bu yıl okulumuza büyük yatırımlar yapılmış oldu, dönemin gerektirdiği emekler hepsi tamamlandı. Tuvaletlerimiz, pencerelerimiz yenilendi. Okulumuzun salonunda emekler devam ediyor. Bakanlık da sendikamız da bizlere ihtiyaç duyulan önemi veriyor.”   

 

Değirmenlik Lisesi Müdürü Mustafa Kurumanastırlı:

“507 kişilik okulda gece bekçimiz yok, hususi güvenlik sistemimiz yok”

“Sekiz şube, toplam 142 öğrencimiz var lisede. Bu sayı lisede artabilir. Bu sayı ortaokuldan liseye yarı yarıya düşüyor. Kimi talebe fen liselerini kazanmıştır, kimisi meslek liselerine yöneliyor, kimisi de oldukca azca olsa bile okulu bıraktığı için bu sayı düşüyor. Sayısal ağırlıklı şubelerdeki talebe sayısı 15-20 arası iken, sözelde 30 civarındadır. Tercih meselesine nazaran değişiyor. 507 kişilik okulda gece bekçimiz yok, hususi güvenlik sistemimiz yok, kamera sistemimiz yetersiz, bu büyük bir sıkıntıdır. Bunun yanında temizlik hizmetlerinde de kadro yetersizliğinden dolayı, yetersiz kalıyoruz. Öteki okulların daha büyük sıkıntıları var.

Bilhassa merkezi yerlerde olan okullar daha kalabalık sınıflara haiz, bilhassa son iki senedir, kırsal kesimden kentsel merkeze talebe kaydırma mevzusunda bakanlık dirençli durduğu için yavaş yavaş bunun önüne geçiliyor.”

 

Değirmenlik Ortaokulu Müdürü Mustafa Kurumanastırlı:

“Averaj 30-35 kişilik sınıflarım var. Bu sayı ortalamanın üstünde oluyor maalesef…”

“Ortaokulda 12 şube, 365 talebe var. Haspolat’taki ağıllar bölgesine gelen işçilerin evlatları ve askeri bölgedeki ailelerin öğrencileri, doğrusu senelik seksene yakın bir talebe profilim, yıl içinde değişebiliyor. Nakilleri çıkıyor ve gidiyorlar yada geliyorlar. Averaj 30-35 kişilik sınıflarım var. Bu sayı ortalamanın üstünde oluyor maalesef…”


ogrenci-sayilari-5.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.