DOLAR
32,3949
EURO
34,8029
ALTIN
2.404,45
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Öğretmen atamaları başladı, kitaplar dağıtılıyor

Öğretmen atamaları başladı, kitaplar dağıtılıyor
14.08.2023 00:31
1
A+
A-

Didem MENTEŞ

 

Okulların açılması üstünde 1 ay geçti, öğrencilerin ders kitapları yeni dağıtılmaya başladı.
Eğitim Bakanlığı’nın gerek kitap bütçesinde gerekse ihaleye ilgili yaşamış olduğu sıkıntılar sebebiyle 4 haftadır okullara verilmemiş kitaplar, dağıtılmaya başlandı. Okullardaki noksan öğretmen ekibinin giderilmesi için de Maliye’den önceki gün yetki alan Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarını da hayata geçirmeye başladı.

Müsteşar: “Eksikler giderilmeye başlandı”

YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, noksan öğretmen kadrolarının doldurulmaya başladığını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, ilk ve orta eğitimdeki kitap eksikliğinin de giderilmeye başlandığını deklare etti.

Liselere tüm kitapların dağıtıldığını, ortaokullarda ise dağıtımın başladığını ve 1-2 güne tamamlanacağını söyleyen Burhan, ilkokullarda 3’üncü sınıflar dışındaki tüm kademelere kitapların dağıtıldığını belirtti. Mehmet Burhan, bu hafta içinde tüm ilkokullara tüm kitapların dağıtılarak probleminin aşılacağını öngördüklerini belirtti.

Öğretmen sendikaları

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu yıl Türkiye’nin Kıbrıs’a eğitim ambargosu uygulaması sebebiyle kitap basımlarının geciktiğini savundu.  Elcil, ilköğretim 3’üncü sınıflar haricinde Cuma gününe kadar tüm kitapların gelmeye başlayacağını aktardı.

KTOEÖS Başkanı Selma Fiil, orta eğitimde noksan öğretmen kadroları için mülakatların yapıldığını sadece müdür ve müdür muavini eksikleri için Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir girişim yapmadığını söylemiş oldu.

 

YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, noksan öğretmen kadrolarının doldurulmaya başladığını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, ilk ve orta eğitimdeki kitap eksikliğinin de giderilmeye başlandığını deklare etti.

 

Müsteşar: “Bütçe kalemiyle ilgili problemler yaşadık”

Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, kitaplarla ilgili çalışmanın zamanında başladığını sadece Eğitim Bakanlığı’ndan kaynaklanmayan bir ekip gecikmeler bulunduğunu söylemiş oldu. Kitapların basımıyla ilgili bütçe kaleminde bir problem yaşandığını, bu sorundan dolayı ihaleye çıkılamadığını aktaran Burhan, bu durumun birkaç haftalık kayba niçin bulunduğunu söylemiş oldu. Hükümet ortaklarından bununla ilgili destek istenildiğini ve probleminin hallolduğunu belirten Burhan, sadece o dönem dövizin fırlamasıyla eğitimin de etkilendiğini aktardı. Burhan, “Dövizin fırlamasıyla kitap bütçesine ayırdığımız miktar yetersiz oldu. Bunda bir artırıma gitmek durumunda kaldık ve parayı bulmak için de 1 hafta kaybımız oldu. Toplamda bu süreçler 4-5 haftalık bir süre kaybettirdi. Yaşanmış olan bu süreçler şimdiye yansıdı. Mümkün olmasıyla birlikte problemi minimize etmek için kitapları online ortamda yayınladık” dedi.

Gelinen noktada lise kademesinde tüm kitapların dağıtıldığını, ortaokul kademesinde gelen kitapların dağıtımına başladığını belirten Burhan, 1-2 güne bu dağıtımların tamamlanacağını söylemiş oldu.

İlkokullarda ise 3’üncü sınıflar dışındaki tüm kademelere kitapların dağıtıldığını aktaran Mehmet Burhan, bu hafta içinde tüm ilkokullara kitapların dağıtılarak probleminin aşılacağını öngördüklerini belirtti.

