DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

KTÖS, “mandamus” davası açtı.

KTÖS, “mandamus” davası açtı.
03.09.2023 12:37
5
A+
A-

 Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), uyuşturucu kullanma, bulundurma ve ticaretini yapma suçlamasıyla tutuklanan bir öğretmen hakkında yasaları uygulamadığı, çifte standart yarattığı ve partizanlık yapmış olduğu sebebi öne sürülerek Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ve bakanlık aleyhinde yargıya başvurdu.

KTÖS, ilgili yasaların uygulanması istemiyle Yüksek İdare Mahkemesi’nde “mandamus” davası açtı.

Bakanlığın, söz mevzusu öğretmenle ilgili yetkilerini kullanmadığını korumak için çaba sarfeden sendika, bakanlık ve Bakan Berova aleyhine Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’nde dava dosyaladı.

KTÖS Başkanı Semen Yönsel Saygun, Genel Yazman Şener Elcil ve Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal bugün sendika avukatlarıyla birlikte Mahkemeler önünde basın açıklaması yapmış oldu.

Sendikacılar ve avukatları, açıklamanın peşinden Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’ne giderek mukayyitlik amiri Fatma Öztekiner Dağcıer’e dava dosyaladı.

elc.jpg

ELCİL: “SIKINTILAR İRADESİZLİKTEN…”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, açacakları davanın cemiyet genelini ilgilendirdiğini bu sebeple davanın, siyasilerin yaptıkları işlerden sorumluluğu olup olmadığını gösterecek en güzel örnek bulunduğunu söylemiş oldu.

Elcil, vatandaşların yasalara uymak zorundayken devleti yönetenlerin yasalara uymadığını görüp izlediklerini ifade ederek, “Sıkıntılar iradesizlikten meydana gelmektedir. Bugüne dek yaptıkları icraatlarda partizanlık, adam kayırma onların ilkesi olmuştur. Yasalara uymak, yasaların öngörülerini yerine getirmek hep unuttukları şeyler olmuştur” dedi.

“BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA…”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın ortaya koyduğu son icraatların buna verilebilecek en iyi örnek bulunduğunu öne devam eden Elcil, bardağı taşıran son damlanın, “kabahat işleyen ve zanlı olan bir öğretmenin açığa alınması gerekirken buna mazeret üretip açığa alınmaması ve öğretmene ödeneksiz izin verilmesi” olduğu görüşünü açıkladı.
Bunun kabul edilemeyeceğini kaydeden Elcil, benzer durumlarda öğretmenler açığa alınırken bu öğretmene değişik uygulama yapılarak yasalara uyulmadığını belirtti.

Şener Elcil, siyasiler için ölçünün seçim kazanıp kazanmamak değil, yasalara uymak olması icap ettiğini altını çizdi.

Hepimiz benzer biçimde siyasilerin de yasalara uymasını istediklerini belirten KTÖS Genel Sekreteri Elcil, bu mevzunun üstüne gitmeye devam edeceklerini ve bu yüzden Bakan Berova’yı dava edeceklerini söylemiş oldu.

SAYGUN: “İDAREDEKİLER KENDİLERİNİ YASALARIN ÜSTÜNDE GÖRÜYOR”

KTÖS Başkanı Semen Yönsel Saygun da, yaşanmış olan kaos ortamının idarede olanların kendilerini yasaların üstünde görmelerinin bir sonucu bulunduğunu belirterek, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Berova’nın icraatlarının yasa dışı bulunduğunu savundu.

Berova’nın 16 Aralık 2016’da “uyuşturucu kullanmak, tasarrufunda bulundurmak ve ticaretini yapmak” suçlamasıyla tutuklanan bir öğretmenle ilgili tutumunu eleştiren Saygun, Berova’ya şu 5 suali yöneltti:

“1. 16 Aralık’ta polis tarafınca uyuşturucu kullanmak ve alışverişinde bulunmakla ilgili yakalanıp 21 Aralık’ta mahkemeye çıkarılan öğretmenin bu tarihten itibaren görevli olduğu okula gitmeyip maaşını almış olduğu, buna da sizin göz yumup devleti zarara uğrattığınız yalan mı?

2. 21 Aralık’tan 23 Şubat’a kadar izinsiz ve özürsüz okula gitmeyen bu öğretmenin Öğretmenler Yasası’nın 85 (5) (a) maddesi gereği ikinci bir kabahat işlemesine göz yumduğunuz yalan mı?

3. 21 Aralık’ta tutuksuz yargılanmak suretiyle özgür bırakılan zanlı öğretmenin Öğretmenler Yasası’nın 87. maddesi gereği görevden uzaklaştırılması gerekirken, mevzuyla ilgili Kamu Hizmeti Komisyonu’na tek satır yazı yazmadığınız ve sendikamızla istişare etmediğiniz yalan mı?

4.Zanlı öğretmeni görevden uzaklaştırma yerine yasaları çiğneyerek 23 Şubat’ta (HK-1)461-201 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 16 Haziran’a kadar ödeneksiz izne çıkardığınız yalan mı?

5. Öğrencilerine tacizde bulunan öğretmenleri ve sertlik kullanan öğretmeni yasa gereği görevden uzaklaştırıp haklarında ceza davası olmasına karşın disiplin soruşturması açtırıp Kamu Hizmeti Komisyonu’na yollarken bu öğretmenle ilgili ‘ceza davası var, soruşturma açamam’ mazeretini ürettiğiniz yalan mı?”

KTÖS Başkanı Saygun, Bakan Berova’nın yasaları açıkça çiğnediğini ve sessiz kalmış olarak vakası unutturmaya çalıştığını ileri sürdü.

Saygun, “partizanlık ve adam kayırma adına yasaları açıkça çiğneyip çifte standart yarattığı sebebi öne sürülerek” Bakan Berova’yı mahkeme huzurunda hesap vermek için dava ettiklerini söylemiş oldu.

“BAKANLIK YETKİLERİNİ KULLANMADIĞI İÇİN…”

KTÖS adına davayı yürütecek Av. Öncel Polili hukuk bürosundan stajer avukat Hasret Elcil Cintosun da gazetecilerin sorusu üstüne, açtıkları davanın, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın söz mevzusu öğretmenle ilgili kullanımı ihtiyaç duyulan yetkilerini kullanmaması sebebiyle mandamus davası bulunduğunu belirtti.

Cintosun, hem Bakan Berova ve hem de bakanlığın dava edildiğini; Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtıkları davanın Yargıtay’da görüleceğini söylemiş oldu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.