DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

‘Kolej imtihanlarına alternatif bulunmalı’

‘Kolej imtihanlarına alternatif bulunmalı’
20.10.2023 14:36
3
A+
A-

KTÖS, kolejlere girişte uygulanan yarışmacı imtihan sisteminin, 43 senedir süregelen ve kalıcı çözüm üretilemeyen bir problem olarak durmaya devam ettiğini kaydetti. Açıklamada, dörtlü koalisyon hükümetinin, kolej giriş sistemi ile ilgili verdikleri sözleri, evlatların geleceği için yerine getirmeleri istendi.
KTÖS, Eğitim Sekreteri Yardımcısı Süleyman Gelener imzasıyla yayımladığı basın açıklamasında, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın birincisini 1975 senesinde düzenlemiş olduğu ve bugüne dek toplamda beş kez meydana getirilen Eğitim Şuralarının tümünde bu yarışmacı giriş imtihanlarının kaldırılması yönünde karar üretilmiş olmasına karşın eğitimi yönetenlerin bu soruna hala daha uygar bir çözüm getiremedikleri açıklandı.
Açıklamada şöyleki denildi:
“Mevcut kolej giriş imtihan sistemi, eğitim sistemi içinde ve okullarda yarattığı problemler yanında mühim toplumsal ve ekonomik sorunları da bununla beraber getirmektedir. Toplumsal ve ekonomik olarak değişik sınıfta olan öğrenciler içinde yaratılan fırsat eşitsizliği ciddi bir toplumsal sorunumuzdur.
Kullanılan çoktan seçmeli kontrol yöntemi, öğrencilerin belli bir mevzu üstünde düşünme, düşündüklerini yazılı ve sözlü olarak ifade etme, yaratıcılıklarını ortaya koyma, eleştirel düşünme, yorumlama, çözümleme ve mevzu üstünde değerlendirmelerde olmasına negatif yönde tesir etmektedir. 
Mevcut imtihan sistemi, bilhassa kent merkezlerinde, eğitimde yozlaşmaya niçin olmakta, öğretmenliği teknisyenliğe çevirmekte ve çocuklarımıza telafisi mümkün olmayacak ölçülerde travmalar yaşatmaktadır.
Mevcut imtihan sistemi, çağ nüfusunun sadece 15%’ine kolejlere kayıt hakkı vermektedir. KTÖS, “çağ nüfusunun %15’inin başarı göstermiş, % 85’inin başarısız anlatılacağı” bir kolej giriş imtihan sistemi yerine, evlatların gelişim, ilgi ve kabiliyetlerini destekleyen bir ölçme değerlendirme modeli arzu etmektedir.
Yabancı dil öğretimine ağırlık veren kolej müfredatı devam etmelidir ve kamusal eğitim içinde yaygınlaştırılarak daha çok çocuğumuzun bu fırsata erişmesi için lüzumlu düzenlemeler yapılmalıdır. 
Öğrencilerimizin kolejlere ve kolej müfredatına geçişi için uygar ve bilimsel düzenlemeler hayata geçirilmeli; kolej müfredatı çağ nüfusunun daha yüksek oranda ulaşabileceği bir halde yaygınlaştırılmalıdır.
Çocuklarımızı bu şekilde bir yarışmaya ittiğimiz için üzgünüz, bu şekilde bir seviye içinde emek harcayan her çocuğumuzu kucaklar tüm çocuklarımızdan bu şekilde bir stresi yaşadıkları için cemiyet adına özür diliyoruz. 
Dörtlü koalisyonun eğitim ile ilgili seçim öncesi ve seçim sonrası manifestolarına tekrardan bakacak olursak, kolej giriş sistemi ile ilgili verdikleri sözleri evlatlarımızın geleceği için yerine getirmelerini talep ediyoruz.
KTÖS, mevcut kolej giriş sistemine alternatif şekilleri tüm paydaşların katılımıyla münakaşaya ve evlatlarımızın eşit şekilde ulaşabileceği bir kolej giriş sistemi yaratmaya hazırdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.