 Burhan, liselere tüm kitapların dağıtıldığını, ortaokullarda ise dağıtımın başladığını ve ilkokullarda 3’üncü sınıflar dışındaki tüm kademelere kitapların dağıtıldığını belirtti.

 

“2019 için kitap bütçesini mahalli kalemlere aktardık”

 “Hükümetin eğitilme ile ilgili almış olduğu bazı kararlardan dolayı Türkiye’nin eğitime engelleme uyguladığı ve para göndermediği” yönündeki iddialarla ilgili Müsteşar Burhan, şunları söylemiş oldu:

“Yalnız kitaplar mevzusunda değil birkaç bütçe kalemiyle ilgili problemler yaşadık. Yalnız TC kalemlerinde değil mahalli kalemlerde de problemler yaşadık. Inanırım her bakanlıkta oldu fakat kitap bütçesi TC kalemidir. Bu şekilde bir problem yaşadığımız Hükümet ortaklarımızla paylaştık. Aslına bakarsak bu probleminin kaynağının ne işe yaradığını araştırmak için meydana getirilen istişareler bu süreyi uzattı. Biz bu yıl 2019 bütçesinde her yıl TC kaynaklı olan bu kitap bütçesini, mahalli kalemlere aktardık. Gelecek yıl önlem amaçlı mahalli kalemlere devir alacak”

“Öğretmen eksikliği giderilmeye başlandı”

Öğretmen eksikliklerinin de giderilmeye başladığını belirten Burhan, şunları söylemiş oldu: “16 Ekim’de mesai saati bitiminde beklediğimiz öğretmen yetkilerini aldık. Aynı geceden öğretmen arkadaşları aramaya başladık. Dün itibariyle öğretmenler görevlerine başladı. Doğal olarak öğretmen eksiliği de bizlerden kaynaklıymış şeklinde görünür fakat genel kamuda yaşadığımız problemin bir parçasıdır. Kadrolarımızı tasarruflu bir halde Maliye Bakanlığı düzenlemek durumundadır. Bu ülkede birçok gereksinim vardır. Doğal olarak ki eğitim toplumsal devlet anlayışı gerektiğinden, eğitim ve sıhhat hepimiz için öncelikli olmalıdır. Doğal olarak tüm kamuda gereksinim vardır. Kamunun yürüyebilmesi için Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı belirli paylaştırmaları yapmak durumundadır. Gene yaz içinde meydana getirilen istişarelerde lüzumlu ihtiyaçların yeterince tarafımıza sağlanması, bu tarz şeyleri hemen sonra geçici öğretmenle sağlamak durumunda kalmamız bu süreçleri bizlere uzattı. İlköğretimde öğretmen gereksinimleri tamamlandı, bir ihtimal tek tük kalmış olabilir fakat arkadaşlarımız bu tarz şeyleri çek ediyor. Orta öğretimde de yetkilerimiz yavaş yavaş geliyor, geldikçe dolduruyoruz. Orda da probleminin bir çok aşıldı. Kalan gereksinimlerimiz karşılamak için arkadaşlarımız çalışıyor”

 

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu yıl Türkiye’nin Kıbrıs’a eğitim ambargosu uygulaması sebebiyle kitap basımlarının geciktiğini savundu

 

KTÖS: “Türkiye’nin eğitim ambargosu sebebiyle kitaplar geç basıldı”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu yıl Türkiye’nin Kıbrıs’a eğitim ambargosu uygulaması sebebiyle kitap basımlarının geciktiğini savundu. Elcil, ilköğretim 3’üncü sınıflar haricinde Cuma gününe kadar tüm kitapların gelmeye başlayacağını aktardı.

