DOLAR
32,2172
EURO
34,6995
ALTIN
2.446,63
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C

“Karşı karşıya eğitim Eylül’de başlamış olacak”

“Karşı karşıya eğitim Eylül’de başlamış olacak”
08.11.2023 06:43
2
A+
A-

 

Başbakan Ersan Saner, karşı karşıya eğitimin eylül ayında başlayacağını söylemiş oldu.

Saner, koronavirüs vakalarının dünyada ciddi şekilde artış gösterdiğine işaret ederek pandemiyle mücadelede “KKTC’nin dünyada en iyi ilk beş ülkesi içinde yer aldığını” da  iddia etti.  

Saner, BRT’de katılmış olduğu hususi yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

UBP Basın Bürosu’nun açıklamasına gore Başbakan Saner, aşılanmanın önemine işaret eden Saner, ülkede aşı mevzusunda sorun olmadığını, şu ana kadar 150 bin vatandaşa çift doz aşı yapıldığını ve üçüncü doza geçileceğini söylemiş oldu.

Saner, aşılanma ile ülke ekonomisinin önünün de açılacağını belirtti. Eğitimin Eylül ayında karşı karşıya başlayacağını kaydeden Saner, aşısını tamamlamayan öğretmenlere aşılarını tamamlama çağrısı yapmış oldu.

Saner, Temmuz ayında hastaneye 279 pozitif vakanın başvurduğunu ve bunların 188’inin aşısız bulunduğunu kaydetti. Aşılanmayı özendirme emek harcamaları yapıldığını da özetleyen Saner, bu yöndeki çalışmalarda son aşamaya gelindiğini kaydetti. Saner, gündemlerinde kapanmanın söz mevzusu olmadığını kaydetti.

Başbakan Ersan Saner şöyleki konuştu:

 

“Dünyanın en iyi beş ülkesi arasındayız”

15 Aralık’ta biz hükümet olduğumuzda 2020 yılı süresince dünyada Covid 19’dan etkilenen insan sayısı 70 milyon idi. Yaşamını kaybeden insan sayısı ise 1 milyon 690 bin idi…

Dün itibarıyla Covid 19’dan etkilenen insan sayısı 190 milyona ulaştı. Yaşamını kaybeden insan sayısı 4 milyon 100 bine yaklaştı. Kısaca 2020’nin ilk 9 ayındaki rakamın nerdeyse bir buçuk katı artış var…

Dünyada durum bu iken biz aldığımız tedbirler yardımıyla olay ve yaşamını kaybedenler bakımından dünyanın en iyi beş ülkesi arasındayız.

Rum kesinin nüfusu bizlerden 3 kat fazla olmasına karşın, olay sayısı onlarda bizlerden 12 kat fazla, yaşamını kaybeden sayısı da 10 kat fazladır.

150 bin insanımız çift doz aşısını yapmış oldu. 3’ncü dozlara başladık, devam edeceğiz.

19 Temmuz’dan itibaren bilezik yardımıyla artık pozitif olan herkesi evlerinde takip ediyoruz.

Temaslıların tamamı ise evlerinden takip ediliyor.

Bu da bizi ekonomik olarak rahatlatıyor.

 

“Öğretmenler aşılarını yaptısın, eğitim karşı karşıya olacak”

Eğitim ve gezim sektöründe çalışanların tümünün aşılarını tamamladık. Bazı öğretmenler hemen hemen aşılarını tamamlamadı. Onlara da tamamlamaları çağrısında bulunuyorum. Eğitim Eylül ayında karşı karşıya başlayacaktır. Başlamaması için kimse aşıyı gerekçe göstermeye kalkışmasın. Üniversitelerden kreşlere kadar hepimiz aşılanacaktır. Talebe gençlerimiz de aşı yaptırabilir. Yurt dışından gelen öğrenciler için kıstaslar konulmuştur. Gelen talebe çift aşılı değilse karantinaya girecek. Fakat aşı da gündeme gelebilir ve bu mevzuda bir siyaset üretebiliriz.

 

“Devlet mali yükümlülüklerini yerine getiriyor”

Başbakan Saner, ekonominin pandemiden etkilendiğini, gelirlerde ciddi düşüşler bulunduğunu, sadece TC ile protokoller imzalandığını, işyar ile emeklinin maaşlarının ödendiğini, hususi sektöre de katkı sağlandığını söyledi.

Saner, maaşların ödenmesi ve devletin yükümlülüklerini yerine mevzusunda ise bir sorun olmadığını söylemiş oldu.

Ekonominin önünün açılması için Anavatan Türkiye’den lüzumlu desteğin alındığını bildiren Başbakan, Ekonmik modeller mevzusunda da Anavatan Türkiye ile emekler yapıldığını kaydetti.

Saner şöyleki konuştu:

 

“8 ayda 700 milyon TL destek”

“8 ay içinde hususi sektöre toplumsal sigorta yatırımlarında destek sağladık. Esnafımıza, çalışanımıza, ziraat kesimimize bağışlama olmak suretiyle 700 milyon TL destek çıktık. Bütçe açığımızı 650 milyon TL olarak hesaplamıştık fakat bir buçuk milyon TL’yi buldu. Muhteşem bir dönemden geçiyoruz fakat biz bu sıkıntıları aşacağız.

 

 “Yeni asgari ücret belirlenecektir…”

Asgari Ücret ile ilgili Başbakan Saner, ikinci görüşmede tarafların bir uzlaşıya varacağına inandığını belirtti.

Saner şöyleki konuştu:

“Asgari ücret vasıfsız bir çalışana verilmesi ihtiyaç duyulan ücrettir. Fakat maalesef bizde yanlış bir halde işe başlamış olacak kişiye niteliği ne olursa olsun verilebilecek ücret oldu. Temel yanlış budur. Bu ülkede çalışanlar adına meydana getirilen yatırımların yüzde 65-70’lik bir kısmı asgari ücret üstünden yapılıyorsa, doğal ki ülkede asgari ücret fazlaca konuşulur. Eğer siz yanınızda 10-15 yıl çalışan bir mimarınıza hâlâ asgari ücretten yatırım yapmış olursanız bu doğru değildir. Sizin 10-15 senelik bir mimara asgari ücret vermemeniz, daha yüksek vermeniz ve ona gore yatırım yapmanız lazımdır.

Eğer bu ülkede yaşam pahalılığı belli bir oranda yükselmiş ve belli bir kesim buna bağlı olarak maaş ve tutarında artış alıyorsa, öteki kesimler de almalıdır”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.