DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

“Okulların açık kalmasını, eğitimin durma noktasına gelmemesini sağlamak zorundayız!”

“Okulların açık kalmasını, eğitimin durma noktasına gelmemesini sağlamak zorundayız!”
12.08.2023 02:44
0
A+
A-

KTTB, KTÖS ve KTOEÖS, ortak izahat yapmış oldu, güvenli sürdürülebilir eğitim için çözüm önerileri ve  beraber emek verme çağrısı yapmış oldu

Tabipler Birliği (KTTB), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Okulların okullarda göze çarpan problemler ve çözüm önerilerini sıraladı, aksaklıkların çözümü için Sıhhat ve Eğitim Bakanlıkları ile beraber çalışmaya, çözümler bulmaya açık olduklarını duyurdu.

‘Güvenli sürdürülebilir eğitim’ için okulların açık kalmasının ve eğitimin durma noktasına gelmemesinin sağlanmak zorunda olduğuna vurgu meydana getiren örgütler, önlem ve denetim çağrısını da yineledi.

Üç örgütün ortak açıklaması şu şekilde:

“Hatırlayacağınız suretiyle, üç teşkilat; KTTB, KTÖS ve KTOEÖS olarak iki aylık bir çalışmanın sonucunda “ Pandemi Döneminde Sürdürebilir Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu”nu ortaya koymuştuk. Bu kılavuzda yer edinen bazı mühim noktaların (cemiyet sağlığı için uygulanması ihtiyaç duyulan öteki tedbir ve tedbirler benzer biçimde) göz ardı edildiğini ilk günden beridir vurguluyoruz. Bilimin ışığında ortaya konulmuş olan verilerin yer almış olduğu bu kılavuzun, uygulama noktasında daha da önemle ele alınması icap ettiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz.

COVID-19’a karşı cemiyet sağlığını korumada en etkili yöntem aşılar olsa da,  bulaşı tamamen ortadan kaldırmadığı unutulmamalı, ek tedbirler göz ardı edilmemelidir. Okullarımızda tedbirlerin en iyi şekilde alınmaya devam etmesi ve Eğitim ile Sıhhat Bakanlıklarının bu mevzuda azami hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Bilhassa kış ayları öncesi periyodu yaşadığımız bu günlerde, vakalarda artış bulunduğunu gözlemlemekteyiz. Bu durumun yaşanacağına dair uyarı sıhhat uzmanları tarafınca evvelde yapılmıştı ve yapılıyor. Hal böyleyken, daha da fena tablolar oluşmaması ve OKULLARIMIZDA SÜRDÜRÜLEBİLİR SAĞLIKLI EĞİTİM ortamı oluşturmak adına önlem ve denetimlerin azami noktada olması zaruridir.

Okulların açıldığı bu zamanda göze çarpan problemler ve çözüm önerilerimiz şunlardır:

 • Taşımacılık ile ilgili pandemi kurallarına uyma mevzusunda problemler bulunmaktadır. Eksikliklerin giderilmesi, denetimin daha sıkı yapılmasıyla yaşanmış olan pandemi koşullarına uymayan ortam düzeltilmelidir. Sıhhat ve Eğitim Bakanlıkları bu mevzuda denetim görevini üstlenmeli ve sorumluluktan kaçmamalıdır. Gerekirse mevzu ile ilgili caydırıcı cezaların gündeme gelmesi düşünülmelidir.

 • Okullarda oluşturulan ve öğretmenlerin yer almış olduğu pandemi kurullarının oldukca ağır bir sorumluluğu bulunmaktadır. Olay artışının yaşandığı bu zamanda, görevli öğretmenlerin yükünü hafifletecek ergonomik önlemler alınmalıdır. Bu öğretmenler, pandemi ile ilgili sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirirken, aynı anda öğretmenlik ile ilgili görevlerini hayata geçirmeye çalışmaktadırlar.

• Öğretmen ve öğrencilerin gerek rutin gerekse de temaslı durumunda yaptırdıkları antijen yada PCR testlerinin, okulların bünyesinde yada daha ulaşılabilir ve ergonomik yapılabilmesine olanak sağlayacak tedbirlerin alınması oldukca önemlidir. Olay tespit edilen okula yönlendirilecek gezici tarama ekiplerinin oluşturulması çözüm yoluna bir örnektir. Mevcut uygulamada, testlerin yapılması mevzusunda öğretmen, talebe ve veliler zorluklarla karşılaşmaktadırlar.

 • Okullara verilen hijyen malzemelerinin yetersiz olması yada biten malzemenin yerine derhal yenisinin sağlanmaması kafi temizliğin sağlanamamasına yol açmaktadır. Bulaş riskini artırmamak için okullara kafi temizlik malzemesi (Bakanlıklarla görüşmelerimizde söz verildiği benzer biçimde) sağlanmalıdır.

•Tüm dünya 4.dalgaya hazırlanırken, ülke genelinde denetimler ciddi şekilde artırılmalıdır.

 •Erişkin aşılamada, 2 doz sinovac olanlar artık aşısız benzer biçimde düşünülüp dünyaca kabul edilen aşılarla tekrardan aşılanıp, aşı takvimleri tamamlanmalıdır. Bunun için Sıhhat Bakanlığı elindeki aşı miktarını saydam bir halde toplumla paylaşıp, aşı tereddütünün önüne geçecek ciddi kampanya ve girişimler yapmalıdır.

 •12-18 yaş arası aşılama ile ilgili aileleri ikna edici ciddi açıklamalar ve bilgilendirmeler yapılmalıdır.

 •ABD Birleşik Devletleri’nde CDC (Center for Disease Control and Prevention), 5-11 yaş grubunu azaltılmış (1/3) dozla aşılamaya adım atmıştır. Artık ikimiz de bu yaş grubunu aşılamaya başlamalıyız.

 •Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, 2-6 yaş arası için okulda maske kullanımını önermekte, mecburi kılmamaktadır. Vakalar göstermiştir ki, bu yaş grubu da risk altındadır ve CDC’nin de önerilmiş olduğu benzer biçimde maske kullanımı mecburi hale getirilmelidir.

 •Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nda önermiş olduğu suretiyle Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nde Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği adına bir temsilcinin de yer alması gereklidir.

 Biz KTTB, KTÖS ve KTOEÖS olarak bu zamanda ortaya çıkan sorunların, aksaklıkların çözümü için Sıhhat ve Eğitim Bakanlıkları ile beraber çalışmaya, çözümler bulmaya açık olduğumuzu vurgulamak isteriz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.