 “Türkiye bizlere eğitim ambargosu uyguluyor. Bu sebeple bakanlık din derslerinin seçmeli olması ve Çanakkale kamplarıyla ilgili sorgulayan bir sürece girdiğinden dolayı Türkiye bilgili olarak bizlere bir eğitim ambargosu uyguluyor. Türkiye kitapların basımıyla ilgili 2 milyon 300 bin TL parayı ve yeni okul yapılması için ayrılan 20 milyon TL parayı kesti dolayısıyla kitaplar basılamadı. Bu karar Ağustos ayında Bakanlığa bildirildi. Biz aracı oldu ve Avrupa Birliği devreye girdi. AB, parayı vermeye hazır olmasına karşın bu ortaya çıkınca derhal para bulunmuş oldu ve ihaleye çıkıldı. Doğal olarak üzerine Türkiye’deki ekonomik kriz vurduğundan ve Türkiye’deki tüm kağıt fabrikaları kapatılmış olduğu için Dolar’ın fiyatının da o günlerde belli olmaması sebebiyle oluşturulan ihaleye hiçbir şirket başvurmadı. Bu yüzden ihale de geç sonuçlandı. Okullar açıldıktan sonrasında ihaleyi 3 şirket aldı ve basmaya devam ediyor. Şuanda kitapların büyük bir kısmı basılmıştır. Cuma gününe kadar da gelecektir. İlkokul 3’üncü sınıflar hariç. Ortaokul ve liselerin büyük bir kısmı bitmiştir. Okullarda kitapların eksikliği, bu çıkan kitapların okullara dağıtımıyla ilgili bir önlem almadı. Geç önlem aldığından dolayı hala daha okullara kitap gitmedi. İsteyen gitsin alsın diye bir yaklaşıma gidildiği için okulların da maddi imkanı olmadığından dolayı gidip almalarında sorun vardır. Hükümetin beceriksizliği vardır fakat esas sorgulanması ihtiyaç duyulan okullarımızda çocuklarımızı kitapsız bırakan Türkiye yetkilileridir.

 

 KTOEÖS Başkanı Selma Fiil, orta eğitimde noksan öğretmen kadroları için mülakatların yapıldığını sadece müdür ve müdür muavini eksikleri için Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir girişim yapmadığını söylemiş oldu.

 

KTOEÖS: “Müdür ve müdür muavini eksikleri var”

KTOEÖS Başkanı Selma Fiil, orta eğitimde noksan öğretmen kadroları için mülakatların yapıldığını sadece müdür ve müdür muavini eksikleri için Eğitim Bakanlığı’nın hiçbir girişim yapmadığını söylemiş oldu.

Fiil, şunları söylemiş oldu: “Öğretmen eksiklikleri ile ilgili bugün (dün) kamuda mülakat yapılıyor. Eylül ve Ekim’de sınava girenlerden 11 branşta kişilerin mülakatları yapılıyor ve öğretmen eksikleri giderilmeye çalışılıyor. Fakat bildiğiniz şeklinde okullar açılalı 1 ayı geçti. Bugün hala daha bu eksiklerin olması ne yazık ki kamusal eğitime verilen kıymeti gösteriyor. Mesleki teknik ve genel orta eğitimde gereksinim olan 35’in altında münhal deklare edildi. 1 ay oldu okula daha öğretmen gidecek. Kitaplar da aynı şekildedir. 1 aydır öğretmenler ve öğrenciler sınıflarda kitapsız ne yapıyor bir düşüşün. Böyle bir durum kabul edilemez. Kamusal eğitimi devlet ve Eğitim Bakanlığı gözden çıkarmıştır. Bu mevzuda sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Kitaplar açısından da öğretmen açısından da hiçbir yasa, tüzük emek harcaması yapılmamıştır. Aylardır söylememize ve yazılı vermemize karşın… Kamusal eğitim gözden çıkarılmıştı. Bu mevzuda KTÖS ile beraber bir fiil yaptık ve siyah çelenk koymuştuk. Bunun devamı gelecektir zira eksiklikler devam etmektedir. Hala daha müdür ve müdür muavini yoktur. Okullarda 23 tane muavin eksiktir. Şuan itibariyle 5 okulda müdür eksikliği var. Yıl sonuna kadar  daha da artacaktır. Bununla ilgili Bakanlık hiçbir girişimi yoktur. Bunların münhallerinin açılması ve atamalarının yapılması gerekir. Öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili, yasalar ve tüzüklerle ilgili fazlaca büyük sıkıntılar vardır ve hiçbir emek harcama ortada yoktur”

 

yeniduzen-satin-aliniz-973.jpg

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.