DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

KTÖS’TEN EYLEM UYARISI

KTÖS’TEN EYLEM UYARISI
14.08.2023 14:45
1
A+
A-

 Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Girne bölgesinde birçok öğrencinin, kayıt yaptırdıkları halde sınıflarda yer olmaması sebebiyle okula gidemediğini belirtti.

Sendika, Girne’ye yeni okul yapılabilecek arazinin bulunması hükümete 3 hafta süre tanıdığını ve aksi halde eyleme gideceğini deklare etti.

KTÖS, yeni eğitim, öğretim yılının başlaması sebebiyle bugün Girne Şehit Hasan Cafer İlkokulu’nda basın toplantısı düzenledi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, yeni eğitim öğretim yılının sorunlu başladığını söylemiş oldu.

Görüşmede yeni eğitim yılının sorunlu başladığını korumak için çaba sarfeden Elcil, Girne bölgesinde bugün birçok okulda öğrencilerin kayıt yaptırmasına karşın sınıflarda yer yokluğu sebebiyle okullara gidemediğini, bunun üzücü bulunduğunu söylemiş oldu.

Girne Maarif Anaokulu’nda bugün itibarıyla 40 öğrencinin okula alınamadığını, öğrencilerin kayıt yaptırmasına karşın okula gidemediğini korumak için çaba sarfeden Elcil, bu okulda öğrencileri koyacak sınıfın bulunmadığını kaydetti.

Karakum Anaokulu’nda da 35 öğrencinin aynı durum sebebiyle okula gidemediğini belirten Elcil, bununla beraber Alsancak İlkokulu, Karakum ve Girne Maarif Anaokullarında öğretmen açığı bulunduğunu beyan etti.

Okullardaki durumla ilgili ailelerin okul yönetimlerini suçlamaları icap ettiğini belirten Elcil, sorumlunun okul idareleri değil Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı bulunduğunu söylemiş oldu.

“OKULLARDA 9 MÜDÜR, 13 MÜDÜR MUAVİNİ VE 17 ÖĞRETMEN EKSİĞİ VAR”

Ülke geneli okullarda 9 müdür, 13 müdür muavini ve 17 öğretmen eksiği bulunduğunu açıklayan Elcil, bunun yanında yer yokluğu sebebiyle fotoğraf, müzik ve aktivite sınıflarının dersliğe dönüştürüldüğünü savundu.

“EĞİTİMİN NİTELİĞİNİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR…”

Bu durumun eğitimi aksattığı ve niteliğini direkt etkilediğini iddia eden Elcil, kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın “Girne’ye okul yapılması için lüzumlu parayı ayırdık fakat yer bulamıyoruz” şeklinde açıklamasını da eleştiren Elcil, şu şekilde devam etti:

“UYGUN YER BULUNMAZSA EYLEM BAŞLATACAĞIZ”

“Biz hükümeti zorlamak istiyoruz. Şundan dolayı bizlere; ‘okul yapılacak arazi yoktur’ diyorlar fakat geçen yıl Bakanlar Kurulu sonucu ile YDÜ’ye Şehit Hasan Cafer İlkokulu arkasında 16 dönüm arazi bulup tahsis edebiliyorlar.

“3 HAFTA SÜRE TANIYORUZ”

Biz, Girne bölgesi ilkokulları olarak hükümete 3 hafta süre veriyoruz. Lapta’dan başlayarak Çatalköy’e uzanan bölgede araziler vardır, biliyoruz. Hükümet bu arazileri bulup karar versin. Eğer 3 haftaya kadar uygun yer bulunmazsa biz fiil yapacağız. Bu güzel bir şey değil fakat bizi buna hükümet zorluyor şundan dolayı sınıflar 35 kişilik oldu. Her çocuğun 25 kişilik sınıflarda, bire bir eğitim alması hakkıdır. Bu karar KTÖS’ün öğretmenlerle beraber almış olduğu bir karar. Hemen sonra ‘sendika fiil yapmış oldu’ diye kimse bizi suçlamasın.

“BİRÇOK OKULDA KAYIT PARASI ADI ALTINDA PARA ALINIYOR BUNUN OLMAMASI LAZIM…”

Eğitim ciddi bir iştir. Okullara cari bütçe ayrılmıyor. Birçok okulda kayıt parası adı altında para alınıyor. Artık bunların olmaması gerekiyor. Okullara talebe başına cari bütçe ayrılması için geçen yıl hükümet yemin etti. Bunların yerine getirilmesini istiyoruz.”

“OKULAR ÖĞRENCİ ALAMAMAYA BAŞLADI… SINIFLAR ÖĞRENCİ KALDIRMAYACAK DÜZEYE GELDİ”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Şehit Hasan Cafer İlkokulu’nun yeni yerine taşındığı 2006’da talebe sayısı 320’yken bugün 580 civarında bulunduğunu ifade ederek, “Bu okul Girne 23 Nisan İlkokulu’nda bulunan fazla talebe sayısını almak için yapılmış oldu. Girne 23 Nisan İlkokulu’nda şu an bin 100 talebe tahsil görmektedir. Artan nüfus sebebiyle artık okular talebe alamamaya başladı” dedi.

Karaoğlanoğlu, Çatalköy ve Lapta İlkokullarında talebe sayısının beklenenin de üstünde ve sınıfların talebe kaldırmayacak düzeye geldiğini özetleyen Elcil, Alsancak İlkokulu’na 8 ek ilave sınıf yapıldığını ve bugün için yükü azaldığını sadece geleceğe dönük burasının da talebe alamayacak duruma geleceğini belirtti.

“KAYIT PARASI OLMAMALI”

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, “Eğitim ciddi bir iştir” diyerek okullara cari bütçe ayrılmamasını eleştirdi ve bu yüzden birçok okulda kayıt parası adı altında para alındığına işaret etti. Elcil, “Artık bunların olmaması gerekiyor. Okullara talebe başına cari bütçe ayrılması için geçen yıl hükümet yemin etti. Bunların yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.