DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

KIBRISLI ÖĞRETMENLERDEN ORTAK ÇAĞRI

KIBRISLI ÖĞRETMENLERDEN ORTAK ÇAĞRI
24.08.2023 12:00
5
A+
A-

KTÖS, KTOEÖS, İki toplumlu Öğretmen İnisiyatifi ve PROODEFTIKI’ye bağlı iki toplumun öğretmenleri, Yitik Şahıslar Komitesi’ne ilişkin ara bölgedeki Insanbilim Laboratuvarı’nı ziyaret etti.

Ziyaret ile ilgili meydana getirilen ortak açıklamada, “yaşananların görmezden gelinmesi yada acıları araç-gereç edilmesinin hiçbir faydası olmayacağına” vurgu yapılmış oldu. Ortak açıklamada, empatiyi hedefleyen bir eğitim anlayışına gereksinim olduğuna işaret edilerek, kayıplarla ilgili bilgisi olanlara davet yapılmış oldu; “Lütfen kayıpların gömü bölgeleri ile ilgili bilgilerinizi Yitik Şahıslar Komitesi ile paylaşın”.

kay.jpg

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal imzasıyla meydana getirilen ortak açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Ülkemizin yakın zamanı şiddetle, kanla ve gözyaşıyla yazılmıştır. Yaşanılan acıların karşılıklı bulunduğunu vurgulayarak, sulh ve birlikteliği kucaklayacak bir eğitim sistemi yaratarak, barışçı neslin yetişeceği yeni bir Kıbrıs için çaba harcamalıyız. Bu sebeple KTÖS, KTOEÖS, İki toplumlu Öğretmen İnisiyatifi ve PROODEFTIKI’ye bağlı iki toplumun öğretmenleri olarak Yitik Şahıslar Komitesi’ne ilişkin ara bölgedeki Insanbilim Laboratuvarı’nı 7 Şubat Salı saat 15.00’de ziyaret ettik. Bu ziyaretle de ülkemizin karanlık geçmişi ile bir kez daha karşı karşıya geldik.

Laboratuvarda görmüş olduğumuz yitik hayatlara ilişkin kalıntılar, vatanımızda çözüme ve barışa ne kadar oldukça ihtiyacımız bulunduğunu, bizlere tüm çıplaklığıyla tekrardan ve daha da kuvvetli bir halde göstermiştir.

Yitik Şahıslar Komitesi’nin tüm üyelerinin ve çalışanlarının uyum içinde, tarihimizin bir dönemine ışık tutmak ve yitik yakınlarının acısını bir nebze olsun azaltmak için yoğun bir emek harcama içinde olduklarını ve netice aldıklarını görmek, iki toplumun birleşmesi ve sulh içinde bir yol çizmesi için daha oldukça beraber çalışmanın gerekliliğini hepimize fazlasıyla hissettirmiştir.

Geçmişimizin cinayetler, göçler, işgaller, tecavüzler ve oldukça büyük acılar içinden geçmiş bulunduğunu görüyoruz. Kendini mağdur gösteren, çatışmacı ve karşılıklı suçlama kültürüne dayalı  şövenist, ırkçı, cinsiyetçi, dindar eğitim sistemleri yerine sulh kültürünü, yakınlaşmayı, işbirliğini, dayanışmayı, karşılıklı hoşgörü ve empatiyi hedefleyen bir eğitim anlayışı geliştirmeli ve toplumsal dönüşümlerimizi bu anlayışla gerçekleştirmeliyiz. Yaşananların tekrar yaşanmaması ve acılarımızın bir kez daha yine etmemesi, adamızın kalıcı federal bir çözüme ulaşabilmesi ile mümkün olacaktır. Verdiğimiz mücadeleyi, hem siyasal anlamda hem de karşılıklı bilimsel, demokratik, laik, barışçı eğitim sistemlerini dönüştürerek sulh ve federasyon yönünde güçlendireceğimizi vurgulamak isteriz.

Geçmişle yüzleşerek ve tarihimizdeki hataları görerek yeni imkanlar yaratmak; temelleri sağlam bir gelecek için oldukça mühim bir süreç olacaktır. Yaşananların görmezden gelinmesinin ya da acıları araç-gereç ederek oluşturulacak politikaların bu ülkeye hiçbir faydası olmayacak, aksine düşmanlıkları daha da pekiştirecektir. Oysa bizim ihtiyacımız iki toplumun hatalarıyla yüzleşmesi, düşmanlık değil dostluk, ayrılık değil birleşme ve sulh yoludur.

1963-64 ve 1974 vakalarında hayatlarını yitirmiş tüm Kıbrıslıları saygı ile anarken, hala yitik olan insanlarımızın kalıntılarına yetişebilmek, ailelerin acılarını ve yaslarını bir nebze olsun azaltabilmek ve yitik yakınlarının yarım asırdır devam eden acılı bekleyişlerinin son bulmasını sağlamak biz için oldukça önemlidir. Bu sebeple o döneme tanıklık etmiş her insana davet yapmak istiyoruz. Lütfen kayıpların gömü bölgeleri ile ilgili bilgilerinizi Yitik Şahıslar Komitesi ile paylaşın. Yitik Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına katkı koymak ülkesini seven ve bu adada yaşayan her insanın görevi olmalıdır.

Saygılarımızla,

 

KTÖS, KTOEÖS, İki Toplumlu Öğretmen İnisiyatifi, PROODEFTIKI”

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.